SD Worx. For life. For work. SD Worx
SD Worx Opleidingen
31/03/2020
Geachte mevrouw, geachte heer,

Om onze klanten regelmatig en gestructureerd op de hoogte te houden, roepen we deze ‘newsflash’ in het leven. Die krijgt onze kmo-klant telkens wanneer er relevante info is. We bezorgen hem uiteraard ook graag aan u, onze partner, want ongetwijfeld komen heel wat klanten ook tot bij u met hun vragen. 

Vriendelijke groeten,
%%prospect_account.Owner_Name%%
______________________________________________________

Beste klant

Het zijn turbulente tijden. Als ondernemer ben je begaan met je zaak én met je medewerkers. Als kmo-coach staan we aan je zijde bij elk belangrijk moment. Ook nu kun je dus rekenen op onze expertise én een goed gesprek. 

Er zijn veel maatregelen getroffen en deze worden even snel weer aangepast. Om je regelmatig en gestructureerd op de hoogte te houden, roepen we deze ‘newsflash’ in het leven. Die krijg je telkens wanneer er relevante info is. En uiteraard blijven we bereikbaar voor dat goed gesprek, een goed advies, de juiste oplossing via het kmo-kantoor in je regio. #StayConnected  

In deze editie lees je meer over: 
 1. de verlenging van de maatregelen tot 19 april;
 2. de aanvraag van de hinderpremie van de Vlaamse Overheid;
 3. uitstel van betaling en lagere premies voor je lopende verzekeringen;
 4. de extra aanvulling op de werkloosheidsuitkering;
 5. combinatie overbruggingskrediet en bezoldiging als bedrijfsleider.

Om het je nog eenvoudiger te maken, ook nog dit: 
 1. alle corona-documenten voor jou verzameld;
 2. onze FAQ voor werknemers;
 3. telewerken: wat moet, wat kan en hoe ga je voor een win-win;
 4. livestream: gedeeld werkgeverschap, terbeschikkingstelling & aannemingsovereenkomst;
 5. nuttige informatie van onze partners.
Uiteraard kun je ook onze coronawebsite en FAQ raaplegen. Die actualiseren we voortdurend, zo vind je alle belangrijke informatie makkelijk terug. 
 

Maatregelen verlengd tot 19 april

Vereenvoudigde procedure tijdelijke werkloosheid blijft

De Nationale Veiligheidsraad heeft op vrijdag 27 maart besloten om de bestaande maatregelen te verlengen tot en met 19 april 2020. Een duidelijk overzicht vind je op de website van de FOD Economie.
Aanvraag corona-hinderpremie* kan vanaf nu
Ontdek hoe je de premie aanvraagt
Ben jij een van de bedrijven die door de coronamaatregelen verplicht de deuren moet sluiten? Dan maak je aanspraak op de corona-hinderpremie van 4000 euro van de Vlaamse overheid. 

In dit artikel zetten we de voorwaarden nog eens op een rij en leggen we je de aanvraagprocedure stap voor stap uit. 

*Deze premie is enkel geldig voor Vlaanderen.
 
Aanvullende vergoeding bovenop de werkloosheidsuitkering 
Vrij van RSZ als je je aan de voorwaarden houdt, wel onderworpen aan bedrijfsvoorheffing 
Aanvullende vergoeding bovenop de werkloosheidsuitkering.
Vrij van RSZ als je je aan de voorwaarden houdt, wel onderworpen aan bedrijfsvoorheffing.

Heb je de beslissing moeten nemen of overweeg je om je werknemers tijdelijk werkloos te stellen? Dan wordt dit beschouwd als overmacht. Je werknemer ontvangt een tijdelijke werkloosheidsuitkering, maar dat heeft een impact op zijn netto inkomen. 

Je kunt er als werkgever voor kiezen om deze werkloosheidsuitkering aan te vullen met een extra vergoeding. Die is vrij van RSZ (wel onderworpen aan bedrijfsvoorheffing), zolang het totale bedrag (werkloosheidsuitkeringen + aanvullende vergoedingen) niet meer bedraagt dan het normale nettoloon. Opgelet: ligt het bedrag hoger, dan is de volledige vergoeding wél onderworpen aan belastingen en bijdragen, net zoals het gewone loon.

Bekijk deze video waarin onze experts de spelregels uitleggen. 

Onze kmo-coaches kunnen je helpen!
Dit is complexe materie, zoveel is duidelijk. Laat je het liever over aan onze specialisten? Laat het ons weten.
 
Denk aan de attesten voor essentiële verplaatsingen
Blijft je onderneming draaien en komen medewerkers nog fysiek naar de werkvloer? Dan moet je hen een attest aanleveren om te tonen bij een eventuele controle op weg naar het werk of naar de kinderopvang. Medewerkers die tijdelijk werkloos zijn, hebben dan weer een attest nodig om uitstel van betaling van een lening aan te vragen bij hun bank.

In onze FAQ voor werkgevers kun je al deze attesten downloaden.
 
Bedrijfsleiders: overbruggingskrediet en loon vanuit vennootschap combineerbaar
Vraag je overbruggingskrediet aan via Xerius 
Moet je als bedrijfsleider je zaak sluiten? Dan kun je rekenen op het overbruggingsrecht, ook als je toch nog je normale bezoldiging vanuit de vennootschap ontvangt.
Meer informatie over het overbruggingskrediet en de steunmaatregelen voor zelfstandigen vind je bij onze partner Xerius.
 
Het antwoord op alle werknemersvragen: nieuwe FAQ!
Een leidraad om het hoofd te bieden aan de grote toestroom van vragen van medewerkers
Ook je werknemers zitten met heel wat vragen over de impact van de coronamaatregelen. “Ontvang ik nog maaltijdcheques tijdens mijn tijdelijke werkloosheid? En welke invloed heeft dit op mijn vakantiedagen en pensioen?” 

Jij bent bekommerd om je medewerkers, en bij SD Worx zijn we dat ook. In onze nieuwe uitgebreide vraag- en antwoordtool bieden we meer duidelijkheid voor hen – ontdek hem snel! Gebruik hem zelf om vragen te beantwoorden of deel de link met je medewerkers.

Gebruiken je medewerkers de Digital Assistant al? Dan krijgen zij ook een melding hiervan.
 
Telewerken: zo wordt het een succes
Wat moet, wat kan en hoe maak je er een win-win van? 
We werken nu met z’n allen massaal van thuis. Nodig om deze crisis te doorstaan – zowel op het vlak van gezondheid als van je business. Maar wat moet je in orde brengen? Kun je een thuisvergoeding toekennen? Lees er alles over in dit artikel.

Afstandswerken brengt ook een andere manier van samenwerken en leidinggeven met zich mee. Samen met onze hr-coach delen Peter S’jongers, CEO van protime en Jonas Vanherck, HR manager, in een gratis webinar op vrijdag 3 april hun ervaringen, uitdagingen, tips en tricks. Interesse?
Schrijf je dan hier in 
 
Livestream: gedeeld werkgeverschap, terbeschikkingstelling & aannemingsovereenkomst
Het coronavirus heeft in een mum van tijd het bedrijfsleven overhoop gegooid. De impact is enorm. Sommige niet-essentiële bedrijven moesten sluiten, voedingswinkels moeten blijven draaien en zien hun workload stijgen. Ziekenhuizen hebben een tekort aan personeel en doen oproepen naar vrijwilligers. 
We kunnen een en ander met elkaar rijmen. Bedrijven die hun werknemers tijdelijk werkloos moeten stellen, kunnen die werknemers misschien inzetten in sectoren die het nu het hardst nodig hebben.

Herken jij jouw onderneming in één van deze situaties en ben je benieuwd welke praktische oplossingen wij jou kunnen aanreiken, schrijf je dan zeker in voor deze livestream op donderdag 2 april (15.00u tot 16.30u).
Schrijf je in voor de livestream 
 
Akkoord bij verzekeraars over betalingsuitstel en aanpassing premies
Aandacht voor moeilijke situatie van bedrijven 
De sector voorziet een uitstelregeling voor de premiebetalingen voor wie tijdelijk werkloos is en een verzekering heeft via het werk. Voorbeelden zijn de pensioen-, overlijdens-, invaliditeits- en hospitalisatiedekking van de collectieve verzekeringen (aangegaan door de werkgever). De getroffen werknemers moeten niet betalen, als werkgever krijg je uitstel van betaling tot 30 juni.

Daarnaast zullen verzekeraars de premies automatisch aanpassen aan de gereduceerde activiteit van de bedrijven. Als onderneming krijg je uitstel van betaling van alle premies die vervallen tussen 30 maart en 30 september 2020.

Voor meer info kun je terecht bij de sectororganisatie van verzekeraars Assuralia.
 
Ook bij onze partners vind je heel wat nuttige info
#samensterk
Als je kmo-coach willen we je graag op vele vlakken zo goed mogelijk ondersteunen zodat je zaak kan groeien. Tijdens deze crisis focussen wij vooral op de sociaaljuridische maatregelen helder en concreet te maken voor jou.

Maar ongetwijfeld zit je met nog tal van andere vragen. Daarom lijsten we enkele informatiebronnen op. In de komende newsflashes zetten we ook regelmatig een must-read van onze partners extra in de kijker. Want dat jij nu maximaal ondersteuning krijgt, is onze prioriteit. 
 • Voor alle vragen rond preventie en veiligheid op het werk, één adres: Mensura;
 • Ondernemen in crisistijd? Op worksmarter.eu van Teamleader vind je heel wat nuttige info;
 • Ook op de websites van Voka en BECI vind je antwoorden op ondernemersvragen.
 
Workshops sociaal jurdische acutaliteit
Privacy        Disclaimer        Rechtspersonen
SD Worx. For life. For work.