SD Worx. For life. For work. SD Worx
SD Worx Opleidingen
Geachte mevrouw, geachte heer,

Vandaag verstuurden we nieuwsflash #7 naar onze kmo-klanten. Check zeker eens de impact van corona op de Belgische arbeidsmarkt in onze Employment Tracker. Je vindt er een overzicht van de meest getroffen en meest actieve sectoren en regio’s. Maandelijks voorzien we een update van dit rapport. Veel leesplezier!

Vriendelijke groeten,
Uw accountmanager
___________________________________________
29/05/2020
Beste klant,

Nood breekt wet in uitzonderlijke tijden. Maar zonder de garantie van stabiele wetgeving begeef je je als ondernemer in een juridisch mijnenveld. Het voorstel om de opzeggingstermijn tijdens corona-werkloosheid op te schorten mét terugwerkende kracht is ongezien. Benieuwd of de Raad van State hier paal en perk aan stelt. 

In deze newsflash vind je ook meer informatie over:

  1. nieuwe fiscale akkoorden met onze buurlanden over thuiswerkende grensarbeiders;
  2. een ploegenpremie als balsem voor oplopende loonkosten; 
  3. de impact van corona op de Belgische arbeidsmarkt in cijfers, dankzij de SD Worx Employment Tracker.
Bovendien nodigen we je graag uit voor onze livestreamsessie rond ‘future of work’ op 16 juni. Prof. Ans De Vos en onderzoeker Sarah Desmet van de Antwerp Management School delen met ons hun bevindingen uit de bevraging rond het nieuwe werken, nu actueler dan ooit.

Alle info makkelijk terugvinden? Voeg onze vernieuwde coronawebsite en onze FAQ toe aan je favorieten. 
Je kunt altijd op ons rekenen voor een persoonlijke toelichting, concreet advies en werkbare oplossingen. Neem contact op met je vaste aanspreekpunt of via het kmo-kantoor in je regio. #StayConnected
 
In de maak: schorsing opzeggingstermijn door corona-werkloosheid 
Kamercommissie wint eerst advies in bij Raad van State
Om te voorkomen dat werkgevers van tijdelijke werkloosheid gebruikmaken om werknemers voordeliger te ontslaan, is er een nieuw wetsvoorstel in de maak. Dit moet ervoor zorgen dat tijdelijke werkloosheid door overmacht – net als ziekte, vakantie of tijdelijke werkloosheid om economische redenen – de opzeggingstermijn wél schorst. Met andere woorden, het aantal dagen corona-werkloosheid verlengt dan de duur van de opzeggingstermijn.

Dit nieuwe wetsvoorstel heeft een grote impact voor werkgevers en medewerkers in deze specifieke situatie. De laatste weken werden hierover al een paar voorstellen geformuleerd, maar nog niets definitief goedgekeurd. Volgens de laatste informatie is de Raad van State nu aan zet. Na dat advies kan er een beslissing volgen. Momenteel kunnen we nog niet inschatten welke richting het zal uitgaan. Wij krijgen hier uiteraard veel vragen over, zodra er witte rook is – ten vroegste eind mei, begin juni – brengen we je op de hoogte in onze newsflash. 
Naar de corona FAQ 
 
Akkoord met Duitsland, Frankrijk en Luxemburg over thuiswerkende grensarbeiders
In het spoor van Nederlands-Belgisch fiscaal akkoord 
Na de deal met onze noorderburen gooit België het nu ook op een akkoord met Duitsland, Frankrijk en Luxemburg over de belastbaarheid van thuiswerk tijdens de coronacrisis. De inkomsten voor gewerkte dagen worden – voor de duur van het akkoord – belast in het land waar de grensarbeider normaal zou hebben gewerkt zonder coronamaatregelen.  

Voor elk akkoord geldt wel een andere termijn, maar verlenging is mogelijk.
~ voor Duitsland: van 11 maart t.e.m. 31 mei 2020
~ voor Frankrijk: van 14 maart t.e.m. 30 juni 2020
~ Voor Luxemburg: van 11 maart t.e.m. 30 juni 2020

Al deze akkoorden kaderen binnen de uitvoering van de OESO-aanbevelingen van 3 april 2020. Of België nog met andere landen gelijkaardige akkoorden zal sluiten, valt af te wachten. SD Worx overlegt momenteel met de fiscale administratie over de praktische uitvoering van deze maatregel.

Meer weten hoe corona de internationale tewerkstelling beïnvloedt? Bart Hollebekkers, onze Consultant Tax & Legal, loodst je doorheen de Post-Corona Global Mobility problematiek.
Schrijf je hier in voor de livestream 
 
Loonkosten besparen zonder ontslag: meer mogelijkheden dan je denkt
Tijdelijk ploegensysteem brengt soelaas bij retailspeler
Tijdens de coronacrisis zagen heel wat maatregelen het licht om onmiddellijke kostenbesparingen te realiseren. De tijdelijke werkloosheid wegens overmacht is daar de bekendste van. Maar nu het economische leven zich terug op gang trekt, wordt het zaak om je structurele kosten te drukken. En daar zijn meer mogelijkheden voor dan je denkt. Een praktijkvoorbeeld.
Lees meer 
 
‘SD Worx Employment Tracker’: welke bedrijven houden stand tijdens de coronacrisis?
Krijg inzicht in de sterkhouders en gedupeerden per sector en regio 
Voor de ene sector betekende de coronacrisis een totale sluiting, voor andere bedrijven was het net alle hens aan dek. De weerslag van deze crisis op onze economie is groot. Maar niet iedereen voelde de terugval even hard. Arbeiders deelden bijvoorbeeld zwaarder in de klappen dan bedienden, die makkelijker de omschakeling maakten naar thuiswerk. Zoomen we in per branche, dan zagen vooral kappers, kleinhandelaars, hoteleigenaars en garagisten hun activiteitsgraad kelderen in april. Een volledig overzicht per sector en regio krijg je maandelijks in onze ‘Employment tracker’, jouw kompas op weg naar herstel. 
Lees het volledige rapport 
 
Livestream ‘Future of Work’ - Hoe inzetten op toekomstbestendige medewerkers?
Gratis livestream over de impact van technologie en veranderende jobs op de arbeidsmarkt
Eind februari 2020 organiseerden we samen met Antwerp Management School, De Tijd/L’Echo en BPact/Indiville een grootschalige bevraging rond de toekomst van werk. Onder het motto ‘hoe toekomstbestendig is jouw job?’ peilden we naar de (verwachte) impact van technologische veranderingen op arbeid, werkbeleving en vaardigheden en hoe medewerkers, leidinggevenden en organisaties hiermee omgaan.

De bevindingen zijn vandaag actueler dan ooit. De coronacrisis legde in een ijltempo het belang van toekomstgericht werken bloot voor duurzame loopbanen, een slagkrachtige organisatie en een vlot werkende arbeidsmarkt.

Op dinsdag 16 juni van 10.30 tot 12.00 uur presenteren onderzoeker Sarah Desmet en Prof. dr. Ans De Vos de onderzoeksresultaten. Ze doen ook meteen uit de doeken hoe je hiermee als hr-professional of leidinggevende aan de slag kunt om ‘futureproof’ te worden. Jan Laurijssen, Senior Managing Consultant bij SD Worx leidt de sessie in goede banen. 
Schrijf je in voor de sessie op 16 juni 
 
Workshops sociaal jurdische acutaliteit
Privacy        Disclaimer        Rechtspersonen
SD Worx. For life. For work.