SD Worx. For life. For work. SD Worx
SD Worx Opleidingen
Geachte mevrouw, geachte heer,

Gisterenavond verstuurden we nieuwsflash #10 naar onze kmo-klanten. Daarin meer uitleg over de schorsing van de opzegtermijn tijdens corona-werkloosheid, en een overzicht van de recentste coronamaatregelen die werden goedgekeurd. Maar ook deze nieuwe maatregelen moeten – net als de consumptiecheque die eerder al werd aangekondigd – nog verder concreet worden uitgewerkt door de regering. We stellen ons dezelfde vragen als u en volgen de situatie op de voet. Zodra we alle info kennen, communiceren we dit snel.
 
Vriendelijke groeten,
Uw accountmanager
___________________________________________
16/06/2020
Beste klant,

Het is gebeurd: de schorsing van de opzegtermijn in geval van corona-werkloosheid werd vorige week unaniem goedgekeurd. Maar van terugwerkende kracht is geen sprake meer. Verder kondigde de regering nog een aantal economische en sociale steunmaatregelen aan, die we voor jou in de gaten houden. 

In deze editie van de newsflash vind je: 

 1. de nieuwe regeling over de schorsing van de opzegtermijn toegelicht;
 2. de recentste coronamaatregelen van de regering die nog verdere uitwerking vergen;
 3. een overzicht van de meest gestelde vragen door de RVA, die de correcte toepassing van de steunmaatregelen controleert; 
 4. een oproep om deel te nemen aan onze bevraging over de coronasteunmaatregelen; 
 5. ons handig ‘doe-het-zelf’-pakket met de spelregels en essentiële documenten voor telewerk.
Alle info makkelijk terugvinden? Voeg onze coronapagina en onze FAQ toe aan je favorieten. 
Je kunt altijd op ons rekenen voor een persoonlijke toelichting, concreet advies en werkbare oplossingen. Neem contact op met je vaste aanspreekpunt of via het kmo-kantoor in je regio. #StayConnected
 
Corona-werkloosheid verlengt de duur van de opzegtermijn
Veelbesproken wetsvoorstel dan toch goedgekeurd 
Het had wat voeten in de aarde, maar de wetgever stelt dan toch paal en perk aan de situatie waarin tijdelijke corona-werkloosheid de opzegtermijn niet schorste. Een nieuwe wet bepaalt nu dat de opzegtermijn stopt als de betrokken medewerker in tijdelijke werkloosheid wegens corona zit en weer doorloopt zodra hij of zij terug aan het werk is. Dat heeft uiteraard financiële implicaties. Ontdek alle details en een handige tip in dit blogartikel. Of schrijf je in voor onze livestream op woensdag 24 juni om 11u, waarbij onze legal expert de te volgen spelregels bij ontslag stap voor stap toelicht. 
Lees meer 
Schrijf je in voor de livestream  
 
Nieuwe maatregelen zijn aangekondigd, maar nog niet concreet ingevuld
We zoeken de impact voor je uit 
De ministerraad en de zogeheten superkern keurden vrijdag 12 juni opnieuw een reeks maatregelen goed om burgers en bedrijven financiële zuurstof te geven tijdens de coronacrisis. We lijsten kort de veranderingen op die een impact op jou en je medewerkers kunnen hebben, zoals de volledige aftrek van de kosten voor evenementen.
Lees meer 
 
Telefonische controles op tewerkstellingsmaatregelen door de RVA 
Een goede voorbereiding is het halve werk
Maakte jouw bedrijf gebruik van een aantal coronasteunmaatregelen die de regering ter beschikking stelde? De RVA ziet toe op de correcte naleving ervan. Krijg je eerstdaags een inspecteur aan de lijn, dan ben je maar beter voorbereid. Want hoe completer je antwoord, hoe sneller zo’n controle achter de rug is. Zes vragen waaraan je je kunt verwachten: 
 1. Op welke manier heb je het werk tijdens de crisisperiode georganiseerd?
 2. Deed je een beroep op onderaannemers of uitzendkrachten?
 3. Plan je in de toekomst (nog) gebruik te maken van tijdelijke werkloosheid?
 4. Wat was de reden van eventuele aanwervingen tijdens de crisisperiode? 
 5. Zijn er medewerkers die tijdens hun tijdelijke werkloosheid ook in opzeg zitten? 
 6. Had je werknemers die ziek waren vóór of tijdens de tijdelijke werkloosheid?
Hoe legal proof werk jij in coronatijden? Ontdek of je klaar bent voor de sociale inspectie via onze eenvoudige zelftest of schrijf je in voor onze boeiende livestream op vrijdag 26 juni om 9u
Schrijf je in voor de livestream 
 
Evaluatie van de coronasteunmaatregelen 
Bedankt om deel te nemen aan onze enquête!
In deze korte bevraging polsen we naar de mate waarin je een beroep deed op de coronasteunmaatregelen. Maar ook hoe je de effectiviteit ervan evalueert op bepaalde doelstellingen – op korte én op lange termijn. 

Ook al koppelen we de resultaten aan de data van ons sociaal secretariaat, je bijdrage blijft uiteraard anoniem. Zoals bij elke studie geldt: hoe meer deelnemers, hoe accurater de resultaten. Daarom willen we je nu al bedanken om deel te nemen.
Ja, ik neem deel 
 
Toolkit telewerken: stapsgewijs naar een permanent beleid 
Veranker telewerk duurzaam en correct 
In veel organisaties is telewerken nu het nieuwe normaal. Aanvankelijk was het vooral ‘trial & error’, maar die blessuretijd is nu voorbij. Vandaag moet je de stap nemen naar een aangepast beleid dat de spelregels duidelijk vastlegt én juridisch sluitend is. Want ook bij afstandswerken geldt: goede afspraken maken blije telewerkers.  

Onze online sessies over telewerken waren in een mum van tijd volzet. Om al onze klanten de kans te geven met het materiaal aan de slag te gaan, ontwikkelden we een ‘doe-het-zelf’-pakket. Dit omvat: 
 • de PowerPoint en de opname van de webinar 
 •  ontwerpdocumenten waarmee je zelf aan de slag gaat: een thuiswerkpolicy en bijlage voor arbeidscontract en -reglement
Prijs: € 125 per toolkit 
Bestel de toolkit 
 
Workshops sociaal jurdische acutaliteit
Privacy        Disclaimer        Rechtspersonen
SD Worx. For life. For work.