SD Worx. For life. For work. SD Worx
SD Worx Opleidingen
Beste klant,

Nood breekt wet in uitzonderlijke tijden. Maar zonder de garantie van stabiele wetgeving begeef je je als ondernemer in een juridisch mijnenveld. Het voorstel om de opzeggingstermijn tijdens corona-werkloosheid op te schorten mét terugwerkende kracht is ongezien. Benieuwd of de Raad van State hier paal en perk aan stelt. 

In deze newsflash vind je ook meer informatie over:
  1. Tijdelijke werkloosheid verderzetten of arbeidsduur aanpassen? Ondernemingsraad heeft inspraak;
  2. Akkoord met Duitsland, Frankrijk en Luxemburg over thuiswerkende grensarbeiders;
  3. Loonkosten besparen zonder ontslag: meer mogelijkheden dan je denkt;
  4. Collectief ontslag vermijden: trap niet in deze valkuilen;
  5. Livestream ‘Future of Work’ - Hoe inzetten op toekomstbestendige medewerkers?
Alle info makkelijk terugvinden? Voeg onze vernieuwde coronapagina en onze FAQ toe aan je favorieten.  
 
Behoefte aan persoonlijk en deskundig advies op maat van je bedrijf, stel dan hier je vraag en wij nemen zo snel mogelijk met jou contact op.
 
In de maak: schorsing opzeggingstermijn door corona-werkloosheid 
Kamercommissie wint eerst advies in bij Raad van State
Om te voorkomen dat werkgevers van tijdelijke werkloosheid gebruikmaken om werknemers voordeliger te ontslaan, is er een nieuw wetsvoorstel in de maak. Dit moet ervoor zorgen dat tijdelijke werkloosheid door overmacht – net als ziekte, vakantie of tijdelijke werkloosheid om economische redenen – de opzeggingstermijn wél schorst. Met andere woorden, het aantal dagen corona-werkloosheid verlengt dan de duur van de opzeggingstermijn.

Dit nieuwe wetsvoorstel heeft een grote impact voor werkgevers en medewerkers in deze specifieke situatie. De laatste weken werden hierover al een paar voorstellen geformuleerd, maar nog niets definitief goedgekeurd. Volgens de laatste informatie is de Raad van State nu aan zet. Na dat advies kan er een beslissing volgen. Momenteel kunnen we nog niet inschatten welke richting het zal uitgaan. Wij krijgen hier uiteraard veel vragen over, zodra er witte rook is – ten vroegste eind mei, begin juni – brengen we je op de hoogte in onze newsflash.
Bekijk hier hoe we samen je kunnen bijstaan 
 
Tijdelijke werkloosheid verderzetten of arbeidsduur aanpassen?
Ondernemingsraad heeft inspraak
Meer en meer organisaties hervatten het werk, deeltijds of op volle kracht. Daar moet ook de ondernemingsraad (OR) voor gehoord worden. Die beslist namelijk over de criteria waaronder voltijdse werknemers wegens economische omstandigheden overgaan naar deeltijds regime en omgekeerd. Heb je enkel een preventiecomité (CPBW) of een vakbondsafvaardiging, dan nemen die vaak deze taak over. Wat hun wettelijke rol dan precies is, wordt geval per geval bekeken.

Heb je hierover nog vragen of wil je extra advies, stel hier je vraag.
 
Akkoord met Duitsland, Frankrijk en Luxemburg over thuiswerkende grensarbeiders
In het spoor van Nederlands-Belgisch fiscaal akkoord 
Na de deal met onze noorderburen gooit België het nu ook op een akkoord met Duitsland, Frankrijk en Luxemburg over de belastbaarheid van thuiswerk tijdens de coronacrisis. De inkomsten voor gewerkte dagen worden – voor de duur van het akkoord – belast in het land waar de grensarbeider normaal zou hebben gewerkt zonder coronamaatregelen.  

Voor elk akkoord geldt wel een andere termijn, maar verlenging is mogelijk.
  • voor Duitsland: van 11 maart t.e.m. 31 mei 2020
  • voor Frankrijk: van 14 maart t.e.m. 30 juni 2020
  • voor Luxemburg: van 11 maart t.e.m. 30 juni 2020
Al deze akkoorden kaderen binnen de uitvoering van de OESO-aanbevelingen van 3 april 2020. Of België nog met andere landen gelijkaardige akkoorden zal sluiten, valt af te wachten. SD Worx overlegt momenteel met de fiscale administratie over de praktische uitvoering van deze maatregel.

Livestreaming: corona-impact op internationale tewerkstelling en global mobility
Meer weten hoe corona de internationale tewerkstelling beïnvloedt? Bart Hollebekkers en Elke Brees, onze ConsultantsTax & Legal, loodsen je doorheen de Post-Corona Global Mobility problematiek.
Schrijf je hier in voor de livestreaming 
 
Loonkosten besparen zonder ontslag: meer mogelijkheden dan je denkt
Tijdelijk ploegensysteem brengt soelaas bij retailspeler
Tijdens de coronacrisis zagen heel wat maatregelen het licht om onmiddellijke kostenbesparingen te realiseren. De tijdelijke werkloosheid wegens overmacht is daar de bekendste van. Maar nu het economische leven zich terug op gang trekt, wordt het zaak om je structurele kosten te drukken. En daar zijn meer mogelijkheden voor dan je denkt. Lees hier meer.
Behoefte aan telefonisch advies, boek hier een afspraak 
 
Collectief ontslag vermijden: trap niet in deze valkuilen
Het juridisch keurslijf omzeilen, ja maar … 
Komt je bedrijf in woelig vaarwater, dan moet je soms noodgedwongen afscheid nemen van meerdere werknemers tegelijk. Veel organisaties huiveren echter van een herstructurering met collectief ontslag. Maar ook wanneer je kiest voor een alternatieve oplossing – omdat je de ontslagen spreidt in de tijd, bijvoorbeeld – moet je je aan de spelregels houden. Lees hier meer.

Livestreaming: Collectief en meervoudig ontslag
Krijg je liever een praktijkgericht overzicht van alle verplichtingen en procedures? Schuif op 11 juni aan voor onze livestreaming met legal consultant Jan Vanthournout en krijg antwoord op de onderstaande vragen:
  • Wat is een collectief ontslag, wat is een meervoudig ontslag?
  • Welke procedures moeten toegepast worden en wat is de doorlooptijd daarvan?
  • Wat is het “sociaal plan”?
  • Hoe berekent men een sociaal passief?
  • Wat zijn de tendensen bij onderhandelingen?
  • Wat zijn de aandachtspunten bij specifieke ontslagsituaties, bijvoorbeeld beschermde werknemers?
Schrijf je hier in voor de livestreaming 
 
Livestream ‘Future of Work’ - Hoe inzetten op toekomstbestendige medewerkers?
Gratis livestream over de impact van technologie en veranderende jobs op de arbeidsmarkt
Eind februari 2020 organiseerden we samen met Antwerp Management School, De Tijd/L’Echo en BPact/Indiville een grootschalige bevraging rond de toekomst van werk. Onder het motto ‘hoe toekomstbestendig is jouw job?’ peilden we naar de (verwachte) impact van technologische veranderingen op arbeid, werkbeleving en vaardigheden en hoe medewerkers, leidinggevenden en organisaties hiermee omgaan.

De bevindingen zijn vandaag actueler dan ooit. De coronacrisis legde in een ijltempo het belang van toekomstgericht werken bloot voor duurzame loopbanen, een slagkrachtige organisatie en een vlot werkende arbeidsmarkt.

Op woensdag 16 juni van 10.30 tot 12.00 uur presenteren onderzoeker Sarah Desmet en Prof. dr. Ans De Vos de onderzoeksresultaten. Ze doen ook meteen uit de doeken hoe je hiermee als hr-professional of leidinggevende aan de slag kunt om ‘futureproof’ te worden. Jan Laurijssen, Senior Managing Consultant bij SD Worx leidt de sessie in goede banen.
Schrijf je in voor de sessie op 16 juni 
 
Heb je nog vragen of suggesties? Contacteer ons via Consulting@sdworx.com. Misschien is je collega ook geïnteresseerd in deze informatie. Aarzel dan niet om deze newsflash door te sturen.

Vriendelijke groeten,

SD Worx Consulting
Online learning
Privacy        Disclaimer        Rechtspersonen
SD Worx. For life. For work.