SD Worx. For life. For work. SD Worx
SD Worx Opleidingen
Beste klant,

Het is gebeurd: de schorsing van de opzegtermijn in geval van corona-werkloosheid werd vorige week unaniem goedgekeurd. Maar van terugwerkende kracht is geen sprake meer. Verder kondigde de regering nog een aantal economische en sociale steunmaatregelen aan, die we voor jou in de gaten houden. 

In deze editie van de newsflash vind je: 
  1. de nieuwe regeling over de schorsing van de opzegtermijn toegelicht;
  2. de recentste coronamaatregelen van de regering die nog verdere uitwerking vergen;
  3. een overzicht van de meest gestelde vragen door de RVA, die de correcte toepassing van de steunmaatregelen controleert; 
  4. een oproep om deel te nemen aan onze bevraging over de coronasteunmaatregelen; 
  5. Konings onderscheidt zich in crisistijden.
Alle info makkelijk terugvinden? Voeg onze vernieuwde coronapagina en onze FAQ toe aan je favorieten.  
 
Behoefte aan persoonlijk en deskundig advies op maat van je bedrijf, stel dan hier je vraag en wij nemen zo snel mogelijk met jou contact op.
 
Corona-werkloosheid verlengt de duur van de opzegtermijn
Veelbesproken wetsvoorstel dan toch goedgekeurd 
Het had wat voeten in de aarde, maar de wetgever stelt dan toch paal en perk aan de situatie waarin tijdelijke corona-werkloosheid de opzegtermijn niet schorste. Een nieuwe wet bepaalt nu dat de opzegtermijn stopt als de betrokken medewerker in tijdelijke werkloosheid wegens corona zit en weer doorloopt zodra hij of zij terug aan het werk is. Dat heeft uiteraard financiële implicaties. Ontdek alle details en een handige tip in dit blogartikel. Lees hier meer.

Wil je meer weten over collectief en meervoudig ontslag? Volg dan onze webinar: Collectief en meervoudig ontslag, vermijd valkuilen en gebruik de ervaring.
 
Nieuwe maatregelen zijn aangekondigd, maar nog niet concreet ingevuld
We zoeken de impact voor je uit 
De ministerraad en de zogeheten superkern keurden vrijdag 12 juni opnieuw een reeks maatregelen goed om burgers en bedrijven financiële zuurstof te geven tijdens de coronacrisis. We lijsten kort de veranderingen op die een impact op jou en je medewerkers kunnen hebben, zoals de volledige aftrek van de kosten voor evenementen. Lees hier meer.
Extra advies en ondersteuning nodig? 
 
Telefonische controles op tewerkstellingsmaatregelen door de RVA 
Een goede voorbereiding is het halve werk
Maakte jouw bedrijf gebruik van een aantal coronasteunmaatregelen die de regering ter beschikking stelde? De RVA ziet toe op de correcte naleving ervan. Krijg je eerstdaags een inspecteur aan de lijn, dan ben je maar beter voorbereid. Want hoe completer je antwoord, hoe sneller zo’n controle achter de rug is. Zes vragen waaraan je je kunt verwachten: 
  1. Op welke manier heb je het werk tijdens de crisisperiode georganiseerd?
  2. Deed je een beroep op onderaannemers of uitzendkrachten?
  3. Plan je in de toekomst (nog) gebruik te maken van tijdelijke werkloosheid?
  4. Wat was de reden van eventuele aanwervingen tijdens de crisisperiode? 
  5. Zijn er medewerkers die tijdens hun tijdelijke werkloosheid ook in opzeg zitten? 
  6. Had je werknemers die ziek waren vóór of tijdens de tijdelijke werkloosheid?
Hoe legal proof werk jij in coronatijden? Ontdek of je klaar bent voor de sociale inspectie via onze eenvoudige zelftest.

Wil je alles leren over de impact van de corona-maatregelen op de sociale inspectie? Schrijf je dan in voor onze Livestreaming: Sociale Inspectie, op welke onderwerpen heeft corona een impact? op vrijdag 26 juni van 10.00u tot 11.30u.
 
Evaluatie van de coronasteunmaatregelen 
Bedankt om deel te nemen aan onze enquête!
In deze korte bevraging polsen we naar de mate waarin je een beroep deed op de coronasteunmaatregelen. Maar ook hoe je de effectiviteit ervan evalueert op bepaalde doelstellingen – op korte én op lange termijn. 

Ook al koppelen we de resultaten aan de data van ons sociaal secretariaat, je bijdrage blijft uiteraard anoniem. Zoals bij elke studie geldt: hoe meer deelnemers, hoe accurater de resultaten. Daarom willen we je nu al bedanken om deel te nemen.
Ja, ik neem deel 
 
Konings onderscheidt zich in crisistijden
Drankenproducent Konings produceerde ontsmettingsgel voor de zorgsector, en nam nog meer maatregelen om de coronacrisis het hoofd te bieden. Daarvoor deden ze ook een beroep op SD Worx. Benieuwd wat SD Worx ook voor jou kan betekenen in deze tijden? Lees hier meer.
 
Heb je nog vragen of suggesties? Contacteer ons via Consulting@sdworx.com. Misschien is je collega ook geïnteresseerd in deze informatie. Aarzel dan niet om deze newsflash door te sturen.

Vriendelijke groeten,

SD Worx Consulting
Sociaaljuridische actualiteit
Privacy        Disclaimer        Rechtspersonen
SD Worx. For life. For work.