SD Worx. For life. For work. SD Worx
SD Worx Opleidingen
Geachte mevrouw, geachte heer,

Hieronder nieuwsflash #14 die we verstuurden naar onze kmo-klanten. Daarin de verlenging van corona-werkloosheid tot eind 2020 (percentage tijdelijke werkloosheid in Q2 wordt maatstaf), en hoe je structureel thuiswerk nu fiscaal voordelig kunt vergoeden.

Nog vragen? Laat het ons weten, we helpen u graag verder.

Vriendelijke groeten,
Uw accountmanager
___________________________________________
17/07/2020
Beste klant,

Het is volop vakantieseizoen in Europa, maar van een zorgeloze zomer is weinig sprake. Mondmaskers heroveren het straatbeeld, populaire vakantiebestemmingen kleuren groen, oranje of rood en de Veiligheidsraad zet verdere versoepelingen on hold.

In deze editie van de newsflash lees je:  

  1. wat je moet doen als werknemers terugkeren uit een risicogebied;
  2. wie na 1 september 2020 wél nog een beroep kan doen op corona-werkloosheid tot 31 december 2020;
  3. hoe je structureel thuiswerk nu fiscaal voordelig kunt vergoeden;
  4. en hoe de mondmaskerplicht in winkels geïnterpreteerd moet worden.
Alle info makkelijk terugvinden? Voeg onze coronapagina en onze FAQ toe aan je favorieten. 

Je kunt altijd op ons rekenen voor een persoonlijke toelichting, concreet advies en werkbare oplossingen. Neem contact op met je vaste aanspreekpunt of via het kmo-kantoor in je regio. #StayConnected

 
Help, mijn medewerker keert terug uit een risicogebied!
Eerste hulp bij kleurcodestress
Vakantiegangers die terugkeren vanuit hun zomerse vakantiebestemming, bezorgen de regering én experts een punthoofd. Her en der duiken in Europa immers nieuwe corona-broeihaarden op. Welke maatregelen mag of moet je treffen als een medewerker terugkeert uit zo’n risicogebied? En wat als zijn vakantiebestemming plots in lockdown gaat? Onduidelijkheid troef, maar we schetsen alvast enkele mogelijke scenario’s op basis van onze meest gestelde klantenvragen.
Lees meer 
 
Corona-werkloosheid verlengd tot eind 2020
Percentage tijdelijke werkloosheid in Q2 wordt maatstaf
In juni werd beslist om vanaf 1 september 2020 te stoppen met de corona-werkloosheid, behalve voor een aantal sectoren in moeilijkheden, zoals de horeca en de reis- en evenementensector. De federale regering komt nu deels op die beslissing terug: bedrijven uit alle sectoren zullen tot 31 december 2020 kunnen gebruikmaken van de tijdelijke corona-werkloosheid wegens overmacht als ze aan een specifiek criterium voldoen. 

Concreet gaat het om bedrijven die in het tweede kwartaal van 2020, dus vanaf 1 april t.e.m. 30 juni tijdelijke werkloosheid – wegens corona of om economische redenen – hebben ingeroepen voor minstens 20% van hun normale arbeidstijd. 

Als werkgever zul je moeten aantonen dat je aan het 20%-criterium voldoet, maar de specifieke modaliteiten zijn nog niet bekend. Als je in aanmerking komt, dan zullen we binnenkort gericht met je hierover communiceren.
Lees meer 
Wie niet aan het 20%-criterium voldoet en dus niet langer aanspraak maakt op de corona-werkloosheid, kan vanaf september overschakelen naar tijdelijke werkloosheid om economische redenen. Ook voor dat stelsel voert de regering een vereenvoudigde procedure in tot het einde van het jaar. Lees hier meer
 
Forfaitaire vergoeding bij structureel thuiswerk
Fiscus maakt spelregels bekend
Thuiswerken wordt alsmaar meer het nieuwe normaal. Wie thuiswerkt, wint tijd en efficiëntie, maar maakt ook kosten. Als je dat wilt, heb je als werkgever verschillende mogelijkheden om je werknemers hiervoor te vergoeden. Nu publiceerde de fiscus een circulaire waarmee je vanaf 1 maart 2020 een belastingvrije kostenvergoeding kunt toekennen aan thuiswerkende medewerkers: de forfaitaire thuiswerkvergoeding. 
De belangrijkste fiscale spelregels zijn:
  • toekenning bij regelmatig en structureel thuiswerk (min. 5 werkdagen/maand);
  • max. 129,48 euro per maand;
  • dekken van bureaukosten in de verblijfplaats van de werknemer;
  • geen pro rata vereist bij deeltijdse prestaties;
  • geen onderscheid tussen functiecategorieën;
  • geen dubbel gebruik met andere vergoedingen die dezelfde kosten dekken.
Lees meer 
Toolkit telewerken: stapsgewijs naar een permanent beleid  
Met ons ‘doe-het-zelf’-pakket kun je zelf aan de slag om rond telewerken een aangepast beleid uit te werken dat de spelregels duidelijk vastlegt én juridisch sluitend is. 

Dit pakket omvat:
- de PowerPoint en opname van onze webinar rond telewerken
- ontwerpdocumenten waarmee je zelf aan de slag gaat: een thuiswerkpolicy en bijlage voor arbeidscontract en -reglement

Prijs: € 125 per toolkit
Bestel de toolkit 
 
Mondmaskerplicht vanaf 11 juli
Daarbij krijgt ‘winkel’ een brede definitie
Alle vestigingen die toegankelijk zijn voor het publiek – kleinhandel maar ook dienstverlening – vallen onder deze nieuwe verplichting. Banken, verzekeringskantoren, garages, uitzendkantoren, aan het onthaal ... Kortom, overal waar contact met klanten of leveranciers plaatsvindt, moeten zowel de klanten als het personeel een mondmasker dragen. Voor je medewerkers onderling geldt de verplichting niet, tenzij de social distancing niet kan worden gerespecteerd. Een verwittigd ondernemer is er twee waard. In de vorige newsflash vermeldden we immers dat meerdere sociale-inspectiediensten controleren of de coronamaatregelen worden nageleefd.
Lees meer 
 
Workshops sociaal jurdische acutaliteit
Privacy        Disclaimer        Rechtspersonen
SD Worx. For life. For work.