SD Worx. For life. For work.
Is deze mail niet goed leesbaar? Klik hier.
SD Worx
SD Worx Opleidingen
22/10/2020
Beste klant

De horecasector krijgt het opnieuw zwaar te verduren. Maar de opgelegde sluiting gaat gepaard met een regionaal en federaal steunpakket, die de sector tijdelijk ademruimte moet geven. Met mondjesmaat raken hierover meer details bekend. Naar gewoonte, informeren we je van zodra de inkt droog is. Verwacht wordt dat de tijdelijke werkloosheid opnieuw zal pieken, dus loodsen we je nog een keer door de mogelijke scenario’s.

In deze editie van de newsflash verduidelijken we:

  1. de meest gestelde vragen over quarantaine;
  2. de financiële impact van de verplichte sluiting voor horeca-uitbaters en toeleveranciers: type tijdelijke werkloosheid;
  3. welke procedure de RVA voorziet als de school of (kinder)opvang sluit;
  4. hoe je de sociale verkiezingen het beste aanpakt in tijden van corona.

Nu we volop in de tweede coronagolf zitten, zetten we onze 3 coronacommunicatiemiddelen nog eens op een rij:

  • Onze interactieve corona-FAQ: typ je vraag en we selecteren voor jou de meest relevante antwoorden. Alle vragen die we sinds maart kregen, vind je hier terug in 15 overzichtelijke rubrieken.
  • Onze corona newsflashes: zo snel mogelijk na een regeringstop, Overlegcomité, Nationale Veiligheidsraad, wetsvoorstel, publicatie in het Belgisch Staatsblad … volgt deze nieuwsbrief. Zo informeren we je over nieuwe regelgeving en wat die concreet voor jou betekent.
  • Onze coronamailbox: toch nog andere corona-gerelateerde vragen? Mail dan naar kmo_corona@sdworx.com in plaats van naar je vaste payrollconsulent. Een gespecialiseerd team reageert immers sneller én gerichter.
Met deze handige digitale kanalen doen we er alles aan om jouw uitdaging ook de onze te maken. Daarnaast kun je ook altijd terecht bij je vertrouwde aanspreekpunten. Omdat zij nu nog te vaak ook de coronavragen beantwoorden, zijn ze helaas minder snel bereikbaar dan je van ons gewoon bent. Mogen we hiervoor om je begrip en geduld vragen? Je kunt erop vertrouwen dat we onze organisatie continu afstemmen om je de best mogelijke service te bieden en alle vragen te beantwoorden.
 
In quarantaine of niet?
Veelgestelde vragen voor jou gebundeld
De quarantaineregels worden nog geregeld bijgestuurd. Dat maakt het soms moeilijk om door het bos de bomen nog te zien. Telewerken biedt niet in elke situatie een oplossing. Dus rijst de vraag: wie betaalt de rekening als werknemers plots thuis komen te zitten? Wij legden de quarantainepuzzel en verhelderen de meest voorkomende vragen.
Lees meer 
 
Sluiting horeca: uitbaters nemen toevlucht tot tijdelijke werkloosheid
Maar weet je ook onder welk scenario?
Voor veel horeca-uitbaters betekent de verplichte sluiting van hun zaak dat ze hun personeel opnieuw in tijdelijke werkloosheid moeten zetten. Maar ook toeleveranciers delen in de klappen. Op de koop toe geldt sinds 1 september 2020 een nieuwe regeling rond tijdelijke werkloosheid. Die maakt een onderscheid tussen hard getroffen ondernemingen of sectoren en andere bedrijven. Het resultaat is een complex allegaartje van regels. Wij wijzen je op weg en geven concrete stappenplannen.
Lees meer  
 
De school of opvang sluit: wat met de kinderen?
Coronaouderschapsverlof maakt plaats voor coronawerkloosheid
Het hing al in de lucht, nu is het officieel: ouders die afwezig zijn van het werk omdat de school of (kinder)opvang door corona de deuren sluit, hebben recht op tijdelijke werkloosheid overmacht door corona (Scenario E, tenzij je al onder Scenario A1, A2 of A3 valt) en dit zolang de sluiting duurt. Om aanspraak te maken op de werkloosheidsuitkering moet je werknemer wel een geldig attest van de school of opvang voorleggen. Kom hier te weten hoe de procedure bij de RVA precies in zijn werk gaat.
Lees meer 
 
Impact van corona(maatregelen) op sociale verkiezingen
Webinar met tips & tricks
De erg strikte procedure om sociale verkiezingen geldig te organiseren binnen je organisatie, heeft nooit rekening gehouden met de coronacrisis. Wie vandaag uitsluitend de letter van de wet volgt, gaat misschien deadlines missen. Maar uitzonderlijke omstandigheden vragen om uitzonderlijke akkoorden. Daarom geeft Jan Vanthournout, senior legal manager bij SD Worx, enkele belangrijke aandachtspunten, tips en advies. Want waar een wil is, is vaak een juridische weg. Zo organiseer je – met gezond verstand, pragmatisch en in dialoog met de sociale partners – toch succesvol de sociale verkiezingen 2020.

Vind samen met onze consultants de oplossingen voor jouw organisatie: consulting@sdworx.com.
Bekijk het webinar 
 
Privacy        Disclaimer        Rechtspersonen
Ik wil mij uitschrijven voor deze Nieuwsflash corona
SD Worx. For life. For work. | Is deze mail niet goed leesbaar? Klik hier.