Alle info makkelijk terugvinden: waar kun je terecht?
- Eerste adres, onze interactieve corona-FAQ: typ je vraag en we selecteren voor jou de meest relevante antwoorden.
- Heb je het antwoord toch niet gevonden, mail dan naar kmo_corona@sdworx.com in plaats van naar je vaste payrollconsulent. Een gespecialiseerd team helpt je snel én gericht.
- Alle corona newsflashes bundelen we hier.
Uiteraard kun je met al je andere vragen of voor concreet juridisch advies steevast terecht bij je vaste aanspreekpunt en het kmo-kantoor in jouw regio! |
|
|
Compensatiepremie RSZ voor toeleveranciers van verplichte ‘sluiters’ |
Strakke deadline voor zwaar getroffen werkgevers |
Werkgevers die in Q3 verplicht de deuren moesten sluiten, ontvingen eind november 2020 een eerste RSZ-compensatie. Voor zwaar getroffen toeleveranciers komt er nu een soortgelijke variant.
Voor wie?
De compensatiepremie geldt enkel voor toeleveranciers uit de privésector, die nog actief waren op 30 september 2020 en die voldoen aan de volgende drie voorwaarden:
- 'rechtstreeks' diensten en/of goederen leveren aan de verplicht gesloten onderneming(en);
- in 2019 minstens 20% van de omzet gehaald hebben uit leveringen en/of diensten aan bedrijven die recent verplicht moesten sluiten (voor pas opgestarte bedrijven geldt 2020 als referentie);
- in Q2 2020 en/of Q4 2020 zelf ook zwaar getroffen zijn:
- voor btw-plichtige ondernemingen met periodieke btw-aangiftes: een effectieve omzetdaling van minstens 65% ten opzichte van een referentiekwartaal;
- voor btw-plichtige werkgevers zonder periodieke aangiftes én niet-btw-plichtige werkgevers: een effectieve daling van minstens 65% van de aangegeven loonmassa bij de RSZ ten opzichte van een referentiekwartaal.
Belangrijk: maak een goede keuze bij de derde voorwaarde (Q2 2020 en/of Q4 2020). Je kunt slechts éénmaal aanspraak maken op een premie.
Welk bedrag?
Het bedrag van de compensatie stemt overeen met de netto patronale basisbijdragen en de patronale solidariteitsbijdrage voor studenten verschuldigd voor Q1 2020 of Q3 2020. De RSZ berekent het meest gunstige bedrag.
Hoe en wanneer aanvragen?
Meen je in aanmerking te komen voor deze compensatiepremie, dien dan zélf tijdig een aanvraag in bij de RSZ, via de online tool. Dat doe je:
- vóór 16 januari 2021: voor aanvragen op basis van de vereiste omzet- of loonmassadaling in Q2;
- vóór 16 februari 2021: voor aanvragen op basis van de vereiste omzet- of loonmassadaling in Q4;
- vóór 16 januari 2021: voor aanvragen op basis van de vereiste omzet- of loonmassadaling in Q2 én Q4.
Na je aanvraag ontvang je een ontvangstbevestiging. Let op: die geldt in geen geval als goedkeuring. De RSZ controleert vervolgens of aan alle voorwaarden is voldaan en keurt je aanvraag goed of af.
Welke bewijzen moet je voorleggen?
Een verklaring op eer volstaat niet. Om het bewijs te leveren van de 20% omzet gerealiseerd bij verplicht gesloten bedrijven, zul je samen met je boekhouder of financiële dienst de nodige informatie moeten verzamelen. Alle relevante documenten komen hiervoor in aanmerking.
Je hoeft deze niet mee te sturen met je aanvraag via de online tool, maar wel kunnen voorleggen op vraag van de RSZ.
Voor bijkomende informatie over de aanvraagprocedure verwijzen we je ook graag door naar de RSZ website. |
|
|
|
|
Extra RVA-uitkering voor langdurig tijdelijk werklozen |
Supplement bovenop laatste werkloosheidsuitkering |
Wat aanvankelijk werd aangekondigd als een toeslag op de eindejaarspremie, wordt nu een supplement op de laatst ontvangen werkloosheidsuitkering. Die komt volledig ten laste van de RVA.
Alleen werknemers die in de periode van maart tot november 2020 minstens 53 dagen tijdelijk werkloos waren wegens overmacht of economische redenen komen in aanmerking. Het bedrag van het supplement varieert naargelang het aantal ontvangen werkloosheidsuitkeringen, maar bedraagt minstens 150 euro bruto.
De uitbetaling van de toeslag gebeurt automatisch door de vakbonden of Hulpkas. Jij hoeft hiervoor zelf geen actie te ondernemen. Deze regeling staat nog niet helemaal op punt, maar we verwachten geen wijzigingen meer. |
|
|
Verlenging geldigheidsduur maaltijd- en andere cheques |
6 of 12 maanden extra |
Door de tweede lockdown moesten veel handelaars en ondernemingen opnieuw de deuren sluiten. Ook sport- en cultuurevenementen werden geannuleerd. Werknemers die beschikken over maaltijd-, eco-, geschenk-, consumptie- of sport- en cultuurcheques kunnen die misschien dan ook niet tijdig besteden.
Al deze cheques hebben immers een beperkte geldigheidsduur. Dat is één van de voorwaarden opdat je er geen socialezekerheidsbijdragen en bedrijfsvoorheffing op betaalt. In het voorjaar vroeg de NAR al een eerste keer een tijdelijke verlenging van de cheques, en doet dat nu opnieuw.
Concreet gaat het om een verlenging:
- met 6 maanden voor papieren en/of elektronische maaltijd-, eco- en geschenkcheques die vervallen tussen 1 november 2020 en 31 maart 2021;
- tot 30 september 2021 voor sport- en cultuurcheques die je in 2019 toekende en dus oorspronkelijk 30 september 2020 als einddatum hadden.
- tot 31 december 2021 voor de besteding van consumptiecheques die je in de loop van 2020 (en uiterlijk tot 31/12) hebt toegekend, te besteden in de horeca en cultuursector, bij sportverenigingen of in sommige kleinhandelszaken.
Deze informatie is nog onder voorbehoud. We verwachten elk moment de publicatie in het Belgisch Staatsblad.
Opgelet! Bij consumptiecheques gaat het enkel om een verlenging van de uiterste bestedingsdatum, niet de uitgiftedatum. Wil je nog consumptiecheques toekennen aan je werknemers, dan moet je dit voor het einde van dit jaar doen (en uiterlijk op 31 december 2020). Neem in dat geval zo snel mogelijk contact op met een erkende dienstverlener. |
|
|
Keert je werknemer terug uit vakantie in een rode zone? |
Opnieuw verplichte quarantaine |
Sinds midden oktober zijn een coronatest en quarantaine niet langer verplicht voor medewerkers die terugkeren uit een rode zone. Sindsdien geldt voor die groep de zelfevaluatie of het zogenaamde ‘Passenger Locator Form’. Maar daar komt verandering in. Wie vanaf 18 december terugkeert uit een rode zone moet dan weer verplicht tien dagen in quarantaine. Op dag zeven moeten ze zich bovendien laten testen.
Ongetwijfeld heeft dit een impact op jouw werkorganisatie. Kan je medewerker telewerken dan is er geen probleem. Kan dat niet, dan kan hij corona werkloosheid overmacht omwille van quarantaine inroepen. Raadpleeg ons overzichtelijk schema om te weten wat jou in dat geval te doen staat.
Opgelet! Werknemers die wetens en willens vertrekken naar een risicogebied hebben geen recht op een werkloosheidsuitkering tijdens de periode van de quarantaine. |
|
|
|