SD Worx. For life. For work.
Is deze mail niet goed leesbaar? Klik hier.
SD Worx
SD Worx Opleidingen
05/01/2021
Geachte mevrouw, geachte heer,

Een nieuw jaar, een nieuw begin. Maar 2021 start alvast met veel ‘oude’ coronamaatregelen. De belangrijkste lijsten we nog even voor je op. Ondanks het negatieve reisadvies, trokken sommigen toch naar het buitenland. Daarom herhalen we de regels rond quarantaine voor terugkerende medewerkers uit een rode zone. Zolang het nodig is, blijven we je ook dit jaar informeren over de corona-actualiteit met een directe impact op jouw zaak. Maak er een fijn, voorspoedig en gezond 2021 van!

In deze editie van de newsflash informeren we je over:

  1. de quarantaineplicht en de gevolgen na terugkeer uit een rode zone;
  2. een pak coronamaatregelen die ook in het nieuwe jaar doorlopen;
  3. aangekondigde flitscontroles op telewerk;
  4. alles wat je moet weten over vakantiegeld, -rechten en -attesten.

Alle info makkelijk terugvinden: waar kun je terecht?

  • Eerste adres, onze interactieve corona-FAQ: typ je vraag en we selecteren voor jou de meest relevante antwoorden.
  • Heb je het antwoord toch niet gevonden, mail dan naar kmo_corona@sdworx.com in plaats van naar je vaste payrollconsulent. Een gespecialiseerd team helpt je snel én gericht.
  • Alle corona newsflashes bundelen we hier.
Uiteraard kun je met al je andere vragen of voor concreet juridisch advies steevast terecht bij je vaste aanspreekpunt en het kmo-kantoor in jouw regio!
Keert je werknemer terug uit een rode zone?
Verplichte quarantaine zonder werkloosheidsuitkering
Elke reiziger die vanaf 31 december 2020 terugkeert van een verblijf van meer dan 48 uren in een rode zone moet minstens zeven dagen in quarantaine en zich verplicht laten testen op dag 1 en dag 7.

Sinds 1 januari 2021 is het wel mogelijk om op het Passenger Locator Form (PLF) aan te duiden of het om een professionele of privéreis ging. Dat is belangrijk om te beoordelen of je werknemer daadwerkelijk in quarantaine moet.

Op de quarantaineverplichting geldt immers een uitzondering voor:

* werknemers die om professionele redenen in het buitenland verbleven en een Business Travel Abroad-attest op zak hebben. Vanaf 5 januari 2021 hangt een eventuele quarantaineplicht af van de beoordeling van het PLF: was het verblijf risicovol of niet?

* werknemers die een kritische functie uitoefenen in essentiële sectoren. Om te bepalen of een functie kritisch is, gebruik je het beste deze beslissingsboom als leidraad. Je werknemer moet in dat geval wel een attest kunnen voorleggen. Je vindt hier een model.

Ongetwijfeld heeft dit een impact op jouw werkorganisatie. Als je medewerker kan telewerken, is er geen probleem. Kan dat niet, dan kan je geen coronawerkloosheid inroepen als zijn vertrek naar een rode zone een vrije keuze was. De RVA blijft bij zijn standpunt dat quarantaine in zo’n geval niet als overmacht geldt, en zal dus geen uitkeringen toestaan. Enkel wie voor het werk of een dwingende familiale gebeurtenis naar het buitenland moest, kan tijdelijke werkloosheid inroepen. Dit laatste is moeilijk algemeen te beoordelen. In geval van twijfel is het raadzaam om toch tijdelijke werkloosheid aan te vragen.

Werknemers die niet kunnen terugvallen op tijdelijke werkloosheid, kunnen vakantie of toegestaan verlof zonder wedde opnemen.
Welke coronasteunmaatregelen lopen door in 2021?
Overzicht van de belangrijkste blijvers
In 2020 kwam de regering met een omvattend steunpakket in de strijd tegen corona. Hierover informeerden we je de voorbije maanden uitgebreid via deze nieuwsbrief. Veel van die maatregelen lopen in 2021 gewoon door, zolang de crisis aanhoudt. We herhalen de voornaamste in een notendop. Je vindt ze onderaan het blogartikel.
Lees meer
Flitscontroles op verplicht telewerk in dienstensectoren
Vanaf januari 2021 strengere controles op thuiswerk
Sinds 2 november 2020 is telewerk opnieuw verplicht, tenzij de fysieke aanwezigheid op de werkvloer echt noodzakelijk is. In dat geval is een attest of enig ander bewijsmiddel nodig. De sociale inspectiediensten kondigen vanaf januari extra controles op de telewerkverplichting aan in dienstensectoren. Bedrijven die niet in regel zijn, riskeren fikse boetes. Wil je alle verplichtingen rond thuiswerk nog even op een rij, lees dan onze blog met de meest gestelde vragen.

Stapsgewijs naar een permanent beleid rond telewerken?
De realiteit dwingt ons allen om anders te werken: telewerken is het nieuwe normaal. We helpen je graag bij het uitwerken van een aangepast beleid dat de spelregels duidelijk vastlegt én juridisch sluitend is. Ga zelf aan de slag met ons ‘doe-het-zelf’-pakket of reken op onze deskundige begeleiding.
Bestel de toolkit
Wil je alles weten over thuiswerken, bekijk dan zeker ook onze themapagina.
Nieuw jaar, nieuw saldo vakantiedagen
Alles wat je moet weten over vakantierechten
De start van een nieuw jaar is traditioneel de periode waarin veel vragen rijzen over de berekening van vakantierechten, de verwerking van vakantieattesten, enz. Alle relevante antwoorden vind je in onze overzichtelijke payroll-FAQ.

We herhalen ook nog even dat werknemers die zich in de periode van 1 februari 2020 tot en met 31 december 2020 in corona-werkloosheid bevonden, in 2021 vakantierechten (vakantiegeld en vakantiedagen) genieten alsof ze tijdens de corona-werkloosheid in 2020 gewoon aan het werk geweest zijn. Of er ook voor 2021 een gelijkstelling komt – die de vakantierechten in 2022 beïnvloedt – is op dit moment nog onduidelijk. Van zodra we meer info hebben, zullen we hierover communiceren.

Krijg je het na het complexe coronajaar liever helder uitgelegd door een expert, schrijf je dan zeker in voor onze livestream.
Schrijf je in

kmo advies

footer spark
SD Worx
Follow us
Linkedin    Facebook    Twitter    Instagram
 
Kreeg je deze nieuwsbrief doorgestuurd en wil je hem voortaan liever meteen zelf ontvangen?
Abonneer je nu!
Privacy   Disclaimer   Rechtspersonen