SD Worx. For life. For work.
Is deze mail niet goed leesbaar? Klik hier
SD Worx
05/03/2021
Beste klant,

Over telewerk is de voorbije maanden al heel wat inkt gevloeid. Ook over de kosten die – al dan niet verplicht – thuiswerk met zich meebrengt. Een nieuwe omzendbrief verduidelijkt nu de fiscale spelregels. Ook het steunpakket voor de ondernemingen die getroffen worden door Brexit ligt klaar. Vanaf 22 maart 2021 kun je er onder strikte voorwaarden een beroep op doen. We lichten de krachtlijnen toe.

In deze editie van de newsflash vind je meer informatie over:

  1. de tijdelijke crisismaatregelen voor ondernemingen getroffen door Brexit; 
  2. de nieuwe fiscale spelregels voor de onkostenvergoedingen telewerk;
  3. aangekondigde sociale flitscontroles: de schoonmaaksector is als eerste aan de beurt; 
  4. hoe vermijden dat iedereen straks tegelijkertijd op vakantie gaat?

Alle info makkelijk terugvinden: waar kun je terecht?

  • Eerste adres, onze interactieve corona-FAQ: typ je vraag en we selecteren voor jou de meest relevante antwoorden.
  • Heb je het antwoord toch niet gevonden, mail dan naar kmo_corona@sdworx.com in plaats van naar je vaste payrollconsulent. Een gespecialiseerd team helpt je snel én gericht.
  • Alle corona newsflashes bundelen we hier.
Uiteraard kun je met al je andere vragen of voor concreet juridisch advies steevast terecht bij je vaste aanspreekpunt en het kmo-kantoor in jouw regio!
Brexitwerkloosheid is geen coronawerkloosheid: vergis je niet 
Steunpakket treedt op 22 maart 2021 in werking voor 1 jaar
We mogen gerust spreken van een bewogen ondernemingsjaar. De coronacrisis drukt nog altijd haar stempel op het zakenleven en ondertussen worden ook de eerste gevolgen van de Brexit voelbaar. Ook hier snelt de federale overheid getroffen ondernemers te hulp met drie tijdelijke crisismaatregelen, waaronder tijdelijke werkloosheid zoals we die al kennen van bij corona. Maar vergis je niet, de ene procedure is de andere niet. 

Denk je in aanmerking te komen voor financiële steun? Dan moet je eerst een erkenning aanvragen als ‘onderneming in moeilijkheden omwille van Brexit’. De procedure is aanzienlijk strenger dan deze voor de aanvraag van coronawerkloosheid, die nog tot 30 juni 2021 is vereenvoudigd. Zo moet je onder meer een bewijsdossier samenstellen en eventueel een ondernemings-cao of wijziging van het arbeidsreglement voorbereiden en implementeren. Je kunt hiervoor uiteraard terecht bij onze consultants. Vragen hierover? Mail ze naar kmo_corona@sdworx.com.

Let op! De RVA controleert streng op misbruik van de coronawerkloosheid. Word je getroffen door de Brexit dan kun je je omzetverlies niet compenseren via het systeem van coronawerkloosheid. Volg dus altijd de juiste procedures, zo voorkom je problemen bij controles achteraf.
Onkostenvergoeding telewerk: welke combinaties zijn mogelijk?
Fiscale circulaire legt spelregels vast
Telewerk brengt specifieke kosten met zich mee voor je medewerkers. Wanneer je hen daarin tegemoet wilt komen, heb je een aantal mogelijkheden. Je kunt een forfaitaire kostenvergoeding betalen, het noodzakelijke kantoormeubilair en computermateriaal ter beschikking stellen of financieel tussenkomen in het materiaal dat de werknemer koopt. Ook een combinatie is mogelijk. We schetsen de mogelijke scenario’s. 
Lees meer
Op basis van de cao rond verplicht telewerk moet je concrete afspraken maken over de organisatie van het telewerk en mogelijke onkostenvergoeding. SD Worx helpt je hierbij. Ga zelf aan de slag met ons ‘doe-het-zelf’-pakket of reken op onze deskundige begeleiding
Ik bestel de toolkit telewerken
Sociale flitscontroles starten in de schoonmaaksector 
Controles op verplicht telewerk in dienstensector lopen gewoon door
De sociale inspectiediensten hielden de voorbije 2 maanden flitscontroles op het verplichte telewerk in de dienstensectoren. Maar ook de ‘sociale flitscontroles’ staan weer op de planning. In maart mag de schoonmaaksector zich aan een bezoek van de inspecteurs verwachten. Belangrijk bij zo’n inspectiebezoek is dat je in orde bent met de sociale wetgeving. Op de website van de SIOD vind je een checklist die geldt als leidraad voor wat zij controleren. Hou er rekening mee dat de sociale inspecteurs alle documenten kunnen opvragen die ze nodig hebben voor hun onderzoek. 
 
Verder staan er flitscontroles op de planning in de elektrotechnische en bouwsector (mei), land- en tuinbouwsector (juli), carwashes (augustus) en vleessector (september). Ook voor deze sectoren is er al een sectorspecifieke checklist beschikbaar.

Wil je op zeker spelen? Boek dan een legal scan. Onze consultant neemt alle documenten door en stelt de vragen die ook een sociaal inspecteur zou stellen. Zo krijg je zicht op de juridische en fiscale valkuilen en kan je tijdig bijsturen.
Lees meer
Vakantiemanagement: uitstel is geen afstel
Zorgt het reisverbod er straks voor dat iedereen tegelijkertijd op vakantie wil?
Niet-essentiële reizen naar het buitenland zijn momenteel verboden. Veel werknemers sparen daarom hun vakantiedagen op tot een later moment. Maar als meerdere medewerkers straks tegelijk verlof nemen, komt de continuïteit van je onderneming in gevaar. Wij beantwoorden 6 veelgestelde vragen rond vakantie in tijden van corona, die je helpen je vakantiedagenbeleid te plannen zodat iedereen er wel bij vaart. 
Lees meer
Heb je nog vragen over de berekening van vakantierechten of de verwerking van vakantieattesten? Alle relevante antwoorden vind je in onze overzichtelijke payroll-FAQ. In dit korte filmpje delen we alvast enkele praktische tips.

Of schrijf je in voor de livestream ‘Leer vakantieattesten verrekenen en vakantiegeld in en uit dienst berekenen’. Daarin doen onze experts meteen alle details uit de doeken.

kmo advies

footer spark
SD Worx
Follow us
Linkedin    Facebook    Twitter    Instagram
Deze e-mail werd verstuurd naar %%email%%.
Schrijf je uit voor de Nieuwsflash corona.
Kreeg je deze nieuwsbrief doorgestuurd en wil je hem voortaan liever meteen zelf ontvangen?
Abonneer je nu!
Privacy   Disclaimer   Rechtspersonen