SD Worx. For life. For work.
Is deze mail niet goed leesbaar? Klik hier
SD Worx
26/03/2021
Beste klant,

Het Overlegcomité boog zich eergisteren vroeger dan gepland over de stijgende coronacijfers. Opnieuw werden enkele verstrengingen aangekondigd. Wat betekent die ‘Paaspauze’ voor jou? Tijdelijke werkloosheid en verplicht telewerk blijven de ankerpunten. We herhalen nog een keer de essentie. Ondertussen is ook het betaalde vaccinatieverlof goedgekeurd. Binnenkort meer nieuws over hoe je dit moet boeken.

In deze editie van de newsflash lees je:

  1. de belangrijkste regels rond tijdelijke werkloosheid in een notendop; 
  2. wat we nu al weten over de online telewerkregistratie; 
  3. hoe om te gaan met de stakingsaanzegging van nu maandag in tijden van telewerk; 
  4. een oproep om deel te nemen aan een korte bevraging rond deze nieuwsbrief.

Alle info makkelijk terugvinden: waar kun je terecht?

  • Eerste adres, onze interactieve corona-FAQ: typ je vraag en we selecteren voor jou de meest relevante antwoorden.
  • Heb je het antwoord toch niet gevonden, mail dan naar kmo_corona@sdworx.com in plaats van naar je vaste payrollconsulent. Een gespecialiseerd team helpt je snel én gericht.
  • Alle corona newsflashes bundelen we hier.
Uiteraard kun je met al je andere vragen of voor concreet juridisch advies steevast terecht bij je vaste aanspreekpunt en het kmo-kantoor in jouw regio!
Uitbreiding van coronawerkloosheid
Ook voor kinderopvang door schoolsluiting of geannuleerd paaskamp
Tijdelijke werkloosheid is al sinds de start van de coronacrisis het zwaartepunt van het federale steunpakket. Nu de niet-medische contactberoepen nog eens voor minstens 4 weken de deuren moeten sluiten en niet-essentiële handelszaken enkel op afspraak mogen werken, zullen opnieuw meer werkgevers er hun toevlucht toe nemen. Tot en met 30 juni 2021 kan dit via de vereenvoudigde procedure

Enkele aandachtspunten: 

Kinderopvang tijdens paasvakantie of wegens schoolsluiting
Sinds 1 oktober 2020 hebben werknemers ook recht op coronawerkloosheid wanneer hun kind niet naar de school, opvang of het centrum voor opvang voor personen met een handicap kan gaan door corona. Dit wordt nu uitgebreid naar ouders met opvangproblemen tijdens de extra week paasvakantie of omdat een jeugdkamp in het water valt. Zij moeten wel een bewijs van de schoolsluiting of kampannulatie bezorgen. Ook als de kleuterschool of crèche oproept om niet te komen of als ze staken, is dat een geldige reden voor tijdelijke werkloosheid. 

Wat met halve dagen tijdelijke werkloosheid? 
Er bereiken ons heel wat vragen over de mogelijkheid om halve dagen tijdelijke werkloosheid in te roepen. Die maatregel was al aangekondigd en wordt vermoedelijk vanaf midden april van kracht, maar enkel voor werknemers van dienstenchequebedrijven en schooltransport. Voor alle anderen blijft de regel: tijdelijke werkloosheid kan enkel voor een volledige dag ingevoerd worden.

Wie betaalt Paasmaandag? 
Valt de feestdag in de periode van 14 dagen volgend op de aanvang van de schorsing wegens overmacht, dan krijgt je werknemer zijn loon doorbetaald. In dat geval laat je de feestdag gewoon staan en hoef je geen werkloosheid te boeken. Voor feestdagen die vallen na de eerste 14 dagen van de schorsing moet je geen loon betalen. Die vallen ten laste van de RVA. Lees in de corona-FAQ wat te doen in geval periodes van werk worden afgewisseld met tijdelijke werkloosheid. 

Opgelet! 
Overweeg je je werknemers tijdelijk werkloos te stellen? Dan ontvangen ze een werkloosheidsuitkering, maar dit kan gevolgen hebben op het nettoloon en de fiscale eindafrekening. Naargelang hoeveel bedrijfsvoorheffing er werd ingehouden, zal die impact groter of kleiner zijn. 

SD Worx helpt je graag 
Ben je nu al zeker dat je weldra tijdelijke werkloosheid zal inroepen? Breng ons op de hoogte, zo kunnen we je aanvraag tijdig in de payroll verwerken. 

Je kunt trouwens ook een aanvulling betalen bovenop de werkloosheidsuitkering, maar die mag om fiscale redenen niet te hoog liggen. Vragen hierover? Mail ze naar kmo_corona@sdworx.com, en onze experten helpen je verder.
Online registratieplicht voor telewerk
Strengere controles en sancties bij overtreding 
Federaal minister van Werk Dermagne drijft de controles op verplicht telewerk op. Een hulpmiddel hierbij is een registratieplicht voor elke werkgever. Die moet in een online register bijhouden hoeveel werknemers er op de werkvloer aanwezig zullen zijn. De verplichting geldt ook voor openbare besturen. 

Elke werkgever zal maandelijks via www.socialsecurity.be moeten aangeven hoeveel werknemers er per bedrijfsvestiging in dienst zijn en hoeveel er niet kunnen telewerken. Verdere details ontbreken voorlopig nog. Hou Ella in de gaten voor de meest actuele updates. We volgen dit op en houden je op de hoogte van de exacte verplichtingen en hoe we je hierin kunnen ondersteunen.

Toolkit telewerk: maak duidelijke afspraken met je medewerkers
Heb je nog geen uitgewerkt telewerkbeleid? Met ons doe-het-zelf-pakket kun je meteen aan de slag om rond telewerken een aangepast beleid uit te werken dat de spelregels duidelijk vastlegt én juridisch sluitend is. Of reken op onze deskundige begeleiding.
Ik bestel de toolkit telewerken
Hier wordt gestaakt, of toch niet? 
Hoe ga je om met een stakingsaanzegging in telewerktijden?
Het ABVV en ACV plannen op maandag 29 maart 2021 een stakingsactie in het kader van de interprofessionele onderhandelingen. In tijden van verplicht telewerk vraagt dit net iets meer voorbereiding dan anders. Hoe weet je immers of telewerkers wel of niet aan het werk zijn? Om de dag in goede banen te leiden en de continuïteit van de dienstverlening te verzekeren, check zeker of je vooraf goed hebt gecommuniceerd dat: 
  • er op 29 maart een staking is en hinder wordt verwacht; 
  • wie niet kan telewerken al het mogelijke moet doen om tijdig aanwezig te zijn;
  • stakende en/of werkwillige medewerkers zich moeten registreren, ook wie van thuis werkt.
1 jaar corona newsflash: een korte bevraging 
Mag het iets meer zijn? 
Al 1 jaar lang lees je via de corona newsflash over de impact van de coronamaatregelen op jouw onderneming en wat je concreet te doen staat. Nu de angel eruit is, willen we deze nieuwsbrief graag verbreden en je via deze weg ook informeren over ander sociaaljuridisch nieuws en de concrete gevolgen. We zijn benieuwd wat je van deze newsflash vindt en hoe we deze nog meer op jouw maat kunnen maken. Neem je 2 minuten de tijd om enkele vragen te beantwoorden?
Naar de bevraging

kmo advies

footer spark
SD Worx
Follow us
Linkedin    Facebook    Twitter    Instagram
Deze e-mail werd verstuurd naar %%email%%.
Schrijf je uit voor de Nieuwsflash corona.
Kreeg je deze nieuwsbrief doorgestuurd en wil je hem voortaan liever meteen zelf ontvangen?
Abonneer je nu!
Privacy   Disclaimer   Rechtspersonen