SD Worx. For life. For work.
 
SD Worx
14/04/2021
Beste klant,

Het begin van de paasvakantie bleek een valse start voor de online telewerkregistratie. Daarom krijgen werkgevers nog tot 18 april 2021 voor de aangifte op de portaalsite van de RSZ. Verlies deze datum niet uit het oog, want de sociale inspectiediensten controleren al op de naleving ervan. Sinds 9 april is ook het betaalde vaccinatieverlof een feit: een vorm van klein verlet, betaald door de werkgever.   

In deze editie van de newsflash informeren we je over:  

  1. de uiterste deadline voor de online telewerkaangifte voor april;
  2. het recht op betaalde afwezigheid voor een coronavaccinatie; 
  3. de datum waarop recreatieve reizen naar het buitenland weer mogen: 19 april 2021. 

Alle info makkelijk terugvinden: waar kun je terecht?

  • Eerste adres, onze interactieve corona-FAQ: typ je vraag en we selecteren voor jou de meest relevante antwoorden.
  • Heb je het antwoord toch niet gevonden, mail dan naar kmo_corona@sdworx.com in plaats van naar je vaste payrollconsulent. Een gespecialiseerd team helpt je snel én gericht.
  • Alle corona newsflashes bundelen we hier.
Uiteraard kun je met al je andere vragen of voor concreet juridisch advies steevast terecht bij je vaste aanspreekpunt en het kmo-kantoor in jouw regio!
Deed jij al de online telewerkregistratie? 
Aangifte voor april nog mogelijk tot 18 april 
Sinds begin april geldt er voor elke werkgever een registratieplicht voor telewerk. Maandelijks moet je via de website van de RSZ aangeven hoeveel medewerkers er per bedrijfsvestiging zijn én hoeveel van hen zogenaamd ‘niet-telewerkbare’ taken vervullen. Het gaat telkens om een momentopname van de eerste werkdag van de maand. Je aangifte moet ten laatste de 6e kalenderdag van de maand in orde zijn. 

Uitstel, geen afstel 
Voor april werd de aangiftemogelijkheid uitzonderlijk verlengd. Deed je de aangifte nog niet, dan ben je verplicht dit te doen vóór 19 april 2021, anders riskeer je een sanctie. Vanaf 26 april kun je ook de aantallen voor mei aangeven. Doe dit uiterlijk tegen 6 mei 2021. 


Vrijstelling voor verplicht gesloten ondernemingen  
Is je zaak op de 1e werkdag van de maand nog altijd volledig verplicht gesloten door een beslissing van de overheid? Dan ontsnap je aan de telewerkaangifte. De RSZ verduidelijkte ondertussen dat ook drank- en eetgelegenheden die verplicht gesloten zijn maar wel takeaway organiseren, geen telewerkaangifte hoeven te doen.

Opgelet: deze uitzondering geldt niet voor de volledige horeca. Zo zijn hoteleigenaars niet vrijgesteld van de telewerkaangifte, omdat hotels wel mogen openen. 
Het betaalde vaccinatieverlof toegelicht
Klein verlet voor coronavaccinatie tijdens de werkuren 
Sinds 9 april 2021 is het wettelijk vastgelegd: werknemers kunnen zich tijdens de werkuren laten vaccineren tegen het coronavirus met behoud van normaal loon. Het vaccinatieverlof geldt enkel voor de tijd die nodig is voor de prik en de verplaatsing van en naar het vaccinatiecentrum. Wordt je werknemer ziek na de vaccinatie en kan die tijdelijk niet werken, dan zijn de gewone arbeidsongeschiktheidsregels van toepassing.

Belangrijk! Informeer je werknemers dat ze jou moeten inlichten van zodra ze weten wanneer de vaccinatie zal plaatsvinden. Enkel dan geldt immers het recht op betaalde afwezigheid. Als je wilt, kun je zelfs je werknemer vragen dat die de uitnodiging of de afspraakbevestiging voorlegt. Deze regeling loopt tot 31 december 2021, maar verlenging is mogelijk. 


Hoe deze afwezigheid boeken? 
Je boekt deze afwezigheid als een klassiek klein verlet, zonder de precieze reden te vermelden. Onze klanten van het sociaal secretariaat ontvangen via hun payrollconsulent de juiste code. Hou er rekening mee dat je onder de huidige privacyregels geen informatie over de vaccinatie en gezondheid van je medewerkers kunt verwerken en bijhouden. 

Oproep tot sociaal overleg 
Natuurlijk wil je niet dat het vaccinatieverlof de bedrijfscontinuïteit in gedrag brengt. Ga daarom op voorhand in gesprek met je sociale overlegorganen en/of medewerkers. Op die manier kan er binnen de onderneming gezocht worden naar het gepaste antwoord op allerlei praktische vragen en creëer je een maximaal draagvlak. Zo ben je er helemaal klaar voor wanneer jouw werknemers aan de beurt zijn voor vaccinatie.

Organiseert je onderneming voor de eerste keer een sociaal overleg en ben je hierin nog niet volledig wegwijs? Wij bieden een opleidingspakket aan, waarin je leert hoe een ondernemingsraad functioneert en we jou de knepen van het onderhandelen met vakbonden bijbrengen.
Ik schrijf me in voor het sociaal overleg pakket
Niet-essentiële reizen naar het buitenland vanaf 19 april weer mogelijk 
Moeten terugkerende vakantiegangers straks weer massaal in quarantaine? 
Vanaf 19 april 2021 zijn niet-essentiële reizen naar het buitenland opnieuw mogelijk. Dit is vooral goed nieuws voor medewerkers die hun vakantieplannen in het water zagen vallen en nu al vertrekkensklaar staan. Maar word jij dan straks weer geconfronteerd met terugkerende vakantiegangers die in quarantaine moeten na een verblijf in een rode zone? Want ook in het buitenland is het coronavirus nog lang niet verslagen. Onder welke voorwaarden zullen je werknemers opnieuw kunnen reizen en wat betekent dit voor jouw werkorganisatie? We komen hierop uitvoerig terug in onze volgende newsflash. Hou ondertussen onze Ella-berichten en corona FAQ-pagina in de gaten voor de laatste updates. 

kmo advies

footer spark
SD Worx
Follow us
Linkedin    Facebook    Twitter    Instagram
 
Wil je deze nieuwsbrief voortaan liever meteen zelf ontvangen?
Abonneer je nu!
Privacy   Disclaimer   Rechtspersonen