SD Worx. For life. For work.
 
SD Worx

21/05/2021

Beste klant,

Na maanden van verplicht telewerk is er eindelijk een versoepeling op til. Al zal niet iedereen meteen staan springen om terug te keren. Weet in dat geval wat wel én niet mag. We delen ook enkele tips hoe je slim kunt omspringen met de loonnorm. Nog een kersverse beslissing van onze overheid: een reeks steunmaatregelen die liepen tot 30 juni - waaronder de vereenvoudigde procedure voor tijdelijke werkloosheid - wordt verlengd tot 30 september 2021. Hier vind je het overzicht.

In deze editie van de newsflash lees je: 

  1. de details van het federale akkoord rond de vergroening van het bedrijfswagenpark
  2. #durftevragen: “Kan ik mijn werknemers verplichten om vanaf 9 juni opnieuw naar kantoor te komen?”
  3. de uiterste deadline voor de online telewerkregistratie voor juni: 6 juni 2021;
  4. dat de vereenvoudigde procedure coronawerkloosheid is verlengd tot en met 30 september 2021;
  5. hoe de loonnorm van 0,4% in de praktijk toch ruimte laat voor een loonbeleid;
  6. en tot slot deze waarschuwing: er doet een phishingmail rond vakantiegeld de ronde.

Alle info makkelijk terugvinden: waar kun je terecht?

  • Eerste adres, onze interactieve corona-FAQ: typ je vraag en we selecteren voor jou de meest relevante antwoorden.
  • Heb je het antwoord toch niet gevonden, mail dan naar kmo_corona@sdworx.com in plaats van naar je vaste payrollconsulent. Een gespecialiseerd team helpt je snel én gericht.
  • Alle vorige newsflashes bundelen we hier.
Uiteraard kun je met al je andere vragen of voor concreet juridisch advies steevast terecht bij je vaste aanspreekpunt en het kmo-kantoor in jouw regio!
Bedrijfswagen als hefboom voor het klimaat
Stapsgewijs naar een duurzame mobiliteit
In het regeerakkoord stond al dat de regering versneld werk wil maken van de vergroening van het bedrijfswagenpark. Haar ambitieuze plan mondde deze week uit in een akkoord. Daarbij wordt gefaseerd gewerkt rond 3 pijlers: een vergroening van de bedrijfswagens, incentives voor de plaatsing van elektrische laadpalen en een versoepeling van het bestaande mobiliteitsbudget.

Pijler 1: vergroening bedrijfswagens
  • ​​​​Vanaf 2026 zullen enkel elektrische voertuigen (wagens, lichte vrachtauto’s, motorfietsen …) nog fiscaal aftrekbaar zijn: 100% bij aanschaf vanaf 2026 tot 67,5% bij aanschaf vanaf 2031.
  • Vanaf 1 juli 2023 wordt ook de fiscale aftrekbaarheid van de benzine- of dieselkosten beperkt tot 50% voor hybride bedrijfswagens die werkgevers vanaf diezelfde datum aanschaffen.
Pijler 2: incentives voor laadinstallaties

Er komt een fiscale stimulans voor de plaatsing van laadpunten, thuis en op het werk, onder de vorm van een belastingvermindering en een verhoogde kostenaftrek. 

Pijler 3: versoepeling mobiliteitsbudget
  • De wachttermijnen voor het mobiliteitsbudget gaan op de schop.
  • De regering voorziet extra bestedingsmogelijkheden binnen de pijler van duurzame mobiliteit. 
Wat verandert er voor jou? 
Voorlopig niets. De berekening van het belastbaar voordeel van alle aard voor het privégebruik van de bedrijfswagen, wijzigt niet. Op korte termijn zul je je werknemers wel andere mobiliteitskeuzes kunnen aanbieden.

Ben je door alle mobiliteitsoplossingen het overzicht kwijt, maar vind je duurzaamheid belangrijk voor je wagenpark en je loonbeleid? In onze ‘Samen aan de slag’ sessies in juni leggen onze kmo-experts uit hoe de vork in de steel zit. Je hebt de keuze uit 3 thema’s: het mobiliteitsbudget, de vergroening van je wagenpark of (bedrijfs)fietsen.
Ik schrijf me in
#durftevragen: “Kan ik mijn werknemers verplichten om vanaf 9 juni opnieuw naar kantoor te komen?”
We vroegen het aan SD Worx-expert Isabelle Cornelis
Isabelle: “Nee, dat kun je niet. Telewerk blijft in juni nog verplicht en ook in juli is het nog altijd sterk aanbevolen. Twijfelen je medewerkers over een terugkeer – omdat ze bijvoorbeeld nog niet gevaccineerd zijn – dan kun je dit niet eisen. Je kunt een werknemer enkel verplichten om naar kantoor te komen als telewerk onmogelijk is omwille van de aard van de functie of de continuïteit van de bedrijfsvoering.”

Ook tijdens de terugkeermomenten moet je de nodige maatregelen nemen om de veiligheid binnen de onderneming te garanderen. De wettelijke omkadering van die terugkeermomenten valt nog te bezien. Hoe rijmt dit bijvoorbeeld met de telewerkregistratieplicht en het attest ‘onmogelijkheid telewerk’? We geven je mee wat we nu al weten en zoeken de details verder voor je uit.
Lees meer
Toolkit telewerk: maak duidelijke afspraken met je medewerkers
Heb je nog geen uitgewerkt telewerkbeleid? Met ons doe-het-zelf-pakket kun je meteen aan de slag om rond telewerken een aangepast beleid uit te werken dat de spelregels duidelijk vastlegt én juridisch sluitend is. Of reken op onze deskundige begeleiding.
Ik bestel de toolkit telewerken
Vergeet de online telewerkregistratie niet
Aangifte voor juni nog mogelijk tot 6 juni
Sinds begin april geldt er voor elke werkgever een registratieplicht voor telewerk. Maandelijks moet je via de website van de RSZ aangeven hoeveel medewerkers er per bedrijfsvestiging zijn én hoeveel van hen niet kunnen telewerken. Het gaat telkens om een momentopname van de eerste werkdag van de maand. Je aangifte moet ten laatste de 6e kalenderdag van de maand in orde zijn. Voor de aangifte voor juni heb je dus de tijd tot 6 juni 2021, anders riskeer je een sanctie. 

Zijn de aantallen die je vorige maand hebt doorgegeven niet gewijzigd, dan hoef je geen nieuwe telewerkregistratie te doen. 

Vrijstelling voor verplicht gesloten ondernemingen   
Is je zaak nog altijd volledig verplicht gesloten door een beslissing van de overheid? Dan ontsnap je aan de telewerkaangifte. De RSZ verduidelijkte ondertussen dat ook drank- en eetgelegenheden die verplicht gesloten zijn maar wel takeaway organiseren, geen telewerkaangifte hoeven te doen. Opgelet: deze uitzondering geldt niet voor de volledige horeca. Zo zijn hoteleigenaars niet vrijgesteld van de telewerkaangifte, omdat hotels wel mogen openen. 
Coronawerkloosheid verlengd tot 30 september 2021
Volgens dezelfde vereenvoudigde procedure 
Sinds 1 oktober 2020 geldt coronawerkloosheid opnieuw voor alle ondernemingen getroffen door de coronacrisis, ongeacht de reden. De vereenvoudigde procedure geldt zowel voor situaties van overmacht (zoals verplichte sluiting, werknemer of kind in quarantaine) als werkloosheid om economische reden (werkgebrek door de coronacrisis). Raadpleeg ons handige overzicht.

Let op: komt je medewerker terug van vakantie naar een rode zone – en kan die niet telewerken –  dan heeft hij geen recht op een werkloosheidsuitkering. Voor de meest gestelde vragen rond quarantaine, neem een kijkje op onze corona FAQ-pagina.
De loonnorm: een kwestie van gezond verstand
Hoe je de marge van 0,4% maximaal kunt invullen
De onderhandelingen over de loonnorm hadden heel wat voeten in de aarde. Dat hoeft ook niet te verbazen: de marge lijkt weinig ruimte voor differentiatie te laten. Niet zo, volgens SD Worx-expert Jan Vanthournout. Hij argumenteert hoe je door slimmer te werken of anders te verlonen toch meer kunt halen uit die beperkte 0,4%. Een inspirerende denkoefening in afwachting van meer nieuws over de afspraken per sector.
Lees meer
Hoor je graag van onze juridische expert hoe je binnen die kleine marge toch een loonbeleid voert? Schrijf je in voor onze livestreaming van 1,5 uur en kom meer te weten over de loonnorm en het interprofessioneel overleg. 
Ik schrijf me in
RJV waarschuwt voor poging tot phishing
Opgelet voor valse berichten over vakantiegeld
Na de grootschalige phishing via Bpost, krijgt nu ook de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie ermee te maken. De RJV meldt dat er frauduleuze sms'en en e-mails in omloop zijn over de uitbetaling van het vakantiegeld. Daarin wordt de ontvanger gevraagd zijn rekeningnummer door te geven via een link die leidt naar een valse website van de RJV. 

Maak je werknemers erop attent dat ze waakzaam moeten zijn voor zo’n berichten, want phishing wordt alsmaar vaker een realiteit, ook in de wereld van hr.  

kmo advies

footer spark
SD Worx
Follow us
Linkedin    Facebook    Twitter    Instagram
 
Wil je deze nieuwsbrief voortaan liever meteen zelf ontvangen?
Abonneer je nu!
Privacy   Disclaimer   Rechtspersonen