SD Worx. For life. For work.
 
SD Worx
Newsflash
15 oktober 2021
Actueel en inspirerend hr-nieuws
Beste klant,

Veel van de aangekondigde maatregelen in de begroting voor 2022 zullen een belangrijke impact hebben op werkgevers en medewerkers. SD Worx volgt al deze begrotingsmaatregelen op de voet en geeft duiding bij wat dit in de praktijk betekent. Zo is er een plan om arbeidsongeschiktheid aan te pakken en om de arbeidsmarkt te hervormen. Ook moeten aangepaste maatregelen op het vlak van fiscaliteit en de sociale zekerheid ervoor zorgen dat werken meer loont, mét aandacht voor de work-lifebalans. 

In dit Ella-bericht krijg je een overzicht van de maatregelen die afgelopen dinsdag aangekondigd werden naar aanleiding van de beleidsverklaring van de premier. Zodra we meer informatie hebben en de concrete gevolgen voor jou als werkgever kennen, gaan we er hier uitgebreid op in.
Actua
Welke coronasteunmaatregelen zijn er nu nog?
 
Nieuwe fiscale maximumforfaits voor vergoeding binnenlandse dienstreizen
 
NAR  zet licht op groen voor versoepelingen mobiliteitsbudget
 
Heet van de naald: fiscaal gunstregime voor expats wordt ingeperkt
 
Inspiratie
Meerderheid kmo’s wil verplichte vaccinatie voor personeel
 
#durftevragen: “Kan ik mijn medewerker nog vragen om een mondmasker te dragen op de werkvloer?”
 
Tijdelijke werkloosheid op laagste peil sinds begin coronacrisis
 
 
Welke coronasteunmaatregelen zijn er nu nog?
Huidige stand van zaken vanaf 1 oktober
De vereenvoudigde procedure coronawerkloosheid is verlengd tot 31 december 2021, net zoals de meeste andere werkloosheidsmaatregelen. Daarnaast zijn vele coronasteunmaatregelen stopgezet op 30 september, zoals bepaalde doelgroepverminderingen en de opgetrokken thuiswerkvergoeding. 

Enkel deze coronasteunmaatregelen lopen nog tot eind 2021 of maken nog een kans op verlenging:
  • Compensatiepremie gelijkstelling jaarlijkse vakantie bedienden: medewerkers in coronawerkloosheid in 2020 zagen daarvan geen impact op hun vakantierechten. Omdat hun jaarlijkse vakantie in 2021 wel extra kosten betekende voor hun werkgevers, gaf de overheid een compensatiepremie. Verwacht wordt dat er ook in 2021 een gelijkstelling voor vakantierechten komt. De vraag naar een financiële compensatie in de meerkosten voor werkgevers in 2022 ligt dan ook opnieuw op tafel bij de NAR. Wordt vervolgd!
     
  • Vrijstelling jaarlijkse factuur vakantiegeld horeca-arbeiders: in 2021 steunde de federale regering de horecawerkgevers bij de financiering van de gelijkstelling van coronawerkloosheid voor vakantierechten. Als er ook voor 2021 een gelijkstelling komt van coronawerkloosheid voor vakantierechten, vragen de horecawerkgevers opnieuw een compensatie voor de bijdrage die ze in 2022 zullen moeten betalen. Hun vraag blijft voorlopig zonder antwoord.
     
  • Vrijstelling monitoren jeugdkampen in 2021: zij kunnen dit jaar 50 dagen vrij van sociale zekerheid worden ingezet. Dat is dubbel zoveel als in ‘normale’ tijden.
     
  • Uitbreiding gelegenheidsarbeid tegen gunstig RSZ-regime in 2021: voor max. 60 dagen in landbouw en max. 100 dagen in tuinbouw – dat is telkens dubbel zoveel als anders.
     
  • Versterkte AktiF- en AktiF-Plussteun: werkgevers in het Duitse taalgebied genieten nog tot eind 2021 verdubbelde subsidies bij aanwerving van kwetsbare werkzoekenden.
Lees meer in ELLA
 
Onkostenvergoeding voor binnenlandse dienstreizen
Hogere maximumforfaits vanaf 1 oktober
Wanneer je medewerker een zakelijke reis maakt in eigen land, mag je hem of haar een forfaitaire vergoeding uitbetalen voor de gemaakte kosten. Belangrijk: door de indexaanpassing verhogen die forfaits vanaf 1 oktober 2021. De dagvergoeding bedraagt voortaan 17,75 euro, huisvestingskosten worden opgetrokken tot 133,18 euro per dag. De fiscus bevestigt de bedragen nog in een circulaire. 
 
Respecteer je deze bedragen en de bijbehorende voorwaarden, dan beschouwt de fiscus de forfaitaire vergoedingen als kosten eigen aan de werkgever. Gevolg: voor je medewerker is het een niet-belastbaar voordeel, voor jou zijn het af

Past jouw bedrijf de kostenvergoeding correct toe?
Dit webinar geeft je een kader waarmee je dit kan aftoetsen. Je ontdekt de mogelijkheden, valkuilen en aandachtspunten.
 
Mobiliteitsbudget onder de loep
NAR en CRB stellen versoepelingen voor
De versnelde vergroening van het bedrijfswagenpark en fiscale voordelen voor de installatie van laadstations staan hoog op de agenda bij de federale regering. Daarnaast wil ze het mobiliteitsbudget onder de loep nemen. Ze won daarvoor advies in bij de Nationale Arbeidsraad (NAR) en de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB).

Wanneer de werknemer afziet van zijn (recht op) bedrijfswagen, besteedt hij het mobiliteitsbudget van zijn werkgever aan een combinatie van duurzame vervoersmiddelen. De regeling bestaat al sinds 2019, maar er is voorlopig weinig animo voor.

Toegankelijkheid vergroten
Om het mobiliteitsbudget toegankelijker te maken, willen de NAR en de CRB de wachttermijnen voor werknemers opheffen. Concreet: komt je medewerker na een promotie in aanmerking voor een bedrijfswagen, dan zal hij meteen kunnen instappen. Ook de forfaitaire aanrekening van de kosten voor een milieuvriendelijke wagen zou de drempel moeten verlagen.

Misbruiken tegengaan
De wachttijden voor werkgevers zouden behouden blijven en het jaarbudget moet zich situeren tussen 3.000 en 16.000 euro. 

Timing versoepelingen?
Momenteel liggen er enkel ontwerpteksten klaar, samen met het advies van de NAR en de CRB rond een aantal versoepelingen. Wij brengen je op de hoogte zodra er volgende stappen zijn gezet op wetgevend vlak.

Bestaande plannen vragen mogelijk een aanpassing om volledig in overeenstemming te zijn met de nieuwe spelregels. Onze consultants kunnen je hierin begeleiden. Zij zijn te bereiken via Consulting@sdworx.com
 
Er bestaan uiteraard ook nog andere mobiliteitsoplossingen, waarbij we je graag op weg helpen. Deze vragen kan je ook richten aan Mobility@sdworx.com.  
 
 
Heet van de naald: fiscaal gunstregime voor expats wordt ingeperkt
Akkoord creëert onzekerheid over totale loonkosten 
Vandaag bestaat voor buitenlandse kaderleden (expats) in België een dubbel gunstregime: een deel van hun brutosalaris is belastingvrij, net als hun reis- en onkostenvergoedingen. Gezien expats veel reizen kan deze ‘travelvrijstelling’ hoog oplopen, waardoor ze minder belastingen betalen in België. Het expatstatuut is momenteel ook enkel voorbehouden voor wie meer dan € 40K op jaarbasis verdient. 

Uit de pers vernemen we dat dit systeem mogelijk wordt omgegooid. Het expatregime wordt beperkt in de tijd. Hoelang is nog onduidelijk. Ook de belastingvrije onkostenvergoedingen worden aangepakt. Het regime dat nu beschreven is in een administratieve circulaire krijgt een wettelijke basis. Het buitenlands kaderlid zal ook niet meer als een niet-inwoner worden beschouwd.  

Dit zal ongetwijfeld een budgettaire impact hebben op werkgevers die nettoloonafspraken maken met hun expats. Die moeten nu hun totale loonkosten herberekenen. Ook expats die een brutoloon overeenkwamen met hun werkgever zullen dit voelen in hun nettoloon.  Verliezers en winnaars dus aan beide kampen, met hier en daar mogelijk dramatische gevolgen.

De details van deze regeling zijn op dit moment nog onduidelijk, maar we volgen dit nauwgezet op. Van zodra we hierover meer weten, lees je het hier. Je vaste consultant internationale tewerkstelling staat klaar om je van a tot z doorheen deze nieuwe regelgeving te loodsen. 
 
Meerderheid kmo’s wil verplichte vaccinatie voor personeel
Soepelere houding naar klanten
Onze eigen tewerkstellingsenquête toonde aan dat 64% van de Vlaamse kmo’s voorstander is van een vaccinatieplicht op de werkvloer. In Wallonië is bijna de helft van de kmo’s (45,9%) voor verplichte vaccinatie van de medewerkers. Dat zien we ook in Brussel: 45,7% van de kmo-bedrijfsleiders is pro. Gemiddeld genomen is 56% dus voor de verplichting.

Een omgekeerd beeld zien we op het vlak van klantencontact. Slechts 6% van de kmo’s voerde het Covid Safe Ticket in. In Brussel gebruikt 11% van de kmo’s zo’n certificaat naar klanten. De meerderheid van de kmo’s gebruikt het niet en wil dit ook zo houden. Ze zien er wel het nut van in, maar het checken van het Covid Safe Ticket brengt te veel extra werk met zich mee.
Lees hier meer over het onderzoek
 
#durftevragen: “Kan ik mijn medewerker nog vragen om een mondmasker te dragen op de werkvloer?”
SD Worx-expert Jan Vanthournout adviseert
“Sinds 1 oktober is het in Vlaanderen niet langer wettelijk verplicht om een mondmasker op de werkvloer te dragen. Toch mag je hierover als werkgever nog zelf beslissen. Bijvoorbeeld als je werknemers op kantoor niet ver genoeg uit elkaar kunnen zitten of als arbeiders moeten samenwerken in een kleine ruimte. Via een risicoanalyse kom je dat te weten. Blijkt daaruit dat het dragen van een mondmasker is aangewezen, dan mag je dat je werknemers wel vragen. 

Omgekeerd kunnen je medewerkers niet afdwingen dat iedereen op de werkvloer nog een mondmasker draagt. De eindverantwoordelijkheid voor de veiligheid en het welzijn op het werk ligt immers niet bij hen. Niets belet een ongeruste werknemer nog een mondmasker te dragen als hij/zij dat wil.

Let wel: je mag het afschaffen van de mondmaskerplicht niet aangrijpen om vaccinatie te verplichten of om te informeren naar de vaccinatiestatus van je werknemers.”
 
Nog ongeveer 100.000 werknemers zijn werkloos door corona
Laagste niveau sinds de start van de crisis
De tijdelijke werkloosheid was nog nooit zo laag. Toch waren er eind september nog bijna 100.000 werknemers in de privé getroffen. Dat blijkt uit onze Employment Tracker, die maandelijks de loongegevens van 70.000 werkgevers en bijna een miljoen werknemers in de privésector in België analyseert. 

Vooral horeca, luchtvaartmaatschappijen en podiumkunsten doen nog een beroep op de steunmaatregel. Uiteraard vallen er regionale en sectorale verschillen te bespeuren: zo herleeft bijvoorbeeld de Limburgse horeca, terwijl de tewerkstelling in de Oost-Vlaamse en Brusselse horeca nog sputtert. 

Ook de organisatiegrootte speelt een rol in de cijfers: vooral kleine kmo’s met minder dan 20 werknemers maken vandaag nog gebruik van de steunmaatregel (2,16%). Dat is bijna het dubbele van organisaties die meer dan 20 medewerkers tellen (1,19%) en lager bij organisaties vanaf 50 werknemers. Nog altijd zijn arbeiders (1,83%) vaker getroffen dan bedienden (0,48%). 
Lees het volledige persbericht
 

Payrollville

Alle info makkelijk terugvinden: waar kun je terecht?
  Dialogue Icon   Docu Icon   Mail Icon   Person Icon  
  Corona-FAQ   Themapagina telewerken   Contacteer ons   Vorige newsflashes  
footer spark
SD Worx
Follow us
Linkedin    Facebook    Twitter    Instagram
 
Wil je deze nieuwsbrief voortaan liever meteen zelf ontvangen?
Abonneer je nu!
Privacy   Disclaimer   Rechtspersonen