SD Worx. For life. For work.
Is deze mail niet goed leesbaar? Klik hier
SD Worx
Newsflash
3 mei 2024
Actueel en inspirerend hr-nieuws
Beste,

Er beweegt wat op het vlak van mobiliteit. Zo krijgen pendelaars vanaf juni een groter deel van hun treinabonnement terugbetaald. En sinds kort mogen flexi-jobbers ook aan de slag in de kinderopvang. Heb je het gratis webinar rond de opleidingsverplichtingen en Federal Learning Account gemist? Geen nood. Je kunt deze herbekijken via deze link. We blikken al even vooruit naar 9 juni: wat als een of meerdere werknemer(s) op de verkiezingsdag moet(en) werken?
Actua
Werkgeverstussenkomst woon-werkverkeer met openbaar vervoer wijzigt vanaf 1 juni 2024
 
Flexi-jobs nu ook in kinderopvang
 
Spilindex overschreden: sociale uitkeringen en overheidswedden verhogen met 2%
 
#durftevragen: mijn medewerker moet werken op de dag van de verkiezingen. Heeft hij of zij recht op klein verlet om te gaan stemmen?
 
Inspiratie
Met jobcrafting geef je ruimte aan de unieke talenten van elke medewerker
 
 
Werkgeverstussenkomst woon-werkverkeer met openbaar vervoer wijzigt
Vanaf 1 juni 2024
Eind januari bereikte de federale regering een akkoord over een pakket mobiliteitsmaatregelen. De bedrijfswagens op fossiele brandstof dreigden immers veel duurder te worden voor werknemers. De oplossing: een andere berekening van de CO2-referentie-uitstoot en extra steunmaatregelen voor wie met een ander transportmiddel pendelde.

Een cao van de Nationale Arbeidsraad (NAR), die de werkgeverstussenkomst in de prijs van het woon-werkverkeer met openbaar vervoer regelt, voorziet nu deze veranderingen:

1/ Hogere werkgeverstussenkomst in treinabonnement
Vanaf 1 juni 2024 moet je als werkgever minstens 71,8% van het treinabonnement terugbetalen.

Opgelet: sectorale cao’s die al minstens de nieuwe verplichte minimumbijdrage voorzien, blijven gelden. PC200, bijvoorbeeld, heeft een werkgeverstussenkomst van 80% voor treinabonnementen. Ga dus goed na wat jouw sector hierover bepaalt. De sectorfiche voor jouw paritaire comité(s) vind je in Ella.

2/ Trein: werkgeverstussenkomst Flex-abonnement
Deze abonnementsformule van de NMBS is interessant voor werknemers die 2 of 3 dagen thuiswerken per week. Hier voorziet de cao van de NAR nu ook een tussenkomst o.b.v. 6, 10, 80 of 120 reisdagen.

Je werknemer moet het vervoerbewijs kiezen dat het meest past bij zijn werkregeling en aantal woon-werkverplaatsingen. Dat kan dus het Flex-abonnement zijn.

Belastingkrediet ter compensatie
Wil je graag hoger gaan dan het forfaitaire bedrag van 71,8%? De federale regering zou daarvoor een belastingkrediet willen invoeren ter compensatie. We volgen het op de voet en houden je op de hoogte.
 
Flexi-jobs nu ook in kinderopvang
(Gedeeltelijke) opt-out voor land- en tuinbouw & dienstboden
Werkgevers in PC 331 met als hoofdactiviteit kinderopvang (NACE 88.91) mogen sinds 1 april ook flexi-jobs inzetten. Dat geldt ook voor werkgevers in de publieke sport-, cultuur- en onderwijssector. De Vlaamse Gemeenschap koos voor een opt-in.

De volgende sectoren kozen dan weer voor een opt-out en mogen géén flexi-jobs meer inzetten sinds 1 april:
  • PC 144 (landbouw)
  • PC 145 (tuinbouw, behalve PC 145.04 (tuinaanleg en -onderhoud)
  • PC 323 (gebouwenbeheer, vastgoedmakelaars en dienstboden – enkel opt-out voor de dienstboden en hun werkgevers)
Alle betrokken klanten kregen deze week een uitgebreide communicatie met alle aandachtspunten. Heb je de mail gemist? Check even bij je vaste contactpersoon.

Weetje voor de horeca?
Het minimum flexiloon (exclusief vakantiegeld) in de horeca stijgt op 1 mei 2024 van 11,19 naar 11,41 euro per uur.

Wat is het minimum- en maximumloon voor flexi-jobbers? Wie mag flexi-jobben bij mij? Je leest het allemaal in ons blogartikel. Of check de veelgestelde vragen in onze FAQ.
 
Indexcijfers april 2024: 2%
Spilindex voor het eerst dit jaar overschreden
De FOD Economie maakte maandag de indexcijfers voor april 2024 bekend. Het afgevlakte gezondheidsindexcijfer heeft de spilindex van de overheid overschreden. Dat is vrij snel na de vorige overschrijding (oktober 2023). De inflatietrend ging na een lichte daling in maart (3,18%) in april opnieuw wat de hoogte in (3,37%).

Concrete impact?
Op 1 mei stegen de sociale uitkeringen (bv. werkloosheid, pensioen, ziekte) en het nationaal gewaarborgd gemiddeld minimummaandinkomen met 2%. De lonen van ambtenaren verhogen met 2% op 1 juni. Ook een aantal lonen en vergoedingen in de private sector die gekoppeld zijn aan deze overheidsindex, bijvoorbeeld in de socialprofitsector, indexeren met 2%.

Onze prognose?
De volgende overschrijding van de spilindex verwachten we begin 2025. Als klant van ons sociaal secretariaat vind je altijd de meest recente indexprognose voor jouw paritaire comité(s) op je sectorfiche in Ella. Ga dit na door in te loggen op mysdworx, kies 'Ella' en check ‘sectorale informatie’ – loonevolutie.
 
#durftevragen: mijn medewerker moet werken op de dag van de verkiezingen. Heeft hij of zij recht op klein verlet om te gaan stemmen?
Anneleen Verstraeten, juridisch adviseur kmo bij SD Worx, legt uit
“Neen. Je medewerker heeft in principe geen recht op loon voor de tijd die nodig is om te gaan stemmen. Hij of zij kan immers aan iemand anders een volmacht geven om in zijn of haar plaats te stemmen. Op dat volmachtformulier bevestig je dat je werknemer moet werken op de verkiezingsdag. Wil je medewerker toch zelf stemmen? Dan neemt hij of zij daarvoor verlof of vraagt de toestemming om kort onbetaald afwezig te zijn.”

Ontdek nog andere situaties die wel of geen recht geven op klein verlet
Met jobcrafting geef je ruimte aan de unieke talenten van elke medewerker
Wat, waarom en hoe?
Het is een veelgestelde vraag in hr: hoe verhoog je de productiviteit van medewerkers en vergroot je tegelijk hun betrokkenheid? Een populair antwoord is jobcrafting. Hierbij geven je medewerkers zelf vorm aan hun baan, zodat die perfect bij hen past. Wat is het, welke voordelen levert het op en hoe pas je het toe in je organisatie?
 
Lees meer over jobcrafting
 

Verzuimrapport 2023

Alle info makkelijk terugvinden: waar kun je terecht?
  Docu Icon   Mail Icon   Person Icon   Group Icon  
  Payroll-FAQ   Contacteer ons   Vorige newsflashes   Stel je vraag  
footer spark
SD Worx
Follow us
Linkedin    Facebook    Twitter    Instagram
Deze e-mail werd verstuurd naar .
Geen interesse meer in onze Nieuwsflash? Schrijf je uit. Liever geen e-mails meer? Klik hier om je direct af te melden.
Kreeg je deze nieuwsbrief doorgestuurd en wil je hem voortaan liever meteen zelf ontvangen?
Abonneer je nu!
Privacy   Disclaimer   Rechtspersonen