SD Worx. For life. For work.
SD Worx
Newsflash
9 september 2024
Actueel en inspirerend hr-nieuws
Beste,

De federale regeringsonderhandelingen zitten terug in het zadel. Over de sociaaleconomische plannen van formateur Bart De Wever verscheen al heel wat in de pers. We volgen het overleg uiteraard van nabij op, en informeren je zodra zaken duidelijk worden. Intussen communiceren we hier wat wél al zeker is.
Actua
Werkgever kan FLA-gegevens wijzigen tot 30 dagen na uitdiensttreding
 
Ook Waals Gewest past wetgeving rond economische arbeidsmigratie aan
 
Niet of foutief toepassen van glijdende uurroosters voortaan bestraft
 
Binnenkort gedaan met aanvullende kinderbijslag in cafetariaplannen
 
Inspiratie
#durftevragen: “Welke bedrijven mogen flexi-jobs inzetten?”
 
Ontdek onze kmo-sessies voor het najaar
 
Werkgever kan FLA-gegevens wijzigen tot 30 dagen na uitdiensttreding
Daarna alleen nog mogelijk door FOD WASO op verzoek van werknemer
Vóór 1 december 2024 moet je de opleidingsgegevens van je werknemers registreren in de Federal Learning Account. De wet bepaalt dat werkgevers toegang hebben tot de FLA tot 30 kalenderdagen na het einde van de arbeidsovereenkomst. Als een werknemer daarna nog gegevens wil wijzigen of aanvullen, bepaalt een recent koninklijk besluit dat hij zich moet wenden tot de Federale Overheidsdienst Werk, Arbeid en Sociaal Overleg (FOD WASO).

Ontdek onze handige tips voor de FLA-registratie in onze blog.

Je hebt nog tot en met 30 november 2024 om de opleidingen voor jou en je huidige werknemers te registreren. Begin hier dus tijdig mee, maar lees zeker eerst onze blog hierover. Hoor je graag nog eens in detail wat je precies te doen staat? Tijdens onze gratis livestream op dinsdag 15 oktober geven we tekst en uitleg. O

Ontdek ook onze oplossingen om deze administratieve last te verlichten.
Ik schrijf me in
 
Ook Waals Gewest past wetgeving rond economische arbeidsmigratie aan
In werking sinds 1 september 2024
Na het Vlaams en Brussels Hoofdstedelijk Gewest vernieuwt ook het Waals Gewest zijn wetgeving rond de tewerkstelling van buitenlandse werknemers die niet tot de EER (EU, IJsland, Noorwegen en Liechtenstein) behoren.

Sinds 1 september 2024 moet je rekening houden met:

1/ Toelating tot arbeid vereist

Niet-EER-inwoners hebben nog altijd een arbeidskaart of 'single permit' (bij een tewerkstelling >90 dagen) nodig om in het Waals Gewest te kunnen werken. Om een buitenlandse werknemer aan te werven, moet je bewijzen dat je geen andere geschikte kandidaten vindt. Dat kan door de vacature minstens vijf weken via FOREM te publiceren, of door aan te tonen dat je hun diensten zonder succes hebt ingeschakeld. Het gaat met andere woorden om heel specifieke profielen.

2/ Eenvoudiger voor moeilijk in te vullen functies

Staat je openstaande functie in de lijst van knelpuntfuncties van FOREM? Dan valt die bewijslast weg. Deze lijst wijzigt voorlopig niet.

3/ Bevoorrechte werknemers

Hooggeschoolde werknemers krijgen makkelijker een toelating tot arbeid op voorwaarde dat ze het vereiste minimale brutojaarloon (50.310 euro) ontvangen. Ook houders van een Europese blauwe kaart, directiepersoneel, stagiairs of professionele sportbeoefenaars komen in aanmerking voor de gunstregeling, elk met eigen voorwaarden en loongrenzen. Extra nieuwigheid: bij deeltijdse tewerkstelling worden de loongrenzen geproratiseerd.

4/ Bestaande vrijstellingen

Net als vandaag bevat de nieuwe wetgeving de lijst van buitenlandse werknemers die geen toelating tot arbeid nodig hebben. Deze lijst is bijgewerkt.

Internationale tewerkstelling is complex, zeker als je werknemers van buiten de EER komen. Schakel onze consultants in via TaxConsultancy@sdworx.com. Zo ben je zeker dat alles wettelijk in orde is.
 
Niet of foutief toepassen van glijdende uurroosters voortaan bestraft
Een van de nieuwigheden in hervormd Sociaal Strafwetboek
Glijdende uurroosters zijn al sinds 2017 mogelijk. Maar dan moet je wel rekening houden met de wettelijke regels. Zo heb je bijvoorbeeld een systeem voor tijdsopvolging of -registratie nodig. Wat nieuw is, is dat er sinds 1 juli 2024 ook juridische sancties mogelijk zijn als je glijdende werktijd afwijkt van de wettelijke criteria. Concreet moet het arbeidsreglement of een cao volgende punten regelen:
  • stamtijden: de vaste periodes waarbinnen de werknemer verplicht aanwezig moet zijn in de onderneming.
  • glijtijden: de variabele periodes waarbinnen de werknemer zelf het begin en einde van zijn werkdag en zijn pauzes kan kiezen.
Je werknemer bepaalt zelf wanneer en hoeveel hij dagelijks en wekelijks werkt binnen deze grenzen:
  • maximum 9 uren per dag en 45 uren per week.
  • binnen een referteperiode van 3 kalendermaanden, tenzij de cao of het arbeidsreglement anders bepaalt, maar nooit langer dan een jaar.
  • maximaal 12 (te veel of te weinig gepresteerde) uren over te dragen naar een volgende referteperiode. Een cao kan dit aantal verhogen.
Wat zijn de sancties?
Pas je glijdende uurroosters toe in je onderneming, maar niet volgens de wettelijke regels? Dan kan de sanctie voortaan oplopen van 200 tot 2000 euro (administratieve boete) of van 400 tot 4000 euro (strafrechtelijke boete). Deze bedragen worden vermenigvuldigd met het aantal werknemers waarop de overtreding betrekking heeft.

Glijdende uren, telewerk, ploegenarbeid, deeltijds werk, overuren, tijdsonafhankelijk werken ... De Belgische wetgeving rond arbeidsduur correct toepassen, is niet altijd evident. Ga je hierover graag in gesprek, neem dan contact op met onze consultants.
 
Aanvullende kinderbijslag definitief uit cafetariaplannen
Hof van Cassatie kant zich opnieuw tegen RSZ-vrijstelling
In een recent arrest spreekt het Hof van Cassatie zich opnieuw negatief uit over de RSZ-vrijstelling op aanvullende kinderbijslag in het kader van een cafetariaplan.

Principe
Je mag als werkgever maximaal 50 euro per maand boven op de wettelijke kinderbijslag betalen. Dat bedrag is vrijgesteld van socialezekerheidsbijdragen, maar niet wanneer dit kadert in een cafetariaplan.

Het Hof van Cassatie en de RSZ spraken zich al eerder uit tegen die vrijstelling wanneer de aanvulling toegekend wordt ter compensatie voor een loonsverlaging of in het kader van loonoptimalisatie. Die principes heeft het Hof van Cassatie nu herhaald.

Ons Flexible Income PlanTM is niet bedoeld als loon(kosten)optimalisatie. We bieden deze aanvulling dan ook niet aan. Want er zijn heel wat andere mogelijkheden.
 
#durftevragen: “Welke bedrijven mogen flexi-jobs
inzetten?”
Schrijf je in voor gratis online sessie over flexi-jobs op donderdag 19 september
“Bij de introductie in 2015 waren flexi-jobs enkel bedoeld voor de horeca. In 2018 werden ze uitgebreid naar onder meer de retailsector en sinds 1 januari 2024 opnieuw naar sectoren als garages, autorijscholen en de begrafenissector. De volledige lijst vind je in onze FAQ. Een extra nieuwigheid is dat sectoren op de lijst nu ook mogen beslissen om géén flexi-jobs in te voeren (opt-out) en sectoren buiten de lijst kunnen beslissen om toch flexi-jobs in te voeren (opt-in) na sectoraal overleg."

Lees onze blog met zeven veelvoorkomende vragen over flexi-jobs.

Snel up-to-date rond flexi-jobs?
Schrijf je dan in voor onze gratis online sessie (duur: 45 minuten) op donderdag 19 september om 9 uur. Hier gaan we dieper in op de voorwaarden en verplichtingen bij flexi-jobs.
 
Ik schrijf me in
 
Terug naar school!
Sessies van 2 uur rond zowel juridische als hr-topics
Geen beter moment dan de start van een nieuw schooljaar om je eigen kennis bij te spijkeren. Nu het hoofd nog lekker fris is na een deugddoende vakantie. Ontdek onze opleidingen specifiek voor ondernemers en kmo’s.

Verwacht je aan hands-on sessies rond actuele thema’s waarin we onze expertise delen aan de hand van concrete voorbeelden. Onze kmo-lesgevers staan dag in dag uit in de praktijk. Echte vakexperten, dus. Staan al zeker op de agenda: slimme verloning, ontslag, sociale inspectie, flexibel werken en nog veel meer!

Bekijk onze opleidingskalender en schrijf jezelf of één van je medewerkers snel in.
 
Overzicht kmo-sessies

Alle info makkelijk terugvinden: waar kun je terecht?
  Docu Icon   Mail Icon   Person Icon   Group Icon  
  Payroll-FAQ   Contacteer ons   Vorige newsflashes   Stel je vraag  
footer spark
SD Worx
Follow us
Linkedin    Facebook    Twitter    Instagram