Belgisch expat regime
Sinds 1 januari 2022 voorziet het Belgisch Wetboek Inkomstenbelasting een nieuw speciaal regime voor expats in België. Dit nieuwe regime vervangt volledig de eerdere bijzondere regeling die sinds 1983 bestond.
Dankzij deze nieuwe bijzondere regeling kan een expat vrijstelling krijgen van sociale zekerheidsbijdragen en Belgische belastingen:
- een vergoeding van maximaal 30% bovenop zijn bezoldiging;
- specifieke onkostenvergoedingen.
Wie komt in aanmerking?
De nieuwe regeling maakt een onderscheid tussen 2 grote categorieën. Beide systemen vertonen veel gelijkenissen, maar ook een aantal belangrijke nuanceverschillen.
We onderscheiden:
- het bijzonder belastingstelsel voor de ingekomen belastingplichtigen (BBIB): hiervoor komen zowel werknemers als bedrijfsleiders in aanmerking. Beide moeten echter wel aan een aantal voorwaarden voldoen alvorens te genieten van dit nieuwe stelsel.
- het bijzonder belastingstelsel voor de ingekomen onderzoekers (BBIO): dit betekent dat bedrijfsleiders expliciet uitgesloten zijn van de toepassing van dit nieuwe stelsel. Het BBIO heeft immers tot doel om bepaalde experts aan te trekken om als werknemer te werken in België.
Wat de voorwaarden zijn en wie hiervoor in aanmerking komt, ontdek je in deze beslissingsboom.
Gelijke voordelen en onkostenvergoedingen voor beide categorieën
Belastingvrije onkostenvergoeding
Eens het statuut is goedgekeurd, heeft de werknemer of bedrijfsleider recht op een belastingvrije onkostenvergoeding omwille van de regelmatig weerkerende kosten die het gevolg zijn van de tewerkstelling in België.
De Belgische fiscus aanvaardt dat deze kostenvergoeding belastingvrij kan toegekend worden zolang ze niet meer bedraagt dan 30% van zijn bezoldiging. De onkostenvergoeding aan 30% is een bovengrens: de werkgever kan ook een lager bedrag toekennen.
De notie bezoldiging zal men op dezelfde manier interpreteren als deze van de minimale bruto jaarbezoldiging van 75.000 EUR.
Het forfait van 30% is geplafonneerd op 90.000 EUR per kalenderjaar (eventueel onderhevig aan de afgevlakte gezondheidsindex).
Zoals hierboven vermeld, gaat het hier om een kostenvergoeding die de regelmatig wederkerende kosten moet dekken omwille van de tewerkstelling in België.
Hieronder verstaat men:
- de bijkomende kosten verbonden aan de huisvesting in België vergeleken met het land van herkomst;
- de bijkomende kosten verbonden aan de levensduurte in België vergeleken met het land van herkomst;
- de kosten van privéreizen naar het land van herkomst voor het individu, de partner en de kinderen;
- de kosten omwille van een verplaatsing naar het land van herkomst ter gelegenheid van een geboorte, het huwelijk, overlijden van een familielid van het individu of de partner.
Overige kosten eigen aan de werkgever
Naast het hierboven vermelde kostenforfait, aanvaardt de fiscus nog de volgende drie soorten uitgaven als terugbetaling van eigen kosten van de werkgever en dit zonder beperking van het bedrag. In dit geval moeten er wel bewijsstukken voorhanden zijn.
Deze kosten omvatten onder andere:
- de kosten van één reis om een nieuwe verblijfplaats in België te zoeken;
- de reiskosten van het individu, de partner en de kinderen die tot het gezin behoren;
- de kosten van het demonteren, verpakken, laden, vervoeren, ontladen, uitpakken en monteren van het meubilair;
- hotelkosten voor de eerste drie maanden van het individu en de gezinsleden.
Dit zijn alle kosten van inrichting die verband houden met de woning gedurende de eerste zes maanden na aankomst in België.
Deze kosten omvatten enkel:
- de kosten van aankoop van materiaal dat in de woning blijft met een beperking van 1 maand huur (en bijkomende beperking tot 1.500 EUR);
- de aankoop van huishoudtoestellen volgens de geldende normen in België.
Deze kosten omvatten alle schoolkosten voor de kinderen van het individu of de partner die mee naar België verhuizen. Enkel de strikt verplichte kosten zoals het inschrijvingsgeld komen in aanmerking.
Voorwaarden hierbij zijn dat de kinderen:
- de leerplichtige leeftijd hebben volgens de Belgische wetgeving;
- kleuteronderwijs, lager onderwijs of secundair onderwijs volgen in een privé-school of internationale school.
Socialezekerheidsbijdragen
Deze kosten worden uitgesloten van de berekening van bijdragen voor de sociale zekerheid.
Termijnen en aanvraagprocedures
Termijn
Het regime geldt voor een duurtijd van 5 jaar. De belastingplichtige krijgt echter de mogelijkheid om deze termijn eenmalig te verlengen voor een bijkomende termijn van 3 jaar.
Voorwaarde is wel dat aan alle hierboven vermelde voorwaarden is voldaan.
Aanvraagprocedure
Om van het regime te kunnen genieten, zal de werkgever of vennootschap een specifieke procedure moeten volgen.
Zo moet de werkgever of vennootschap een elektronische aanvraag indienen bij de door de administrateur-generaal van de Algemene Administratie van de Fiscaliteit aangeduide Dienst. Deze aanvraag moet ingediend worden binnen de 3 maanden, te rekenen vanaf de indiensttreding in België.
Ook in geval van verlenging zal de werkgever of vennootschap een elektronische aanvraag moeten indienen en dit ten vroegste 1 maand voor en ten laatste 3 maanden na het verstrijken van de eerste periode van 5 jaar.
Wat bij wijziging van werkgever?
Onder het statuut zal het mogelijk zijn om tijdens de tewerkstelling in België van werkgever te veranderen. Dit voor zover de hogervermelde voorwaarden ook bij de nieuwe werkgever of vennootschap van toepassing zijn.
De nieuwe werkgever of vennootschap moet daartoe een nieuwe aanvraag indienen ten voordele van de belastingplichtige.
Voor expats onder het voormalige bijzondere regime die niet hebben gekozen voor het nieuwe regime:
- Einde van de toepassing van het oude bijzondere regime op 31/12/2023.
- Vanaf 1 januari 2024 wijziging van belastingregime (wijziging van niet-fiscale inwoner naar fiscale inwoner indien de expat zijn fiscale woonplaats niet buiten België heeft behouden) en beëindiging van de toepassing van voordelen verbonden aan het oude belastingregime.
Er zijn oplossingen om de negatieve impact van het einde van het oude belastingregime te verminderen (bv. salary split, onkostenvergoedingen, …). Aangezien elk geval specifiek is, aarzel niet om contact op te nemen met onze specialisten van SD Worx om een analyse uit te voeren.