SD Worx. For life. For work.
Is deze mail niet goed leesbaar? Klik hier
SD Worx

20/01/2021

Beste klant,

 

De nieuwe Britse coronavariant heeft nu ook de scholen bereikt. Enkele moesten al de deuren sluiten, mogelijk volgen er nog in de komende weken. Getroffen werknemers met schoolgaande kinderen moeten dan ook meteen in quarantaine. Wie niet kan telewerken, komt in aanmerking voor tijdelijke werkloosheid. Ondertussen trekt ook de vaccinatiecampagne zich langzaam op gang. Maar kun je je werknemers tot een prik verplichten? Wij zochten het voor je uit.

In deze editie van de newsflash lees je meer over:

  1. de quarantaineregels bij sluiting van de scholen voor werknemers met schoolgaande kinderen;
  2. enkele prangende vragen rond de impact van de vaccinatiecampagne op de werkvloer;
  3. de verlenging van twee belangrijke financiële ondersteuningsmaatregelen;
  4. de verlenging van de Vlaamse werkbaarheidscheques;
  5. wat zwaar getroffen toeleveranciers te doen staat om nog een RSZ-compensatiepremie te bekomen.

Alle info makkelijk terugvinden: waar kun je terecht?

  • Eerste adres, onze interactieve corona-FAQ: typ je vraag en we selecteren voor jou de meest relevante antwoorden.
  • Heb je het antwoord toch niet gevonden, mail dan naar kmo_corona@sdworx.com in plaats van naar je vaste payrollconsulent. Een gespecialiseerd team helpt je snel én gericht.
  • Alle corona newsflashes bundelen we hier.
Uiteraard kun je met al je andere vragen of voor concreet juridisch advies steevast terecht bij je vaste aanspreekpunt en het kmo-kantoor in jouw regio!
Als de school de deuren sluit …
In quarantaine mét of zonder werkloosheidsuitkering?
Nu de Britse coronavariant zijn opmars maakt in de scholen, sluiten sommige instellingen noodgedwongen de deuren. Niet alleen de leerlingen, ook alle personeels- en gezinsleden moeten dan meteen in quarantaine. Is jouw medewerker getroffen en is telewerk onmogelijk, dan komt hij of zij in aanmerking voor tijdelijke werkloosheid ten laste van de RVA. In ons handige overzicht lees je wat je in zo’n geval moet doen.

Ter herinnering! Tot 31 maart 2021 hoef je als werkgever geen controlekaart uit te delen aan je werknemer die tijdelijk werkloos wordt gesteld.

We herhalen voor de duidelijkheid dat werknemers die na hun vakantie in een rode zone met het hele gezin in quarantaine moeten, geen recht hebben op een werkloosheidsuitkering. De RVA blijft blij zijn standpunt dat er in dat geval geen sprake is van overmacht.

Kun je niet meer volgen? Geen nood, wij zorgen voor up-to-date informatie in onze quarantaineblog en op de corona-FAQ.
Lees meer
Welke impact hebben de coronavaccinaties op de werkvloer?
Huidige preventiemaatregelen blijven gelden
De grootschalige vaccinatiecampagne is opgestart in ons land. Binnenkort krijgt iedereen die dat wilt een prik. Of je werknemers zich wel of niet laten vaccineren is dus een vrije keuze. Je kunt hen hier niet toe verplichten, hoogstens sensibiliseren over het belang van zo’n vaccin. Toch betekenen de vaccins nog niet meteen het einde van de crisis én de geldende veiligheids- en preventiemaatregelen. Blijf dus werk maken van een veilige en hygiënische werkplek!

De kans is groot dat vaccinatieafspraken tijdens de kantooruren zullen vallen. Minister van Economie en Werk Pierre-Yves Dermagne pleit alvast voor een specifieke vorm van klein verlet waarbij werknemers een halve dag vrijaf zouden kunnen vragen om zich te laten vaccineren. Of – én als – het zover komt, hoor je meteen van ons hoe je zo’n extra mogelijkheid tot klein verlet kunt inboeken en via welke looncode.

Ondertussen beantwoorden we de meest prangende vragen over de impact van de vaccinaties op de werkorganisatie. .
Lees meer
Verlenging gunstregime eerste aanwerving en verlaagd BV-tarief op werkloosheidsuitkering
Twee financiële ondersteuningsmaatregelen lopen door
Nieuwe werkgevers die een eerste aanwerving plannen in 2021 kunnen ook dit jaar nog altijd rekenen op een volledige vrijstelling van basiswerkgeversbijdragen. De regering verlengt dit voordeel voor onbepaalde tijd. De RSZ kondigt wel strengere controles op de correcte toepassing aan.

Ook het verlaagde tarief bedrijfsvoorheffing op de wettelijke uitkeringen tijdelijke werkloosheid – geen 26,75% maar 15% – houdt in 2021 nog even aan. Dit gunsttarief geldt voor uitkeringen tijdelijke werkloosheid die zijn toegekend vanaf 1 januari 2021 tot en met 31 maart 2021.
Vlaamse werkbaarheidscheques verlengd
Ruimer toepassingsgebied van de cheques blijft behouden
Met werkbaarheidscheques kun je als eenmanszaak, kmo, grote onderneming of socialprofitorganisatie met minstens 1 werknemer in dienst steun ontvangen om knelpunten rond werkbaar werk binnen je organisatie in kaart te brengen. In 2020 besliste de Vlaamse regering om het toepassingsgebied van de cheques uit te breiden. Aangezien de crisis aanhoudt, blijft ook deze uitbreiding nog behouden.

De steunmaatregel kan ook in 2021 nog gebruikt worden om advies in te winnen rond bijvoorbeeld welzijn, flexibele uurroosters of het implementeren van een telewerkbeleid. Als erkend dienstverlener kan SD Worx je hierin perfect begeleiden.

Wil je een aanvraag indienen voor deze steunmaatregel? Het online aanvraagformulier vind je op de website van ESF Vlaanderen. Wil je meer informatie, lees dan onze verhelderende blog.
Alles weten over telewerken
Kom je nog in aanmerking voor de compensatiepremie RSZ als toeleverancier van verplichte ‘sluiters’?
Reminder: dien je aanvraag vóór 16 februari in
Op de valreep van 2020 viel er nog een RSZ-compensatie uit de bus voor zwaar getroffen toeleveranciers van bedrijven die in 2020 verplicht de deuren moesten sluiten, zoals horeca en niet-essentiële winkels. Hierover informeerden we je al in onze corona newsflash van 18 december 2020.

Meen je nog in aanmerking te komen voor deze compensatiepremie, hou dan zeker de kalender in de gaten. Je hebt nog tot 16 februari 2021 om je aanvraag in te dienen bij de RSZ. Dat doe je via hun online tool.

Voor meer informatie over de aanvraagprocedure verwijzen we je ook graag door naar de RSZ-website.
Check de website van de RSZ

kmo advies

footer spark
SD Worx
Follow us
Linkedin    Facebook    Twitter    Instagram
Deze e-mail werd verstuurd naar %%email%%.
Schrijf je uit voor de Nieuwsflash corona.
Kreeg je deze nieuwsbrief doorgestuurd en wil je hem voortaan liever meteen zelf ontvangen?
Abonneer je nu!
Privacy   Disclaimer   Rechtspersonen