SD Worx. For life. For work.
 
SD Worx
Newsflash
25 oktober 2021
Actueel en inspirerend hr-nieuws
Beste klant,

Het laatste kwartaal is ingezet, en hiermee ook de voorbereiding van typische eindejaarstaken, zoals de berekening van vakantierechten en het bepalen van vervangende feestdagen voor 2022. Maak er tijdig werk van. Ook de sectoren zijn ondertussen vlijtig aan de slag om tot een consensus te komen over de loonnorm. Van zodra er een nieuw sectorakkoord uit de bus rolt, lees je het in onze Newsflash. 
 
Actua
Geheugensteuntje: plan nu al je vervangende feestdagen voor 2022
 
Loonnorm 2021-2022: Sectorakkoord voor PC140.05, PC140.03, PC127 en PC323
 
 
Inspiratie
Sluit het jaar goed af met de decemberafrekening
 
#durftevragen: “Nu het aantal coronabesmettingen opnieuw toeneemt. Wanneer moet mijn medewerker in quarantaine?”
 
Scoor een ‘Thuisvoordeel’ op 28 oktober, schrijf je in voor onze gratis livestream
 
 
Feestdagen 2022: de deadline nadert
Plan vóór 15 december je vervangingsdagen voor volgend jaar
In 2022 valt Nieuwjaar (1 januari) op een zaterdag. Het Feest van de Arbeid (1 mei) en Kerstmis (25 december) vallen op een zondag. Zijn zaterdag en/of zondag inactiviteitsdagen in je onderneming, dan moet je deze feestdagen vervangen. Zo behoudt elke medewerkers zijn of haar recht op 10 feestdagen per jaar. 

De vervangingsdagen bepalen, kan zowel collectief als individueel. Ons modeldocument is hiervoor erg handig (Dit modeldocument is opgenomen in Ella, Kalender feestdagen 2022). Communiceer de gekozen vervangingsdagen vóór 15 december 2021 aan je medewerkers. Neem je geen beslissing over de vervangingsdag, dan verschuift de vrije dag naar de eerste gewone werkdag die volgt op de feestdag. Voeg een kopie van je beslissing toe aan het arbeidsreglement en breng Toezicht Sociale Wetten op de hoogte binnen de acht dagen. 
Een overzicht van alle feestdagen voor 2022 vind je in dit Ella-bericht .
 
Sectorakkoord voor PC140.05, PC140.03, PC127 en PC323 
Check de sectorfiche op Ella
De sectoronderhandelingen zijn volop bezig. PC 118 en 220 verwachten eind deze maand te zullen landen en deze sectoren kwamen ondertussen al tot een akkoord: 
* PC 140.05
* PC 140.03
* PC 127 
* PC 323

Zodra jouw sector een akkoord sluit, vind je dit onder de sectorfiches op Ella. Meld je aan via mysdworx en kies ‘Ella’ (deze toepassing is enkel beschikbaar voor klanten van het sociaal secretariaat). Ga naar de rubriek ‘Lonen en premies’ en klik door naar ‘Sectorakkoord’. Je vindt er het protocolakkoord met een overzicht van de gemaakte afspraken. Zodra alle details bekend zijn, lichten we de krachtlijnen per topic toe onder de respectievelijke rubrieken.

Actie nodig?
De protocolakkoorden zullen finaal uitmonden in cao’s. Moet je actie ondernemen – wordt bijvoorbeeld beslist om een coronapremie verplicht te maken – dan ontvang je hiervoor een specifieke communicatie per mail. 

Nog vragen? 
Heb je al een zicht op wat de 0,4% concreet betekent en hoe groot de beschikbare enveloppe concreet voor je onderneming is? Overweeg je alternatieve manieren om medewerkers te belonen voor hun werk en vraag je je af of dat kan en hoe? Misschien zijn flexibele verloning, loonoptimalisatie of onkostenvergoedingen wel iets voor jou? Neem contact op met onze consultants via consulting@sdworx.com. Zij bekijken samen met jou de omvang en de praktische invulling van de loonnorm, op maat van jouw onderneming. 

Het hele najaar up-to-date? 
Om je te informeren over de loonnorm en het IPA lanceerden we het Loonnorm en IPA 2021-2022 pakket. De ideale leidraad bij de implementatie van de genomen maatregelen binnen je organisatie.
Schrijf je hier in voor het loonnormpakket
 
Denk aan de decemberafrekening 
Wat je nu al kunt doen om het jaar goed af te sluiten 
De donkere herfstdagen kondigen langzaam maar zeker het einde van het jaar aan. Voor je hr-dienst is het dan alle hens aan dek, want het jaar correct afsluiten in de cijfers, vergt heel wat voorbereiding. De vakantiedagen herrekenen van je bedienden die in een verminderd arbeidsregime hebben gewerkt, bijvoorbeeld. Daarom maak je er beter nu al werk van. Onze doorgewinterde juridische trainers Nicole Meersman en Annelies Mattheus helpen je op weg.
Lees hier meer
Het jaar correct afsluiten?
Volgens het just in time-principe leer je op het juiste moment hoe je de decemberafrekening van je bedienden controleert en uitvoert. Daarnaast kun je hen een onderbouwd antwoord bezorgen op al hun vragen.

Leer meer over de decemberafrekening of schrijf je in voor een van de andere opleidingen over vakantiegeld.
 
#durftevragen: “Nu het aantal coronabesmettingen opnieuw toeneemt. Wanneer moet mijn medewerker in quarantaine?” 
Een helder antwoord van SD Worx-expert Jean-Luc Vannieuwenhuyse 
“Vandaag geldt dat medewerkers in quarantaine moeten als ze zelf tot een risicogroep behoren of zich ziek voelen, maar nog geen positieve coronatest hebben afgelegd. Quarantaine blijft ook aangeraden wanneer iemand langer dan 48 uur in het buitenland was of langer dan 48 uur in België zal verblijven én voor wie nauw contact had met een persoon die corona heeft. Ook wie volledig gevaccineerd is. Op dag 1 en dag 7 na het nauw contact moet hij of zij zich bovendien laten testen. Check www.info-coronavirus.be voor de meest recente update. 

Of je medewerker recht heeft op een uitkering tijdens de quarantaine hangt ervan af: Kan hij of zij telewerken, dan betaal je gewoon het loon door. Heeft je werknemer een quarantaineattest op zak, dan heeft hij recht op een werkloosheidsuitkering. Zonder quarantaineattest is er geen recht op tijdelijke werkloosheid. Overhandigt je werknemer een attest van arbeidsongeschiktheid (een gewoon ziektebriefje i.p.v. een quarantaineattest), dan heeft hij recht op gewaarborgd loon. Het gaat hier juridisch niet om een quarantaine.”
 
Scoor een ‘Thuisvoordeel’ op 28 oktober 
Tips voor een goed draaiend hybride team in onze gratis livestream 
Als bekende ‘digital nomad’ – die werkt zonder vaste werkplek, waar ook ter wereld – verwierf Koen Blanquart tonnen inzichten in het managen van een hybride team. Want medewerkers aansturen die werken waar, wanneer en hoe ze willen, is niet altijd evident. Laat staan om hen ook nog vlot te coachen en betrokken te houden. Al die kennis en tips heeft Koen gebundeld in zijn boek ‘Thuisvoordeel’. 
Samen met een panel van experts en SD Worx organiseert hij hierover de inspirerende sessie ‘De uitdagingen van hybride werken’. Dat event vindt plaats op 28 oktober en is uiteraard ook hybride georganiseerd. En jij kunt de livestream gratis bijwonen via onderstaande link.
Schrijf je hier in voor de gratis livestream op 28 oktober van 16.45-18 uur
 
 

Payrollville

Alle info makkelijk terugvinden: waar kun je terecht?
  Dialogue Icon   Docu Icon   Mail Icon   Person Icon  
  Corona-FAQ   Themapagina telewerken   Contacteer ons   Vorige newsflashes  
footer spark
SD Worx
Follow us
Linkedin    Facebook    Twitter    Instagram
 
Wil je deze nieuwsbrief voortaan liever meteen zelf ontvangen?
Abonneer je nu!
Privacy   Disclaimer   Rechtspersonen