SD Worx. For life. For work.
 
SD Worx
Newsflash
21 december 2022
Actueel en inspirerend hr-nieuws
Beste,

Eindejaar staat voor de deur: dat betekent de tijd van lijstjes. Ook wij bundelen wat 2023 in petto heeft op sociaaljuridisch vlak en welke hr-trends we spotten voor volgend jaar. Tijdens de eindejaarsperiode gaat onze redactie er even tussenuit. Eindigen doen we in schoonheid met een goedgevulde nieuwsbrief. In januari keren we terug met alle hr-nieuws heet van de naald, zoals je dat van ons gewoon bent. Maar tot het zover is: fijne feestdagen!
Actua
Vooruitblik op 2023 door een hr-juridische bril
 
Terug naar klassieke regels tijdelijke werkloosheid vanaf 1 januari 2023
 
Welke provisie vakantiegeld leg je aan in 2023?
 
Nieuwe bedragen forfaitaire kilometervergoeding en onkostenvergoeding binnenlandse dienstreizen bekend
 
Mobiliteitsbudget: deadline voor minimum- en maximumgrenzen nadert
 
Inspiratie
#durftevragen: “Kan ik een eindejaarspremie vervangen door een loonbonus om de hoge indexeringen te omzeilen?”
 
Ontslagbescherming sociale verkiezingen liep af in november 2022
 
Digital én human samen: het zesde puzzelstuk om ‘The Perfect Match’ te maken
 
Wat brengt 2023 op het vlak van hr?
Een vooruitblik door onze hr-juridische bril
De energie- en grondstoffencrisis drukte dit jaar haar stempel op het economische leven. Ook in 2023 verwachten we nog impact. Zo loopt de tijdelijke werkloosheid energie voorlopig nog door tot 31 maart 2023. Ook de versnelde vergroening van het bedrijfswagenpark schakelt het komende jaar een tandje bij.

Welke hr-nieuwigheden er nog in de pijplijn zitten, lees je in dit overzicht.
Ontdek de hr-nieuwigheden voor 2023
 
Terug naar klassieke regels tijdelijke werkloosheid vanaf 1 januari 2023
Bereid je aanvraag tijdig voor
Door de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne gold tot midden dit jaar nog een eenvoudige procedure voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht. Daarna keerden we terug naar het klassieke systeem, met nog enkele versoepelingen. Maar op 1 januari 2023 valt ook (definitief?) het doek over die versoepelingen. Vanaf die datum keren we volledig terug naar het klassieke systeem van tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen zoals we dat vroeger kenden, zowel voor arbeiders als bedienden. Voor tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen gelden opnieuw de normale termijnen.

Regeling voor arbeiders
Arbeiders kun je zowel volledig of gedeeltelijk schorsen. Breng hen – en de RVA – minstens 7 kalenderdagen vóór de start van de eerste werkloosheidsdag op de hoogte. Je ontvangt dan de controlekaarten (C3.2AS) die je aan je arbeiders overhandigt. Geef ook maandelijks aan welke dag de eerste effectieve werkloosheidsdag is van de betrokken arbeiders.

Regeling voor bedienden
Je kunt bedienden enkel economisch tijdelijk werkloos stellen, als je een onderneming in moeilijkheden bent. Dit zal je moeten bewijzen met een C106A, die je minstens 14 dagen vóór de eerste kennisgeving aan de juiste instantie bezorgt. Heb je:
  • een sectorale of ondernemings-cao: noteer dit op de C106A en bezorg die aan de RVA.
  • een ondernemingsplan: vul de C106A in en bezorg die aan de FOD WASO.
  • geen cao of plan: vermeld cao nr. 159 of nr. 148 op de C106A en bezorg die aan de RVA.
Breng je bedienden – en de RVA – minstens 7 kalenderdagen vóór de start van de eerste werkloosheidsdag op de hoogte. Je ontvangt dan de controlekaarten (C3.2AS) die je aan hen overhandigt. Geef ook maandelijks aan welke dag de eerste effectieve werkloosheidsdag is van de betrokken medewerkers.

Ook de tijdelijke werkloosheid wegens overmacht voor de opvang van een kind, loopt eind dit jaar af. De tijdelijke werkloosheid energie loopt wel nog door tot 31 maart 2023. Deze soepele regeling geldt sinds 1 oktober 2022 voor energie-intensieve bedrijven. Opgelet! Vanaf 1 januari 2023 zijn ook hier de controlekaart, het validatieboek en de aangifte ASR scenario 2 opnieuw verplicht.

Maak je op 1 januari 2023 nog gebruik van het systeem van tijdelijke werkloosheid? Vergeet dan niet tijdig de omschakeling te maken. Klanten ontvingen hierover een gerichte communicatie. Nog niet vertrouwd met de aanvraagprocedure en krijg je liever begeleiding door een expert? Neem contact op met je payrollconsulent. Of vind het antwoord op je vraag in onze FAQ.
 
Welke provisie vakantiegeld leg je aan in 2023?
Percentages wijzigen voorlopig niet, maar hou rekening met mogelijke impact van indexatie
Op het einde van elk boekjaar moet je een provisie aanleggen voor het enkel en dubbel vakantiegeld voor volgend boekjaar. Dit vakantiegeld is immers gebaseerd op het aantal gepresteerde dagen in 2022. Hoeveel de provisie bedraagt, wordt jaarlijks vastgelegd door de fiscus. Sinds 2018 is dit:
  • Voor bedienden: 18,20% van de vaste en veranderlijke bezoldigingen die in 2022 zijn betaald (excl. de eindejaarspremie, 13e maand en het dubbel vakantiegeld)
  • Voor arbeiders: 10,27% van 108% van de brutobezoldigingen
De fiscus moet deze percentages nog officieel bevestigen. Wel staat vast dat in 2022 toegekende flexilonen en flexivakantiegelden niet mogen worden opgenomen in de berekeningsgrondslag. Provisies die lager zijn dan of gelijk aan de vastgelegde percentages, zijn bovendien volledig fiscaal aftrekbaar.

Belangrijk!
Door de hoge inflatie is het mogelijk dat het aangelegde bedrag onvoldoende zal zijn voor bedienden. De provisie wordt immers berekend op de bezoldigingen van 2022, de effectieve vakantiegelden op de geïndexeerde bezoldigingen van 2023. We hebben geen aanwijzing dat er voor arbeiders een probleem zou zijn. We raden aan om – voor bedienden – zelf een bijkomende provisie aan te leggen om het verschil te compenseren. Houd er rekening mee dat dat een verschil zal geven met onze documenten. Je boekhouder of bedrijfsrevisor is hiervoor de ideale gesprekspartner.

Nog vragen over vakantie? We beantwoorden er al heel wat in onze FAQ.

Graag je kennis over vakantierechten en -berekening up-to-date houden? 
Ons modulaire opleidingstraject biedt 3-in-1: vakantierechten berekenen, vakantiegeld betalen en de decemberafrekening afronden, precies op het moment dat jij het nodig hebt. 
Ik schrijf me in
 
Nieuwe bedragen forfaitaire kilometervergoeding en onkostenvergoeding binnenlandse dienstreizen bekend
Opnieuw impact door hoge inflatie
In onze nieuwsflash van 29 november communiceerden we onder voorbehoud het nieuwe maximale bedrag voor de forfaitaire kilometervergoeding voor werknemers die met de eigen wagen professionele verplaatsingen doen: 0,4206 euro per kilometer. Het officiële bedrag is bekend en blijkt iets lager, nl. 0,4201 euro/km vanaf 1 oktober 2022 tot 31 december 2022.

Ook de forfaitaire vergoedingen voor zakenreizen in eigen land stijgen opnieuw als gevolg van de hoge index. Vanaf 1 december 2022 bedraagt de dagvergoeding 19,60 euro; huisvestingskosten worden opgetrokken tot 147,05 euro per dag.

Een correct onkostenbeleid: waarop moet je letten?
Gebruik onze handige toolkit en werk meteen zelf een onkostenbeleid uit in lijn met de regelgeving.
Ik bestel de toolkit
 
Mobiliteitsbudget begrensd tot max. 16.000 euro
Overgangsperiode loopt eind dit jaar af
Om misbruiken tegen te gaan, werd het mobiliteitsbudget op 1 januari 2022 begrensd. Zo moet het minimaal 3.000 euro bedragen, tot maximaal een vijfde van het bruto jaarloon van de werknemer. Het absolute plafond per kalenderjaar ligt vast op 16.000 euro.

Kende je al een mobiliteitsbudget toe vóór 3 december 2021 – de publicatiedatum van de nieuwe wet – dan kreeg je tot 1 januari 2023 om je aan deze nieuwe grenzen aan te passen. Ondernam je nog geen actie, dan dringt de tijd. Laat je je hierin graag bijstaan door experts, neem dan zeker contact met ons op.

Versterk je employer brand via verloning én mobiliteit
Benieuwd hoe je verloning en mobiliteit doeltreffend kunt inzetten als wapen in de war for talent? Onze experts delen dit graag in drie korte informatieve video’s.

Of ben je al overtuigd en wil je meteen zelf aan de slag met het mobiliteitsbudget? Dat kan met onze handige toolkit.
Lees meer over het mobiliteitsbudget
 
#durftevragen: “Ik wil mijn medewerkers een extra geven. Kan ik een eindejaarspremie vervangen door een loonbonus om de hoge indexeringen te omzeilen?”
Juridisch adviseur Isabelle Cornelis geeft advies
“Nee, een loonbonus kun je niet invoeren ter vervanging van een bestaand voordeel. Ook al bestaat er geen algemene verplichting om een eindejaarspremie te betalen, in de praktijk ligt dit vaak vast op sectoraal of ondernemingsniveau. In dat geval kun je daar niet zomaar van afwijken. Bovendien is de loonbonus gekoppeld aan onzekere doelstellingen. Haal je die doelstellingen niet, dan krijgen je medewerkers geen bonus.

Geef je geen eindejaarspremie of doet je bedrijf het goed en wil je je medewerkers een extra geven? Dan kun je de loonbonus wel inzetten. Het is niet alleen een fiscaalvriendelijke manier van belonen wanneer je medewerkers een collectieve doelstelling behalen. In onzekere tijden kan het hen ook motiveren om samen naar een gezamenlijk doel toe te werken.”

Klaar om een loonbonus in te voeren?
Ga zelf stapsgewijs aan de slag met onze toolkit ‘bonus cao 90’. Liever persoonlijke ondersteuning? Contacteer ons en we helpen je graag verder.
Ik bestel de toolkit
 
Ontslagbescherming sociale verkiezingen niet altijd 4 jaar
Ken je de uitzondering op de regel?
Medewerkers die zich kandidaat stellen voor de sociale verkiezingen zijn in principe 4 jaar beschermd tegen ontslag. Tot de volgende sociale verkiezingen, dus. Op die regel bestaat wel een belangrijke uitzondering. Kandidaten die bij een vorige verkiezing niet verkozen raakten, en nu weer niet, zijn maar 2 jaar beschermd.

Die 2 jaar is te rekenen vanaf de bekendmaking van de uitslag. Concreet: aangezien de vorige sociale verkiezingen plaatsvonden in november 2020, liep voor deze kandidaten de bescherming af in november 2022.
Lees onze blog over ontslagbescherming
 
Digital én human samen: het zesde puzzelstuk om ‘The Perfect Match’ te maken
Slechts 15,8% van de werknemers is tevreden over digitale werkplek, 70% verkiest een meer persoonlijke aanpak voor hr-taken
We zijn er bijna! ‘The Perfect Match’-campagne, waarin we samen met 600 Belgische werkgevers en ruim 1000 werknemers op zoek gingen naar de klik voor een succesvolle samenwerking, nadert zijn ontknoping. Maand na maand deelden we de resultaten via 7 hr-puzzelstukken. Vandaag het zesde en voorlaatste stuk: digital & human.

De digitalisering van hr zit in een stevige stroomversnelling. Met tal van voordelen. Maar technologie alleen is niet genoeg, ook de ‘human touch’ blijft belangrijk. Idealiter breng je beide in balans. Hoe je digitalisering in hr precies rijmt met een persoonlijke aanpak, lees je op onze campagnepagina van ‘The Perfect Match’. Je vindt er ook de antwoorden op enkele veelgestelde vragen, tal van nuttige tips en ervaringen van collega-ondernemers.

Deze campagnesite wordt geregeld aangevuld met nieuwe info, inspiratie en advies. Kom dus regelmatig kijken of laat je gegevens achter als je meteen op de hoogte wilt zijn over de resterende thema’s. Nog 1 stuk en de puzzel is klaar.
Ik wil meer weten

The perfect match

Alle info makkelijk terugvinden: waar kun je terecht?
  Docu Icon   Mail Icon   Person Icon   Group Icon  
  Payroll-FAQ   Contacteer ons   Vorige newsflashes   Stel je vraag  
footer spark
SD Worx
Follow us
Linkedin    Facebook    Twitter    Instagram
Deze e-mail werd verstuurd naar .
Schrijf je uit voor de Nieuwsflash.
Kreeg je deze nieuwsbrief doorgestuurd en wil je hem voortaan liever meteen zelf ontvangen?
Abonneer je nu!
Privacy   Disclaimer   Rechtspersonen