SD Worx. For life. For work.
 
SD Worx
Newsflash
7 juli 2023
Actueel en inspirerend hr-nieuws
Beste,

De zomer is officieel in het land. Voor veel werknemers komt er een langverwachte rustpauze aan, voor jobstudenten wordt het dan weer werken geblazen. In onze FAQ zetten we hierover de meestgestelde vragen en antwoorden op een rij. 

Ook het politiek reces loert om de hoek. Dan ontvang je dus minder nieuws van ons dan je gewend bent. Maar wees gerust: relevant nieuws blijf je hier lezen.
Actua
6 vragen over de koopkrachtpremie
 
Vlaams opleidingsverlof aangepast vanaf 1 september 2023
 
Flitscontroles schoonmaaksector in augustus
 
Controles op niet-ingehouden bedrijfsvoorheffing voor bedrijfsleiders
 
Wat als de index negatief is?
 
Relance-overuren toepasbaar sinds 1 juli
 
Inspiratie
Pay Facts 2023: alles wat je moet weten over verloning
 
6 vragen over de koopkrachtpremie
Wat als er een premie komt in jouw sector?
In een aantal sectoren zoals PC 116 en 207 (chemie), PC 200 (bedienden) en PC 124 (bouw), is het officieel: de eenmalige koopkrachtpremie komt er. Voor de meeste andere sectoren blijft het nog even afwachten. Wat als de koopkrachtpremie er komt en kun je afwijken? Kun je meer geven dan in de sectorale cao staat? Mag je de koopkrachtpremie toekennen als je niet onder de sectorale definities valt? Antwoorden op deze en andere vragen vind je in ons blogartikel.

We raden je aan om geen koopkrachtcheques te bestellen tot er een sectorale beslissing is genomen. We houden voor jou de vinger aan de pols. Sluit jouw sector een akkoord rond de koopkrachtpremie, dan ontvang je hierover actiegerichte communicatie. Meer informatie over mogelijke scenario’s van toekenning van de koopkrachtpremie lees je in onze FAQ.
 
Vlaams opleidingsverlof aangepast vanaf 1 september 2023
Refertemaand verschuift naar maart voorafgaand aan schooljaar
Dankzij het Vlaams opleidingsverlof (VOV) kunnen je werknemers afwezig zijn om een erkende opleiding te volgen. Ze behouden hun recht op loon, tot een bepaald plafond.

Deze maatregelen gelden vanaf 1 september 2023:
  • ​​​De refertemaand om het recht op VOV te berekenen, verschuift: van september naar de maand maart voorafgaand aan het schooljaar.
  • Hoewel al van toepassing, voorziet de regelgeving nu uitdrukkelijk het akkoord van de werknemer.
  • Een opleiding verliest de status van arbeidsmarktgerichte opleiding twee maanden na de kennisgeving van een negatieve evaluatie.
  • Op voorstel van de werkgever krijgt de werknemer voor het schooljaar 2023-2024 een aanvullend recht van 125 uur voor een bijkomende opleiding, net als vorig jaar.
  • De werknemer mag volgend schooljaar opnieuw verschillende opleidingen combineren om aan de minimumvoorwaarde van 32 uur te voldoen.
Meer weten over het VOV? Lees ons blogartikel of check onze FAQ, je vindt er de antwoorden op enkele veelgestelde vragen.

Wist je dat je de opvolging en het beheer van de dossiers VOV volledig aan SD Worx kunt toevertrouwen? Dit geldt trouwens ook voor het betaald educatief verlof. Contacteer je payrollconsulent, die vertelt je er alles over.

Op zoek naar een handige tool om de opleidingen van je medewerkers te beheren? Ontdek de tool 'Opleidingen'.
 
Flitscontroles schoonmaaksector in augustus
Bereid je voor met de checklist
De sociale inspectie voert regelmatig flitscontroles uit. In augustus is de schoonmaaksector aan de beurt. Dergelijke flitscontroles zijn vooral informatief en preventief, maar bij ernstige inbreuken zijn zeker sancties mogelijk.

Voor de schoonmaaksector is er ook weer een specifieke checklist met alles wat de sociale inspectie controleert.

Later dit jaar volgen nog flitscontroles in:
  • de groene sectoren of paritaire comités 144, 145 en 132 (oktober)
  • de vleessector (december)
Advies nodig bij de voorbereiding op een controle? Wij kunnen je helpen met een legal scan. Daarbij gaan we na hoe ‘inspectieproof’ je onderneming is. We kunnen je ook begeleiden tijdens een aangekondigde sociale inspectie.
Meer info over de legal scan
Meer weten over sociale inspectie? Volg onze livestream op donderdag 14 september om 10 uur. Tijdens deze sessie overlopen we het soort vragen dat je kunt verwachten. En we lijsten de standaarddocumenten op die je bij een controle moet kunnen voorleggen.
Ik schrijf me in
 
Controles op niet-ingehouden bedrijfsvoorheffing voor bedrijfsleiders
Fiche 281.20 vaak verkeerd gebruikt
Sinds eind juni controleert de fiscus op niet-ingehouden bedrijfsvoorheffing voor de bezoldigingen van een vennootschap aan haar bedrijfsleiders, voor de inkomstenjaren 2020 en 2021. De fiscale administratie heeft vastgesteld dat heel wat fiches 281.20 (bezoldigingen van bedrijfsleiders) worden ingediend met vermelding van een belastbaar inkomen, maar zonder bedrijfsvoorheffing (BV). Deze inkomsten zijn sowieso onderworpen aan BV.

Verder wordt de fiche 281.20 ook vaak verkeerd gebruikt, stelt de fiscus. Die moet opgemaakt worden voor een natuurlijke persoon (bedrijfsleider). Als het daarentegen om een rechtspersoon gaat, is naargelang de situatie een fiche 281.30 of 281.50 nodig.

Vragen over deze controles op niet-ingehouden bedrijfsvoorheffing voor bedrijfsleiders? Contacteer ons, we helpen je graag verder.
 
Wat als de index negatief is?
Aanpassing loon hangt af van sectorale afspraken
In mei zijn de lonen in de bankensector (PC 310) licht gedaald door een negatief indexcijfer. Volgen ook andere sectoren? In ons blogartikel lees je er alles over.

Benieuwd naar de indexcijfers voor jouw paritair comité? Op Ella publiceren we maandelijks een overzicht.
Lees meer
 
Relance-overuren toepasbaar sinds 1 juli
Opnieuw 120 extra vrijwillige overuren per jaar van 1 juli 2023 tot 30 juni 2025
Sinds 1 juli zijn de relance-overuren terug. Tot en met 30 juni 2025 mogen werknemers opnieuw 120 extra vrijwillige overuren presteren. Die gelden per kalenderjaar. Voor de tweede helft van 2023, het volledige jaar 2024 en de eerste helft van 2025 is dat dus telkens 120 uur. Werkgevers betalen hierop geen wettelijk verplichte overloontoeslag, de uren hoeven niet gerecupereerd te worden en er zijn geen RSZ-bijdragen of belastingen. Vandaar: netto relance-overuren.

Het wetgevende kader is nog niet helemaal rond, maar de FOD WASO en de RSZ aanvaarden al dat ze toegepast worden sinds 1 juli 2023.

Opgelet: als je toch een conventionele overloontoeslag zou betalen, dan verdwijnt naar alle waarschijnlijkheid het fiscale voordeel, blijkt uit de ontwerpteksten. Toeslagen voor zondagswerk, avondwerk … die vastliggen in een (collectieve) arbeidsovereenkomst of arbeidsreglement en die je ook zou betalen als het niet om overwerk ging, tellen niet mee.

Onze klanten kunnen deze relance-overuren opnieuw boeken zoals in 2021 en 2022.

Meer weten over overuren? Tijdens onze livestream op donderdag 12 oktober om 10 uur kom je te weten welke en hoeveel overuren je kunt inzetten, en met welke voorwaarden je dan rekening moet houden.
Ik schrijf me in
 
Pay Facts 2023: alles wat je moet weten over verloning
Digitale gids voor een optimaal loonbeleid
Ontevredenheid over het salaris is de hoofdreden waarom werknemers vertrekken. Maar verloning is ook essentieel voor het aantrekken van nieuwe medewerkers in de huidige war for talent. Je zorgt dus maar beter dat je loonbeleid goed zit.

Onze Pay Facts 2023 helpt je daarbij. Deze gratis digitale gids bevat tal van tools en tips voor jouw loonbeleid, gebaseerd op data. Ook 16 veelgestelde vragen over verloning komen aan bod. ‘Hoe weet ik of ik meer betaal dan mijn concurrenten?’ ‘Hoe houd ik mijn loonkosten in balans en kan ik tóch meer geven?’ Dat en meer kom je te weten in onze Pay Facts 2023.

Pay Facts 2023 biedt een beetje theorie, maar vooral veel praktische antwoorden, tips en best practices over verloning in kmo’s. 
Ga naar Pay Facts 2023
We organiseren dit najaar ook meerdere online sessies rond verloning. Ontdek ze hier.

Dag van de Payroll Professional

Alle info makkelijk terugvinden: waar kun je terecht?
  Docu Icon   Mail Icon   Person Icon   Group Icon  
  Payroll-FAQ   Contacteer ons   Vorige newsflashes   Stel je vraag  
footer spark
SD Worx
Follow us
Linkedin    Facebook    Twitter    Instagram
Deze e-mail werd verstuurd naar .
Schrijf je uit voor de Nieuwsflash.
Kreeg je deze nieuwsbrief doorgestuurd en wil je hem voortaan liever meteen zelf ontvangen?
Abonneer je nu!
Privacy   Disclaimer   Rechtspersonen