SD Worx. For life. For work.
SD Worx
Newsflash
9 februari 2024
Actueel en inspirerend hr-nieuws
Beste

In de voorbije weken werd heel wat gezegd en geschreven over de bedrijfswagens. Het belastbaar voordeel zou fors stijgen, werd voorspeld. Maar zo’n vaart loopt het dus niet: fossiel rijden wordt nauwelijks duurder in 2024 en ook de regels rond thuisladen versoepelen. En wist je dat de jaarplanning voor de flitscontroles is aangepast?
Actua
Update bedrijfswagens: CO2-referentie-uitstoot 2024 bekend en spelregels rond terugbetaling elektrische bedrijfswagen versoepelen
 
Flitscontroles in de verhuissector in maart
 
Vakantierechten arbeiders online raadplegen via vernieuwde tool
 
Moet je wachtdiensten vergoeden als arbeidstijd?
 
Inspiratie
Waarom je tijdelijke medewerkers beter in de armen sluit en hoe?
 
 
Update bedrijfswagens: fossiel rijden wordt nauwelijks duurder en spelregels rond terugbetaling elektrische bedrijfswagen versoepelen
Onduidelijkheden uitgeklaard
In de vorige newsflash was het nog wachten op de definitieve CO2-referentie-uitstoot voor de berekening van het voordeel alle aard voor bedrijfswagens. Ondertussen is de uitstootwaarde bekend: 5,5% voor een referentie-uitstoot van:
  • 65 gr/km voor dieselvoertuigen (voorheen: 67 gr/km)
  • 78 gr/km voor wagens met benzine-, LPG- of aardgasmotor (voorheen: 82 gr/km)
Door de lichte daling van de referentiewaarden tegenover inkomstenjaar 2023 stijgt het belastbaar voordeel van alle aard. Gevolg: er wordt meer bedrijfsvoorheffing ingehouden en je werknemers (en bedrijfsleiders) houden netto iets minder over. Door een correctie van minister Van Peteghem valt het allemaal nogal mee.

We passen de nieuwe waarden vanaf 2024 automatisch toe in onze standaardberekeningsformules en elke medewerker met een bedrijfswagen ontvangt voor januari een gecorrigeerde loonbrief. Je hoeft hiervoor zelf geen actie te ondernemen.

Er is goed nieuws voor wie elektrische of plug-in hybride bedrijfswagens ter beschikking stelt. Want de regels rond thuisladen versoepelen: de terugbetaling van de elektriciteitskosten vormt geen apart belastbaar voordeel, zelfs als je werknemer gebruikmaakt van zijn eigen laadpunt. Hiermee komt Van Peteghem terug op een eerder standpunt. Aan de andere voorwaarden moet wel nog voldaan zijn. Welke dat zijn lees je in dit Ella-bericht.

Daarnaast moet je de terugbetaling van de thuislaadkosten niet vermelden op inkomstenfiche 281.10 of 20.

Uiteraard heeft niet iedereen een bedrijfswagen. Heb je medewerkers die met de fiets naar het werk komen, dan geven we nog mee dat de jaargrens voor de vrijgestelde fietsvergoeding van 2.500 naar 3.500 euro zal stijgen.

Ben je klaar voor de switch naar duurzame mobiliteitsoplossingen, maar zie je moeilijk het bos door de bomen? Wij fietsen je doorheen de mogelijkheden tijdens een livestream op donderdag 29 februari om 10 uur.
Ik schrijf me in
 
Flitscontroles in de verhuissector in maart
Planning voor 2024 licht gewijzigd
De sociale inspectie voert regelmatig flitscontroles uit. In maart mag de verhuissector zich aan een bezoek verwachten. Dergelijke controles zijn vooral informatief en preventief, maar bij ernstige inbreuken zijn zeker sancties mogelijk.

Opgelet! De planning voor 2024 is licht gewijzigd:
  • juni: horeca
  • september: groene sectoren
  • november: transportsector.
Voor deze sectoren vind je alvast een specifieke checklist met alles wat de sociale inspectie controleert.

Advies nodig bij de voorbereiding op een controle? Laat ons je helpen met een legal scan. Daarbij gaan we na hoe ‘inspectieproof’ je onderneming is. Ook kunnen we je begeleiden tijdens een aangekondigde sociale inspectie.

Meer info over de legal scan

Meer weten over een sociale inspectie? Schrijf je in voor de online sessie op donderdag 22 februari om 10 uur.
Ik schrijf me in
 
Vakantierechten arbeiders online raadplegen
Vernieuwde tool beschikbaar
Stel je arbeiders, leerling-arbeiders of kunstenaars tewerk en ben je aangesloten bij een vakantiefonds? Dan kun je de vakantierechten (vakantieduur, -geld en betalingsdata) van je werknemers voor 2024 eenvoudig online raadplegen. Surf hiervoor naar www.socialsecurity.be en klik op ‘vakantierekening-werkgever’.

Hoe inloggen?

Om toegang te krijgen tot de onlinedienst kun je je aanmelden met:
  • je Belgische eID en kaartlezer of itsme-app;
  • een gebruikersnaam + wachtwoord en beveiligingscode (aangemaakt via e-mail, mobiele app of token);
  • een ander identificatiemiddel erkend op Europees niveau (eIDAS).
Let op! Bij de start van het vakantiejaar zijn nog niet alle gegevens beschikbaar. We raden aan om de vakantierekeningen meerdere keren te raadplegen voor mogelijke aanvullingen.

Er wijzigt dit jaar heel wat in de vakantiewetgeving. Mis geen enkele nieuwigheid en vind alle actuele informatie op onze overzichtelijke FAQ.
 
Moet je wachtdiensten vergoeden als arbeidstijd?
Arrest van Hof van Cassatie schept duidelijkheid
Is een wachtdienst waarbij je medewerker voortdurend beschikbaar moet zijn – en in zijn bewegingsvrijheid wordt beperkt – gelijk aan arbeidstijd? En moet je die dan ook vergoeden? ‘Ja’ volgens het Hof van Cassatie, maar de vergoeding kan wel verschillen van het loon voor gewone arbeidsprestaties.

In Ella lees je alle details van deze uitspraak.

Wat is de impact van dit arrest en welke maatregelen kun je nemen om aan deze financiële strop te ontkomen? Onze experts staan klaar om je hierover te adviseren.

Ongetwijfeld roept deze uitspraak heel wat vragen op voor wie werkt met wachtdiensten. Die beantwoorden we graag tijdens een livestream op vrijdag 8 maart van 10 tot 11.30 uur.
Ik schrijf me in
 
Waarom je tijdelijke medewerkers beter in de armen sluit en hoe?
5 concrete tips helpen je op weg
Grijp je in een krappe arbeidsmarkt ook naar tijdelijke medewerkers om de boel draaiende te houden? Je bent niet alleen! 4 op de 10 werkgevers doet het. Maar beschouw je je uitzendkrachten, freelancers, flexi-jobbers ook als échte teamleden of eerder als een extra set handen voor piekmomenten? Hoewel ze een ietwat andere aanpak vereisen, doe je er goed aan om hen als volwaardige medewerkers te behandelen. Ontdek hoe en waarom je dat doet.
Lees onze blog
 

Perfect match

Alle info makkelijk terugvinden: waar kun je terecht?
  Docu Icon   Mail Icon   Person Icon   Group Icon  
  Payroll-FAQ   Contacteer ons   Vorige newsflashes   Stel je vraag  
footer spark
SD Worx
Follow us
Linkedin    Facebook    Twitter    Instagram
Deze e-mail werd verstuurd naar .
Schrijf je uit voor de Nieuwsflash.
Kreeg je deze nieuwsbrief doorgestuurd en wil je hem voortaan liever meteen zelf ontvangen?
Abonneer je nu!
Privacy   Disclaimer   Rechtspersonen