SD Worx. For life. For work.
SD Worx
Newsflash
7 juni 2024
Actueel en inspirerend hr-nieuws
Beste,

Binnenkort nemen de meeste medewerkers hun vakantie op. Dat brengt traditioneel ook vragen met zich mee. We bundelden de meest voorkomende scenario’s. Ook aan extra capaciteit tijdens de zomer hebben we gedacht. En misschien overwegen sommige werknemers wel een langer verlof of zelfs hun (vervroegde) pensionering?
Actua
Vanaf 1 juli enkel nog online uitkeringsaanvraag tijdskrediet en thematisch verlof bij RVA
 
Opbouw wettelijke pensioenbonus vanaf 1 juli
 
Inspiratie
Gratis webinar over jobstudenten
 
Het antwoord op 7 veelgestelde vragen over vakantie
 
Auteursrechten: deur definitief dicht voor softwareontwikkelaars
 
Online uitkeringsaanvraag voor tijdskrediet en thematisch verlof bij RVA
Verplicht vanaf 1 juli – met overgangsregeling
Aan de aanvraagprocedure bij de werkgever verandert er niets, maar werknemers moeten binnenkort wel hun uitkering voor loonbaanonderbreking, tijdskrediet of thematisch verlof elektronisch aanvragen. De werkgever vult zijn deel van de aanvraag eveneens elektronisch in.
  1. Vanaf 1 juni: geen gemengde aanvragen meer. Jij en je werknemer kiezen voor jullie delen van de aanvraag samen voor online of op papier.
  2. Vanaf 1 juli: digitale aanvragen worden verplicht. Enkel het onderwijs krijgt hiervoor de tijd tot 1 oktober.
Overgangsperiode
Tot 1 oktober zal de RVA nog de papieren aanvraag aanvaarden van wie moeilijkheden ondervindt met het digitale aanvraagsysteem. Voor het onderwijs geldt de overgangsperiode tot eind december.

Bij problemen met jouw deel van de aanvraag, raden we aan om de RVA rechtstreeks te contacteren. Daar vind je bovendien ook een praktische handleiding en instructievideo over de online aanvragen.
 
Opbouw wettelijke pensioenbonus vanaf 1 juli
Wanneer gaan werknemers bij jou op pensioen?
Vanaf 1 juli kan een werknemer een wettelijke pensioenbonus opbouwen als hij langer werkt dan zijn vroegst mogelijke pensioneringsdatum, en dat tot hij effectief op pensioen gaat.

Extra nettobedrag van de Federale Pensioendienst
De pensioenbonus komt boven op het wettelijk pensioen, berekend en betaald door de Federale Pensioendienst. Je medewerker kan dat nettobedrag – want belastingvrij – max. 3 jaar opbouwen. Zes maanden nadat hij zijn pensioen daadwerkelijk heeft opgenomen, krijgt je werknemer de bonus uitbetaald.

Wees voorbereid
Met de pensioenbonus wil de federale regering mensen aanmoedigen om langer te werken in de plaats van met (vervroegd) pensioen te gaan. Maar wat als je werknemers net vragen stellen rond scenario’s om minder te werken, vervroegd te stoppen of hoe langer aan de slag te blijven?

Met onze dagopleiding ‘Einde loopbaan: van tijdskrediet tot werkloosheid met bedrijfstoeslag en pensioen’ ken je alle pistes, hun voorwaarden én impact. Zo kun jij je werknemers tot op het einde helpen met de juiste loopbaankeuzes.

Wacht niet tot je mensen bijna pensioengerechtigd zijn, maar denk nu al na over hoe loopbanen kunnen eindigen binnen je onderneming. Onze consultants helpen je graag.
Bekijk de opleiding
 
Gratis webinar over studentenarbeid
18 juni van 9.00 uur tot 9.45 uur
Jobstudenten komen als geroepen om op een voordelige manier extra werkpieken op te vangen. Omgekeerd verdienen zij een centje bij en doen ze die broodnodige ervaring op. Maar als je studenten tewerkstelt, gelden extra aandachtspunten en spelregels.

Ontdek er alles over tijdens ons gratis webinar op dinsdag 18 juni om 9 uur. In drie kwartier maakt Anneleen Verstraeten je wegwijs in deze materie.
Ik schrijf me in
 
“Mogen mijn werknemers eenzijdig beslissen over hun vakantieperiode?”
Het antwoord op 7 veelgestelde vakantievragen
De vakantie staat voor de deur, en dan rijzen er altijd wel vragen. We bundelden de meestgestelde vragen (en antwoorden) in ons blogartikel. Het antwoord op bovenstaande vraag luidt alvast ‘neen’.

Toch nog andere vragen? Je vindt het antwoord ongetwijfeld in onze FAQ.
Naar de blog
 
Auteursrechten: deur definitief dicht voor softwareontwikkelaars
Grondwettelijk Hof bevestigt interpretatie
De regering beperkte het fiscale gunstregime voor auteursrechten vanaf 2023. Volgens de minister van Financiën gold het niet langer voor inkomsten uit softwareontwikkeling. Enkele ICT-ondernemingen vonden dat discriminerend en trokken naar het Grondwettelijk Hof met de vraag om de wet te vernietigen, maar het Hof oordeelde dat er geen sprake is discriminatie. Daarmee gaat de deur voor softwareontwikkelaars definitief dicht. We maakten een stand van zaken in ons blogartikel.

Paste je het regime toch nog toe in 2024 als softwareontwikkelaar? Dan moet je mogelijk een en ander rechtzetten. Onze consultants staan klaar om je daarbij te helpen.
Naar de blog

payroll professional

Alle info makkelijk terugvinden: waar kun je terecht?
  Docu Icon   Mail Icon   Person Icon   Group Icon  
  Payroll-FAQ   Contacteer ons   Vorige newsflashes   Stel je vraag  
footer spark
SD Worx
Follow us
Linkedin    Facebook    Twitter    Instagram
Privacy   Disclaimer   Rechtspersonen