SD Worx. For life. For work.
SD Worx
Newsflash
16 september 2024
Actueel en inspirerend hr-nieuws
Beste,

Vandaag presenteren we je met trots de 100e editie van onze newsflash, opnieuw gevuld met actuele onderwerpen. Wat doe je bijvoorbeeld als je medewerker moet werken op de verkiezingsdag van 13 oktober en hoe maak je de switch naar een duurzaam bedrijfswagenpark? Je leest het hier.
Actua
Verplichte neerlegging opleidingsplannen bij FOD WASO
 
Nieuw loonplafond Vlaams opleidingsverlof vanaf 1 september 2024
 
#durftevragen: Mijn medewerker moet werken op de dag van de verkiezingen. Heeft hij of zij recht op klein verlet om te gaan stemmen?
 
Inspiratie
Week van de Mobiliteit: hoe maak je de switch naar een duurzaam bedrijfswagenpark?
 
Herstructurering op til? Dit zijn de drie fases
 
Verplichte neerlegging opleidingsplannen bij FOD WASO
Nieuwe deadlines en modaliteiten voor plannen 2023 en 2024
Sinds 2023 moet elke onderneming met minstens 20 werknemers een formeel jaarlijks opleidingsplan opstellen. Dit vloeit rechtstreeks voort uit de arbeidsdeal van 2022. Die voorzag ook dat deze opleidingsplannen moeten worden ingediend bij de FOD WASO. De concrete regels en voorwaarden voor die neerlegging bleven echter uit, tot nu. Een koninklijk besluit specificeert de deadlines en voorwaarden.

Wanneer?
Voortaan moet je toekomstige opleidingsplannen neerleggen, binnen de maand na de inwerkingtreding ervan. Voor de nog niet neergelegde plannen van 2023 en 2024 krijg je tot 1 maart 2025 de tijd.

Hoe?
De neerlegging gebeurt elektronisch via de applicatie van de FOD WASO. Via deze weg komen de opleidingsplannen terecht bij de directeur-generaal van de Algemene Directie Toezicht op de Sociale Wetten.

Zorg ervoor dat je opleidingsplannen anoniem zijn als ze persoonlijke gegevens bevatten, en dien ze tijdig in via de officiële applicatie.

Hulp nodig?
Heeft jouw onderneming meer dan 20 werknemers en heb je nog geen werk gemaakt van een opleidingsplan? Met ons doe-het-zelf-pakket kun je meteen zelf aan de slag. Je ontvangt een presentatie, video en alle ondersteunende documenten. Of neem contact op en we helpen je persoonlijk.
Ik bestel de toolkit
 
Nieuw loonplafond Vlaams opleidingsverlof
Hoger maximumbedrag vanaf 1 september 2024
Dankzij het Vlaams opleidingsverlof kunnen je werknemers een erkende opleiding volgen tijdens de werkuren met behoud van loon, tot een bepaald plafond. Tot 31 augustus 2024 bedroeg dit loonplafond 3.500 euro. Sinds het schooljaar 2023-2024 wordt het loonplafond jaarlijks op 1 september automatisch geïndexeerd. Gevolg: voor het schooljaar 2024-2025 klimt dit plafond tot 3.641 euro.

Wist je dat?
Het loon en de sociale bijdragen die je betaalde voor een medewerker die educatief verlof geniet, kun je terugvorderen. Voor opleidingen in het kader van het Vlaams opleidingsverlof moet je je aanvraag ten laatste 3 maanden na de startdatum van de opleiding indienen. Voor het schooljaar 2024-2025 kan dat nu al via het WSE-loket.

Wist je dat je de opvolging en het beheer van de VOV-dossiers aan SD Worx kunt toevertrouwen? Dit geldt trouwens ook voor het betaald educatief verlof. Contacteer je payrollconsulent, die vertelt je er alles over.
 
#durftevragen: mijn medewerker moet werken op de dag van de verkiezingen. Heeft hij of zij recht op klein verlet om te gaan stemmen?
Anneleen Verstraeten, juridisch adviseur kmo bij SD Worx, legt uit
“Neen. Je medewerker heeft in principe geen recht op loon voor de tijd die nodig is om te gaan stemmen. Hij of zij kan immers aan iemand anders een volmacht geven om in zijn of haar plaats te stemmen. Op dat volmachtformulier bevestig je dat je werknemer moet werken op de verkiezingsdag. Wil je medewerker toch zelf stemmen? Dan neemt hij of zij daarvoor verlof of vraagt de toestemming om kort onbetaald afwezig te zijn.”
Ontdek ook of een taak als bijzitter recht geeft op klein verlet
 
Hoe de switch maken naar duurzame mobiliteit?
Week van de Mobiliteit helpt je goed op weg
Staat de vergroening van je wagenpark hoog op je to-dolijst? Je bent niet de enige! Sociale en fiscale hervormingen maken de klassieke bedrijfswagen op fossiele brandstof steeds minder interessant. Toch botst de elektrische wagen op heel wat praktische hinderpalen: beperkt rijbereik, vrij hoge publieke oplaadkosten en duurder in aanschaf. 

De Week van de Mobiliteit (16-22 september) zet onder meer de schijnwerpers op een duurzamer bedrijfswagenpark. Met onze toolkit maak je vlot de switch naar elektrische wagens. Het pakket omvat een presentatie en 4 video’s waarin onze expert alles stapsgewijs toelicht.
Ik bestel de toolkit
Kies je liever voor bedrijfsfietsen of het mobiliteitsbudget, dat kan natuurlijk ook! Bespreek de mogelijkheden met onze mobiliteitsexperts.
 
 
Herstructurering op til? Dit zijn de drie fases
Laat je begeleiden van bij het begin
Collectief ontslag: voor niemand goed nieuws. Maar als het niet anders kan, laat je je beter begeleiden door een ervaren expert om alles vlot(ter) te laten verlopen. In een uitgebreid blogartikel licht Legal manager Jan Vanthournout toe wat de drie verschillende fases van een herstructurering inhouden, met enkele tips uit onze uitgebreide ervaring.

Hulp nodig bij een herstructurering? Hoe vroeger je begeleiding inschakelt, hoe vlotter alles verloopt. Want als de situatie verzuurt, is ze moeilijk te keren. Neem contact op met onze experts via consulting@sdworx.com.

mobiliteitsbudget

Alle info makkelijk terugvinden: waar kun je terecht?
  Docu Icon   Mail Icon   Person Icon   Group Icon  
  Payroll-FAQ   Contacteer ons   Vorige newsflashes   Stel je vraag  
footer spark
SD Worx
Follow us
Linkedin    Facebook    Twitter    Instagram
Privacy   Disclaimer   Rechtspersonen