SD Worx. For life. For work.
SD Worx
Newsflash
11 oktober 2024
Actueel en inspirerend hr-nieuws
Beste,

Op een zucht van de lokale verkiezingen nu zondag, konden we alvast het nieuwe Vlaamse regeerakkoord inkijken. Het lijvige document telt meer dan 200 pagina’s en bevat een pak intenties, o.a. op het vlak van werk, sociale economie en (duurzame) mobiliteit. Deze beslissingen zullen de komende weken, maanden en jaren leiden tot concrete regelgeving. We volgen het op en houden je uiteraard op de hoogte. Geen gebrek aan topics dus, maar hier bespreken we waarover wel al nieuws te melden is.
Actua
Levenslang leren is de kern van een sterk hr-beleid, mét of zonder FLA
 
Vier nieuwe Vlaamse steunzones voor vrijstelling doorstorting bedrijfsvoorheffing
 
Thuisladen elektrische bedrijfswagens: CREG-tarief tijdelijk goedgekeurd
 
Inspiratie
Gratis webinar over loontransparantie
 
Het 5-voor-12-gesprek: rond de tafel zitten om een ontslag te vermijden
 
Levenslang leren is de kern van een sterk hr-beleid, mét of zonder FLA
Deadline nadert, maar onzekerheid over FLA blijft
De Federal Learning Account (FLA), het systeem waarin werkgevers binnenkort alle opleidingen moeten registreren, blijft de gemoederen bedaren, nu ook in de nieuwe Vlaamse regering. Die vraagt expliciet aan haar federale evenknie de FLA af te schaffen. Ondertussen werd daarover in het parlement ook een wetsvoorstel ingediend. In de wandelgangen valt te horen dat de FLA geen lang leven beschoren zal zijn. Ook de werkgeversorganisaties voeren de druk op om de registratieplicht af te schaffen. Maar zover zijn we voorlopig nog niet.

Ondertussen kruipt de deadline langzaam dichterbij: als de wetgeving ongewijzigd blijft, moet je op 30 november al de gevolgde opleidingen van je medewerkers dit jaar geregistreerd hebben.

Hoe de teerling ook valt, het is duidelijk dat er binnen je organisatie voldoende aandacht moet zijn voor opleidingen. Levenslang leren is immers een belangrijke pijler van een sterk hr-beleid en het verplichte opleidingsplan en individuele opleidingsrecht blijven sowieso overeind. Het stelt je medewerkers in staat om voortdurend hun kennis en vaardigheden bij te schaven. Zo blijf jij als organisatie wendbaar, innovatief en competitief in een voortdurend veranderende wereld.

De tools van SD Worx helpen je om de ontwikkeling van medewerkers te stimuleren en op te volgen, of je nu gebruik maakt van HR Self Service of eBlox HR.
Ontdek onze oplossingen en bouw aan een sterk opleidingsbeleid, los van de FLA.

Hoor je graag nog eens alle details over de registratieplicht in de FLA? Tijdens onze gratis livestream op dinsdag 15 oktober geven we tekst en uitleg.
Ik schrijf me in
 
Vier nieuwe Vlaamse steunzones voor vrijstelling doorstorting bedrijfsvoorheffing
En een overzicht van de bestaande steunzones
Als je investeert in een steunzone met het oog op jobcreatie, kun je – onder voorwaarden – een gedeeltelijke vrijstelling aanvragen voor 25% van de ingehouden bedrijfsvoorheffing (BV). Die hoef je dan niet door te storten aan de schatkist.

De Vlaamse regering kondigt vier nieuwe steunzones aan:
  • Limburg (zone rond Genk)
  • Kempen (zone rond Turnhout)
  • de as Antwerpen-Brussel (zone aan de Stad Antwerpen én zone in Machelen-Vilvoorde)
  • West-Vlaanderen (zone rond Wielsbeke)
De steunzones worden erkend voor zes jaar, uiterlijk vanaf 01 november 2024.

Huidige steunzones in Vlaanderen en Wallonië
De bestaande steunzones in Vlaanderen zijn de bedrijventerreinen in een straal van 40 km rond:
  • Ford Genk (tot 31 oktober 2024)
  • de vestigingen van Philips en Heinz in Turnhout (tot 31 oktober 2024)
  • Zaventem-Vilvoorde (wordt vervroegd stopgezet, op 31 oktober 2024 en dus niet op 31 mei 2028, zoals eerder gecommuniceerd)
Voor Wallonië gaat het over een straal van 40 km rond:
  • Seraing (de site van Arcelor Mittal)
  • Sambreville (de site van Saint Gobain Sekurit)
  • Charleroi (de site van Caterpillar)
  • Frameries (de site van Doosan)
Ze blijven erkend tot 30 april 2025.

Een aanvraag komt met verschillende voorwaarden en een cruciaal indienmoment. Laat je daarom bijstaan door onze Tax Consultants. Vraag snel en vrijblijvend een offerte voor advies en begeleiding aan.
 
Thuisladen elektrische bedrijfswagens: fiscus aanvaardt CREG-tarief als forfait
Tijdelijke maatregel in afwachting van circulaire
Er komen nieuwe richtlijnen voor het thuisladen van elektrische bedrijfswagens. Minister Van Peteghem kondigde de komst aan van een circulaire. Die moet de huidige bezorgdheden rond de terugbetaling van laadkosten wegnemen.

Het is vandaag praktisch zo goed als onmogelijk om voor elke werknemer de werkelijke elektriciteitskosten nauwkeurig te berekenen. Deze variëren namelijk naargelang het tijdstip waarop de auto wordt opgeladen, het type energiecontract, of er zonnepanelen of thuisbatterijen zijn … Daarom kiezen de meeste werkgevers voor het forfaitaire CREG-tarief.

De overheid zal dit forfait nu tijdelijk aanvaarden, in afwachting van technologische ontwikkelingen die het makkelijker maken om het werkelijke verbruik te meten. Dit biedt werkgevers een administratief haalbare oplossing zonder fiscale risico’s.

Meer weten? Lees de uitgebreide Ella-tekst voor alle details en voorwaarden of contacteer ons voor een goed gesprek rond elektrische wagens of andere duurzame mobiliteitsoplossingen

Klaar om de eerste stap naar elektrische wagens zetten? Onze toolkit omvat een presentatie en 4 video’s waarin onze expert alles stapsgewijs toelicht.
Ik bestel de toolkit
 
Gratis webinar over loontransparantie
12 november om 13 uur
In 2023 kreeg een nieuwe Europese regelgeving over loontransparantie groen licht. Die stelt dat ondernemingen duidelijk moeten communiceren én rapporteren over hun loonbeleid. Zo moeten sollicitanten geïnformeerd worden over de loonschaal en krijgen medewerkers het recht om te polsen naar gemiddelde lonen van collega’s met soortgelijke takenpakketten.

Benieuwd naar de gevolgen van deze regelgeving voor jouw bedrijf? Op 12 november om 13 uur gaan we hier dieper op in tijdens een gratis webinar.
 
Ik schrijf me in
 
Het 5-voor-12-gesprek: rond de tafel om een ontslag te vermijden
De leidinggevende is aan zet
Presteert een werknemer minder goed dan vroeger? Of laat zijn gedrag te wensen over? Dan denk je als werkgever misschien aan een ontslag. Maar in deze krappe arbeidsmarkt vind je niet zomaar goede vervanging. Die ontslagpiste kun je vermijden via een zogeheten 5-voor-12-gesprek. In deze dialoog bespreek je de situatie transparant met de betrokken werknemer en wat er nodig is om het niet zover te laten komen.

Ontdek hoe je het 5-voor-12-gesprek aanpakt volgens de regels van de kunst.   Toch vragen over ontslag? Contacteer ons en we helpen je graag. 
 

Flexibel werken

Alle info makkelijk terugvinden: waar kun je terecht?
  Docu Icon   Mail Icon   Person Icon   Group Icon  
  Payroll-FAQ   Contacteer ons   Vorige newsflashes   Stel je vraag  
footer spark
SD Worx
Follow us
Linkedin    Facebook    Twitter    Instagram
Privacy   Disclaimer   Rechtspersonen