SD Worx. For life. For work.
SD Worx
Newsflash
24 februari 2025
Actueel en inspirerend hr-nieuws
Beste,

Noteer alvast de deadlines voor je opleidingsplan, loonkloofanalyse en bonusplan. Verder is er nog altijd veel te vertellen over het federale regeerakkoord. Op de passage rond arbeidsongeschiktheid gaan we in tijdens een gratis webinar. In deze newsflash zoomen we ook in op de beleidsplannen rond het mobiliteitsbudget en de bedrijfsleiders.
Actua
Deadlines voor opleidingsplan, cao 90 en loonkloofanalyse
 
Wat betekent het regeerakkoord voor bedrijfsleiders?
 
Naar een mobiliteitsbudget voor elke werknemer?
 
Binnenlandse dienstreizen: fiscale forfaits stijgen
 
Inspiratie
Gratis webinar: je werknemer is ziek, wat nu?
 
#durftevragen: Volgens de AI Act moeten mijn werknemers AI-geletterd zijn. Zijn dat dan al mijn medewerkers?
 
Deadlines voor opleidingsplan, cao 90 en loonkloofanalyse
Kruis de volgende data aan in je agenda
Enkele jaarlijks terugkerende deadlines naderen:

1/ Bedrijven met gemiddeld meer dan 20 medewerkers moeten een opleidingsplan opstellen. Dat is een overzicht van de opleidingen die je je personeel biedt. Ten laatste op 31 maart moet je je opleidingsplan voor dit jaar opmaken, en nadien registreren bij de FOD WASO. Je opleidingsplannen voor 2023 en 2024 nog niet geregistreerd? Dan moet je dat ten laatste op 1 maart in orde brengen.

Een solide opleidingsplan opstellen dat voldoet aan alle criteria? Onze toolkit helpt je op weg.
Ik bestel de toolkit opleidingsplan

2/ Als je gewoonlijk gemiddeld minstens 50 medewerkers in dienst hebt, dan moet je volgens de loonkloofwet een analyseverslag van de bezoldigingsstructuur maken voor de periode 2023-2024. In dat verslag ga je na of je verloningsbeleid genderneutraal is. De deadline? Ten laatste 3 maanden na het afsluiten van het dienst(boek)jaar. Bij veel bedrijven is dat dus 31 maart.

De berekening van het aantal werknemers gebeurt op dezelfde manier als bij de sociale verkiezingen. Een beknopt verslag volstaat voor bedrijven met 50 tot 100 werknemers. Tel je meer dan 100 medewerkers, dan is een uitgebreid verslag nodig. Je vindt de modelformulieren op de website van de FOD WASO. Bezorg je verslag 15 dagen vóór de vergadering aan de ondernemingsraad of, als die er niet is, aan de vakbondsafvaardiging. Zijn die er niet in je bedrijf, dan hoef je geen bezoldigingsverslag te maken.

Vragen over dit topic? Neem contact op met je payrollconsulent.

3/ Wil je met je bedrijf een loonbonus (cao 90) toekennen? Neem je het kalenderjaar 2025 als referteperiode voor de collectieve doelstellingen in je bonusplan, dan moet je ten laatste op 30 april een toetredingsakte indienen bij de FOD WASO. Het grensbedrag om vrijgesteld te blijven van bedrijfsvoorheffing ligt dit jaar op 4.164 euro.

Wil je de loonbonus invoeren? Ga aan de slag met onze toolkit bonusplan.
Liever advies op maat? Neem contact met ons op.
 
Wat betekent het regeerakkoord voor bedrijfsleiders?
Van eenvoudiger pensioenstelsels tot beperkte aanvullende voordelen
Het regeerakkoord kondigt ook voor bedrijfsleiders en managementvennootschappen heel wat wijzigingen aan. Zo moeten zelfstandigen evenzeer een graantje meepikken van de regeringsambitie om de nettolonen te verhogen. Het jaarlijkse brutoloon zal maximaal voor 20% uit voordelen alle aard mogen bestaan.

Wat het sociale luik betreft, zullen grotere bedrijven iets meer vennootschapsbijdrage moeten betalen, en de kleine iets minder. Verder wil de regering de verschillende pensioenstelsels vereenvoudigen en komt er een verhoging van de maximale VAPZ-bijdrage.

Op het fiscale vlak springen het hogere minimumloon om het verlaagde tarief in de vennootschapsbelasting te genieten en de langere overgangsperiode voor hybride bedrijfswagens in het oog.

Meer details over de impact van het regeerakkoord op bedrijfsleiders en managementvennootschappen vind je in deze blog.
 
Naar een mobiliteitsbudget voor elke werknemer?
Mogelijk verplicht voor elke werknemer met een bedrijfswagen én toegankelijk voor iedereen
Ook op het vlak van mobiliteit is de nieuwe federale regering ambitieus. In het regeerakkoord staan twee doelstellingen.

1. Het vrijblijvende karakter verdwijnt: in de toekomst ben je verplicht om het mobiliteitsbudget aan te bieden aan elke werknemer met (recht op) een bedrijfswagen.
2. Elke werknemer krijgt de mogelijkheid om flexibel met mobiliteit om te gaan.

Betekent dit dat elke werkgever aan elke werknemer een mobiliteitsbudget zal moeten aanbieden? Waarschijnlijk niet. Een veralgemeend mobiliteitsbudget krijgt wellicht een plaats in het nieuwe wettelijke kader rond flexibele verloning.

In ons blogartikel lees je wat we al weten.

Een mobiliteitsplan aanbieden op maat van jouw bedrijf? Praat met een van onze mobiliteitsexperten.
 
Binnenlandse dienstreizen: fiscale forfaits stijgen
Vanaf 1 maart stijgen de plafonds voor terugbetalingen
Als werkgever mag je je werknemer vergoeden voor een verplaatsing in het kader van diens takenpakket. Dat kan op basis van een forfait, waarbij de fiscus maximale bedragen hanteert. Die zijn door een indexaanpassing gestegen.

Vanaf 1 maart gelden volgende plafonds: 21,22 euro per dag en 159,17 euro voor overnachtingen. De fiscus zal deze vergoedingen beschouwen als kosten eigen aan de werkgever (ernstige norm), die je als aftrekbare beroepskosten kan aangeven. De werknemer wordt niet belast op dit voordeel.

Let wel, deze regeling komt met voorwaarden. Zo moet voor een dagvergoeding de verplaatsing minimaal 6 uur duren. Krijgt je werknemer een maaltijdcheque? Dan dien je de werkgeversbijdrage in die maaltijdcheque in mindering te brengen van de dagvergoeding. Verder kun je een forfaitaire vergoeding niet cumuleren met een terugbetaling op basis van reële bewijsstukken. Opgelet: de RSZ hanteert andere criteria dan de fiscus in deze regeling. Raadpleeg het volledige bericht op ons juridische portaal Ella voor meer informatie.
 
Gratis webinar: je werknemer is ziek, wat nu?
Schrijf je in: donderdag 20 maart om 11.00 uur
Wat moet je precies doen als je werknemer ziek wordt? Wat moet of mag je verwachten van je werknemer? Wat als de ziekte blijft aanslepen?

Ook het regeerakkoord bevat heel wat nieuws rond arbeidsongeschiktheid: een extra bijdrage voor niet-kmo’s, de hervorming van het eendagsziektebriefje, aanpassingen aan de re-integratietrajecten ...

Op dit alles gaan we in tijdens een gratis webinar op donderdag 20 maart om 11.00 uur (duurtijd: 45 minuten). 
Schrijf je hier in
 
#durftevragen: volgens de AI Act moeten mijn werknemers AI-geletterd zijn. Zijn dat dan al mijn medewerkers?
Anneleen Verstraeten, juridisch adviseur kmo bij SD Worx, legt uit
“Niet per se. Alleen de medewerkers die betrokken zijn bij AI-systemen – bijvoorbeeld bij de ontwikkeling of het gebruik ervan – dien je te ondersteunen. Zij moeten de nodige vaardigheden en kennis hebben om AI-tools correct in te zetten en de eventuele risico’s in te schatten. Arbeiders die op een werf staan en niet in aanraking komen met AI-toepassingen bij de uitvoering van hun werk, vallen dus niet onder deze verplichting.”

Als werkgever moet je duidelijke richtlijnen rond AI-gebruik introduceren. Dat kan bijvoorbeeld aan de hand van een policy. Daarin neem je onder meer op wie welke toepassingen mag gebruiken, en op welke manier. Vermeld ook je initiatieven om medewerkers AI-geletterd te houden, bijvoorbeeld de procedure bij veranderingen in de organisatie of de tools. Wij helpen je met een concrete en volledige AI-policy. 
Bestel jouw AI-policy
 
Alle info makkelijk terugvinden: waar kun je terecht?
  Docu Icon   Mail Icon   Person Icon   Group Icon  
  Payroll-FAQ   Contacteer ons   Vorige newsflashes   Stel je vraag  
footer spark
SD Worx
Follow us
Linkedin    Facebook    Twitter    Instagram
Privacy   Disclaimer   Rechtspersonen