SD Worx. For life. For work.
Is deze mail niet goed leesbaar? Klik hier
SD Worx
Newsflash
30 september 2022
Actueel en inspirerend hr-nieuws
Beste klant

Veel ondernemingen voelen al de impact van de hoge energieprijzen. De federale regering schiet daarom te hulp met een nieuwe vorm van tijdelijke werkloosheid. Let wel: deze steunmaatregel komt er enkel voor energie-intensieve bedrijven. Check hieronder of jouw onderneming in aanmerking komt. Verder zoomen we in op de nieuwe opleidingsverplichtingen uit de arbeidsdeal en de wijzigingen die op til zijn aan het re-integratietraject voor arbeidsongeschikte werknemers.
 
In deze onzekere economische tijden is een houvast meer dan welkom. Je kunt altijd op ons rekenen voor een persoonlijke toelichting, concreet advies en het zoeken naar werkbare oplossingen binnen jouw concrete context. Neem contact op met je vaste aanspreekpunt of via het kmo-kantoor in je regio.
Actua
Tijdelijke werkloosheid energie voor energie-intensieve bedrijven
 
Arbeidsdeal: de nieuwe opleidingsverplichtingen onder de loep
 
Het gewijzigde re-integratietraject vanaf 1 oktober 2022
 
Boost voor mobiliteitsbudget door telewerk
 
Inspiratie
Talentmanagement vormt het vierde stuk van de ‘The Perfect Match’-puzzel
 
#durftevragen: "Hoe houd ik mijn loonkosten onder controle en blijf ik toch een aantrekkelijke werkgever?”
 
Tijdelijke werkloosheid door energiecrisis in de maak
In te roepen vanaf 1 oktober 2022
Het weerklonk al in de wandelgangen, nu is het officieel: er komt een nieuwe vorm van tijdelijke werkloosheid om de economische impact van de energiecrisis in te dijken in energie-intensieve ondernemingen. Die geldt zowel voor arbeiders als bedienden en loopt voorlopig van 1 oktober tot en met 31 december 2022.

Let op! De gesprekken over de concrete invulling van deze maatregel lopen nog steeds. De informatie die we nu delen kan dus mogelijk nog wijzigen.

Voor wie is deze steunmaatregel?
Wil je van de steunmaatregel gebruik maken, dan moet je aantonen dat je energiekosten dit jaar minstens 3% van de toegevoegde waarde bedragen of dat je definitieve energiefactuur voor het trimester voorafgaand aan het trimester waarvoor je de tijdelijke werkloosheid wilt inroepen vandaag minstens dubbel zo duur is als in diezelfde periode van vorig jaar. SD Worx heeft zelf geen zicht op deze cijfers. Bij twijfel ga je best ten rade bij je boekhouder of financieel adviseur.

Wat moet je doen?
  • Via een aangepast formulier C106A bewijs je dat je aan de voorwaarden voldoet.
  • Je bezorgt het formulier aan de RVA, in principe 5 dagen vóór de eerste mededeling aan je werknemers.
  • Minstens 3 dagen vóór de eerste voorziene werkloosheidsdag breng je je medewerkers op de hoogte.
Wat zijn de gevolgen voor je medewerkers?
  • Je werknemers ontvangen een uitkering die 70% bedraagt van hun maandelijkse geplafonneerd brutoloon.
  • Jij betaalt een toeslag van 6,22 euro per dag, tenzij het sectoraal fonds die al voorziet.
  • De dagen tijdelijke werkloosheid worden gelijkgesteld voor de berekening van de wettelijke jaarlijkse vakantie.
  • Er geldt geen verplichte werkhervatting na vier weken volledige schorsing.
Belangrijk! Ook de klassieke vorm van tijdelijke werkloosheid om economische redenen blijft bestaan. Energie-intensieve bedrijven kunnen dus kiezen tussen beide systemen.

We zetten alles technisch klaar om deze nieuwe vorm van economische werkloosheid te kunnen boeken. Van zodra de boekingscodes bekend zijn, informeren we je verder. Heb je ondertussen al een vraag over deze maatregel? Neem dan contact op, we helpen je graag.

Wat als het te duur wordt om te blijven draaien?
Je productie volledig stoppen is een van de mogelijkheden, maar het kan misschien ook anders. Tijdens onze live webinar op vrijdag 7 oktober om 10.00 uur vertelt onze juridische expert wat je opties zijn.  
Ik schrijf me in
 
Arbeidsdeal: jaarlijks opleidingsplan en individueel opleidingsrecht onder de loep
Nieuwe opleidingsverplichtingen afhankelijk van de grootte van je bedrijf
Het is minister van Werk Pierre-Yves Dermagne menens om een echte opleidingscultuur te creëren. Bijgevolg is levenslang leren een belangrijke pijler van de goedgekeurde arbeidsdeal. Werkgevers met minstens 20 werknemers moeten een formeel opleidingsplan opmaken, vanaf 10 werknemers moeten ze ook in een individueel opleidingsrecht voorzien. Val jij onder deze verplichtingen? Lees dan in onze blog wat je te doen staat. Alle veelgestelde vragen over de arbeidsdeal vind je trouwens ook terug in onze digifaq.

Krijg je naar aanleiding van de arbeidsdeal vragen van medewerkers rond flexibel werken? Weet dan dat er vandaag al opties zijn om hen meer flexibiliteit te geven. Tijdens onze online sessie op maandag 24 oktober om 10.00 uur zoomen we in op de verschillende mogelijkheden van flexibele werktijd en zetten je op weg met enkele concrete tips.
Ik schrijf me in
 
Re-integratietraject moet opnieuw focussen op werkhervatting
Procedure wordt losgekoppeld van einde arbeidsovereenkomst door medische overmacht
Sinds 2016 kennen we het re-integratietraject om langdurig zieken te begeleiden naar een tijdelijke of definitieve aangepaste job. Lukt re-integratie niet, dan kan het traject vandaag uitmonden in een stopzetting van de arbeidsrelatie door medische overmacht. Beide doelstellingen staan eigenlijk haaks op elkaar, aangezien re-integratie in de eerste plaats bedoeld is om de werknemer terug aan de slag te krijgen.

Daarom wordt de beëindiging van de arbeidsovereenkomst wegens medische overmacht nu losgekoppeld van het re-integratietraject. Er komt een aanvullend tweede traject, dat later dit jaar in werking treedt. In beide procedures is de preventieadviseur-arbeidsarts de spilfiguur.

Andere belangrijke aandachtspunten van het gewijzigde re-integratietraject vanaf 1 oktober 2022:
  • het formulier voor de gezondheidsbeoordeling kan geen aanleiding meer geven tot de start van een re-integratietraject;
  • voor werknemers die niet akkoord gaan met de beslissing tot definitieve arbeidsongeschiktheid, gaat de beroepstermijn van 7 werkdagen naar 21 kalenderdagen.
Meer details van deze nieuwe wetgeving kun je rustig nalezen in dit Ella-bericht.

Voor lopende re-integratietrajecten is er geen aparte overgangsregeling voorzien. Zij vallen dus vanaf 1 oktober 2022 onder de nieuwe regeling.

Heb je vragen over de impact van deze nieuwe procedure op nieuwe of lopende re-integratietrajecten? Neem dan zeker contact met ons op. We lichten de belangrijkste wijzigingen ook toe tijdens onze online sessie over ontslag op dinsdag 11 oktober om 10.00 uur
Ik schrijf me in
 
Mobiliteitsbudget krijgt boost door telewerk
Financiering huisvesting is extra troef in crisis
We denken vandaag al massaal na over alternatieven voor de wagen, geen overbodige luxe in tijden van hoge brandstofprijzen. Telewerk won de laatste jaren aan populariteit. Maar wat als de energiecrisis de thuiswerkers opnieuw massaal naar kantoor jaagt? Informeer je medewerkers dat het mobiliteitsbudget ook kan ingezet worden voor de afbetaling of huur van de woning bij meer dan 50% thuiswerk. Ook voor wie op minder dan 10 km van het werk woont. Hiermee kunnen je medewerkers maandelijks een substantieel deel van hun lening of huur aflossen. Een meer dan welgekomen extra nu de hoge inflatie zich laat voelen in de portemonnee.

Het mobiliteitsbudget kan dus meer dan ooit het verschil maken in de war for talent. Dat blijkt ook uit twee praktijkverhalen van Vlaanderen Connect en BIBM uit Brussel. Beide organisaties vonden vlot hun weg naar dit instrument.

Versterk je employer brand via verloning én mobiliteit
Benieuwd hoe je verloning en mobiliteit doeltreffend kunt inzetten als wapen op de arbeidsmarkt? Onze experts leggen het je graag uit in drie korte informatieve video’s.

Of ben je al overtuigd en wil je meteen zelf aan de slag met het mobiliteitsbudget? Dat kan met onze handige toolkit.
 
‘The Perfect Match’: vierde puzzelstuk draait rond talent
56% van de Belgische werknemers kan zijn of haar talenten op een behoorlijke manier ontwikkelen in de organisatie
Welk resultaat krijg je als je bijna 600 Belgische werkgevers en ruim 1000 werknemers bevraagt over de klik die er nodig is voor een succesvolle samenwerking? We deden de test in onze ‘The Perfect Match’-campagne. Maand na maand bouwen we ons verhaal op via 7 hr-puzzelstukken.

Vandaag al het vierde stuk: talentmanagement. Duurzame loopbanen creëer je door een levenslange leercultuur te bouwen en flexibel talent slim in te zetten. Zo schep je innovatie en mobiliteit binnen je teams, vul je nieuwe rollen in en ga je loopbaaninertie tegen. Waarom talentmanagement zo cruciaal is in je bedrijf ontdek je op onze campagnepagina van ‘The Perfect Match’. Je vindt er ook de antwoorden op enkele veelgestelde vragen en tal van nuttige tips.

Deze pagina is het hele jaar door in beweging met nieuwe info, inspiratie en advies. Kom dus regelmatig kijken of laat je gegevens achter als je meteen op de hoogte wilt zijn over de resterende thema’s. Stilaan vallen alle puzzelstukken samen. Stay tuned voor de laatste drie!
Ik wil meer weten
 
#durftevragen: "Hoe houd ik mijn loonkosten onder controle en blijf ik toch aantrekkelijk als werkgever?”
Anneleen Verstraeten, juridisch adviseur bij SD Worx, legt uit
“De hoge indexcijfers leiden in de meeste sectoren tot een ongeziene stijging van de brutolonen. En daar eindigt het verhaal niet: een hoger brutoloon betekent vaak ook een hogere eindejaarspremie, meer vakantiegeld, een hoger loon voor overuren, hogere ploegen- en nachttoeslagen of groepsverzekering enzovoort.

Uiteraard wil je als ondernemer graag een accurate budgettering maken. Maar de stijgende inflatie en economisch onzekere tijden maken dit bijzonder moeilijk. Tegelijkertijd wil je een aantrekkelijke werkgever blijven, zowel voor huidige als toekomstige medewerkers.

Hoog tijd dus om je loonbeleid onder de loep te nemen. Er zijn zeker kansen om je loonkosten op een consistente wijze beheersbaar én marktconform te houden. Heel wat extralegale voordelen vallen immers buiten de index. Denk aan de loonbonus cao nr. 90, maaltijd- en ecocheques, onkostenvergoedingen, auteursrechten en de steeds populairder wordende mobiliteitsoplossingen. Zelfs een variabel loon hoeft niet gekoppeld te zijn aan het brutoloon. En met het Flex Income Plan™ geef je medewerkers inspraak in de samenstelling van hun loonpakket, én dat met dezelfde totale loonkosten.

Wil je ook werk maken van een succesvol en waardevol loonbeleid? Ga hierover in gesprek met onze consultants. Zij adviseren je graag of werken een concrete oplossing uit op maat van je organisatie.”

Schrijf je in voor onze Blijf bij-sessies rond verloning
Tijdens onze online sessie over variabel verlonen op donderdag 6 oktober om 10.00 uur kom je te weten wat de verschillen zijn tussen een loonbonus, winstpremie, warrants en andere extra’s. Op donderdag 13 oktober om 14.00 uur duiken we dieper in de lange lijst van extralegale voordelen. Zo bepaal jij straks met kennis van zaken welke optie voor jouw kmo het meest voordelig is.​​​

World of work

 
Alle info makkelijk terugvinden: waar kun je terecht?
  Docu Icon   Mail Icon   Person Icon   Group Icon  
  Payroll-FAQ   Contacteer ons   Vorige newsflashes   Stel je vraag  
footer spark
SD Worx
Follow us
Linkedin    Facebook    Twitter    Instagram
Kreeg je deze nieuwsbrief doorgestuurd en wil je hem voortaan liever meteen zelf ontvangen?
Abonneer je nu!
Privacy   Disclaimer   Rechtspersonen