Telewerk nu en straks

Alle info voor jou gebundeld

Telewerken is een blijver, dat is intussen duidelijk. De voordelen, zoals hogere productiviteit en een betere work-lifebalans, overtuigen meer en meer werkgevers om de stap naar deeltijds afstandswerken definitief te wagen. Een aangepast telewerkbeleid is daarbij onmisbaar. Hier bundelen we alles over deze nieuwe werkvorm.

Travel and expense management
Checklist

Is je bedrijf klaar voor hybride werken?

Hybride werken is meer dan je medewerkers voorzien van een thuisbureau en tools om met collega’s in contact te blijven. Wil je afstandswerken echt verankeren in je bedrijf, stel dan eerst de juiste vragen. Dankzij onze handige checklist weet je meteen of je startensklaar bent.

Doe de check!

Download de checklist

TELEWERK EN ORGANISATIE hoe pak je afstandswerken aan?

Wordt werken op kantoor opnieuw de norm of kies je voor een hybride vorm: deels thuis, deels op kantoor? Hoe dan ook, aan de beslissing om structureel telewerk in te voeren gaan een aantal belangrijke vragen vooraf: over de frequentie en omvang van het thuiswerk bijvoorbeeld.

Ook over de vergoeding van telewerkonkosten moet je afspraken maken. Als werkgever heb je een aantal mogelijkheden: je kunt een forfaitaire kostenvergoeding betalen, het noodzakelijke kantoormeubilair en computermateriaal ter beschikking stellen of financieel tussenkomen in het materiaal dat de werknemer koopt. Ook een combinatie is mogelijk.

Heb je medewerkers die vanuit het buitenland willen telewerken, informeer je dan over de gevolgen op vlak van fiscaliteit, verzekering, RSZ en arbeidsrecht. Zorg ook dat iedereen weet of én welke impact telewerk heeft op het loon, de onkostenvergoedingen en belastingen.

E-book

E-book: Telewerken in België

Een tussentijdse balans

Hoe kijken Belgische werkgevers aan tegen de wijdverspreide en versnelde invoering van telewerken? En welke inzichten bieden de grootste werkgeversorganisaties van het land?

Duik mee in de meest opmerkelijke bevindingen van onze bevraging bij meer dan 500 Vlaamse, Waalse en Brusselse werkgevers.

Download Het E-book

Heb je over alle voorgaande zaken een beslissing genomen, dan komt het erop aan deze te formaliseren in een telewerkbeleid. Deed je dat nog niet, dan begeleiden we je graag.

Toolkit telewerken: doe-het-zelf-pakket om de spelregels rond telewerk vast te leggen

Deze toolkit op maat van kmo’s, omvat een PowerPoint en een video waarin onze expert alles stap voor stap toelicht. Je krijgt uitleg over het theoretische kader en je ontvangt de nodige ontwerpdocumenten: een thuiswerkpolicy en bijlage bij de individuele arbeidsovereenkomst (voor structureel telewerk), en een bijlage bij het arbeidsreglement (voor occasioneel telewerk).

Ik bestel de toolkit telewerken

Advies op maat

 

Krijg je liever hulp bij het uitwerken van een aangepast telewerkbeleid dat de spelregels duidelijk vastlegt én juridisch sluitend is? We helpen je graag.

Neem contact op met mij

TELEWERK EN HET TEAM zijn je mensen klaar voor telewerk?

Om van telewerken een succes te maken is de menselijke factor doorslaggevend. Om zeker te zijn dat je telewerkbeleid wordt gedragen binnen je organisatie, bevraag je beter eerst je medewerkers over hun telewerknoden. Zorg er ook voor dat iedereen op de hoogte is van het telewerkbeleid.

Tool

Employee Engagement Survey: meet de betrokkenheid van thuiswerkende medewerkers

Hoe hou je thuiswerkende medewerkers betrokken? Dat is meteen de grootste uitdaging bij thuiswerk. Ga na hoe het gesteld is met de werkbaarheidsgraad van je medewerkers dankzij de Employee Engagement Survey. Je ontvangt meteen een actieplan op maat dat kan dienen als startpunt van je beleid

Lees meer

TELEWERK EN HET INDIVIDU hoe medewerkers ondersteunen in hybride teams?

Je leidinggevenden moeten op zoek naar een nieuwe manier van leidinggeven, want een team aansturen van op afstand is niet hetzelfde als op kantoor.

Webinar

Webinar: De uitdagingen van Hybride Werken

Als bekende ‘digital nomad’ – die werkt zonder vaste werkplek, waar ook ter wereld – verwierf Koen Blanquart tonnen inzichten in het managen van een hybride team. Want medewerkers aansturen die werken waar, wanneer en hoe ze willen, is niet altijd evident. Laat staan om hen ook nog vlot te coachen en betrokken te houden. Al die kennis en tips heeft Koen gebundeld in zijn boek ‘Thuisvoordeel’.

Samen met een panel van experts en SD Worx organiseert hij hierover deze inspirerende sessie.

TELEWERK EN DE LEIDINGGEVENDE hoe leidinggevenden ondersteunen in hun nieuwe rol op afstand?

Thuiswerken maakt niet noodzakelijk gelukkiger. Je medewerkers werken misschien zelfstandiger en zijn productiever, hun persoonlijke groei en sociale contacten schieten er wel bij in. Om hun betrokkenheid op peil te houden bestaat er geen magische oplossing. Of toch?

TOOL

Efficiënt communiceren met de SD Worx Assistant

Nog zo’n grote uitdaging bij telewerk: je medewerkers van op afstand blijven bereiken. Voor belangrijke updates, hun loonbrief ... Geen makkelijke opdracht zonder de juiste technologie. De oplossing? De SD Worx Digital Assistant.

Lees Meer

Tip

Vlaanderen subsidieert omschakeling naar telewerken

Goed om weten: nog tot eind 2021 kan je via de werkbaarheidscheques van de Vlaamse overheid steun ontvangen om telewerken in je organisatie beter te implementeren, bijvoorbeeld ook om een telewerkpolicy uit te werken.

Lees meer

Bekijk onze opleidingen over thuis- en telewerk

Samenwerken vanop afstand vraagt een aantal nieuwe skills van jezelf en je medewerkers. Onze digitale opleidingen houden je bij de les.

Webinar: Structureel telewerken

Wil jij in jouw bedrijf ook structureel telewerk organiseren? Deze webinar gaat over het structurele telewerk dat op regelmatige basis door de werknemers wordt uitgevoerd.

Schrijf je hier in

Webinar: Occasioneel telewerken

Wil je in jouw bedrijf een kader creëren om dit occasioneel telewerk in goede banen te leiden? Tijdens deze webinar bespreken we alleen het occasioneel telewerk.

Schrijf je hier in.