Telewerk nu en straks

alle info voor jou gebundeld

Telewerken werd in een mum van tijd het nieuwe normaal. De voordelen, zoals hogere productiviteit en meer tijdsefficiëntie, overtuigen meer en meer werkgevers om de stap naar afstandswerken definitief te wagen. Wij bundelden alles wat je moet weten over telewerk op één overzichtelijke pagina.

Travel and expense management
Blog in de kijker

Telewerk bij kmo's: matchen jouw verwachtingen met die van je werknemers?

Sinds 1 september 2021 is telewerk niet langer sterk aanbevolen, al vraagt de regering wel aan bedrijven om telewerk vanaf nu structureel te verankeren in de werking. Is dat het startschot voor een massale terugkeer naar kantoor? Niet direct, zo blijkt uit recent onderzoek in opdracht van SD Worx bij 615 kmo-bedrijfsleiders en personeelsverantwoordelijken. Van de bevraagde kmo's wil de helft minstens een dag thuiswerk toestaan. Annelies Rottiers, Strategisch adviseur kmo bij SD Worx, koppelt de cijfers aan de verwachtingen van werknemers en stipt aan waarom telewerk een troef kan zijn voor elke kmo.

Lees meer

Related Blog

Motiveren & engageren

Leidinggeven op afstand, een les in loslaten en vertrouwen

Lees meer

Nog koudwatervrees voor afstandswerk? Kim Van Houtven, senior hr-consultant bij SD Worx, geeft tips: “Verleg je focus van gepresteerde uren naar geleverde resultaten.”

Fiscaal

Onkostenvergoeding telewerk: de fiscale spelregels in een notendop

Lees meer

Over telewerk is de voorbije maanden al heel wat inkt gevloeid. Ook over de kosten die – al dan niet verplicht – thuiswerk met zich meebrengt. Over de vergoeding van die onkosten zitten de RSZ en fiscus nu op één lijn. Dit zijn alvast de krachtlijnen van de nieuwe fiscale spelregels, die sinds 1 maart 2021 gelden.

Motiveren & engageren

It’s MAGIC! Met dit toverwoord houd je je thuiswerkende collega’s betrokken

Lees meer

Om de betrokkenheid van thuiswerkers op peil te houden bestaat er geen magische oplossing. Of toch? Charlotte Van Brabander, senior hr consultant bij SD Worx, is tovenaar van dienst: “De mooiste organisaties zijn die waar geëngageerde medewerkers werken, zelfs van op afstand.”

Werkorganisatie

Nieuwe cao verplicht telewerkbeleid tijdens coronacrisis

Lees meer

Bedrijven die nog geen telewerkbeleid hebben uitgewerkt, worden hiertoe verplicht door de nieuwe cao nr. 149. Daarin schept de Nationale Arbeidsraad (NAR) het wettelijk kader voor aanbevolen of verplicht telewerk.

Tip

Vlaanderen subsidieert omschakeling naar telewerken

Goed om weten: nog tot eind 2021 kan je via de werkbaarheidscheques van de Vlaamse overheid steun ontvangen om telewerken in je organisatie beter te implementeren, bijvoorbeeld ook om een telewerkpolicy uit te werken.

Lees meer

E-book

E-book: Telewerken in België

Een tussentijdse balans

Hoe kijken Belgische werkgevers aan tegen de wijdverspreide en versnelde invoering van telewerken? En welke inzichten bieden de grootste werkgeversorganisaties van het land?
Duik mee in de meest opmerkelijke bevindingen van onze bevraging bij meer dan 500 Vlaamse, Waalse en Brusselse werkgevers.

Download Het E-book

Blijf ook vanop afstand in contact met je medewerkers, mét de juiste technologie

Efficiënt communiceren met de SD Worx Assistant

 

Behalve de massale shift naar thuiswerk, stelt de coronacrisis hr-medewerkers voor nog een grote uitdaging: medewerkers vanop afstand blijven bereiken. Voor belangrijke updates, hun loonbrief ... Geen makkelijke opdracht zonder de juiste technologie. De oplossing? De SD Worx Assistant.

Lees Meer

Employee Engagement Survey: meet de betrokkenheid van thuiswerkende medewerkers

Hoe hou je thuiswerkende medewerkers betrokken? Dat is meteen de grootste uitdaging bij thuiswerk. Ga na hoe het gesteld is met de werkbaarheidsgraad van je medewerkers dankzij de Employee Engagement Survey. Je ontvangt meteen een actieplan op maat dat kan dienen als startpunt van je beleid

Lees meer

Toolkit telewerken: doe-het-zelf-pakket om de spelregels rond telewerk vast te leggen

Deze toolkit omvat een PowerPoint en een video waarin onze expert alles stap voor stap toelicht. Je krijgt uitleg over het theoretische kader en je ontvangt de nodige ontwerpdocumenten: een thuiswerkpolicy en bijlage bij de individuele arbeidsovereenkomst (voor structureel telewerk), en een bijlage bij het arbeidsreglement (voor occasioneel telewerk).

Ik bestel de toolkit telewerken

Advies op maat

 

Krijg je liever hulp bij het uitwerken van een aangepast telewerkbeleid dat de spelregels duidelijk vastlegt én juridisch sluitend is? We helpen je graag.

Neem contact op met mij

Bekijk onze opleidingen over thuis- en telewerk

Als gevolg van de coronacrisis proeven heel wat medewerkers van de voordelen van thuis- en telewerk. In veel van die organisaties zal het dan ook een blijver zijn. Maar als leidinggevende een team van op afstand leiden, vraagt een aantal nieuwe skills. Hoe garandeer je bijvoorbeeld efficiëntie?

Sociaaljuridische actualiteit met COMPACT, PROXY, FLEX & PLUS

Of je nu elke dag in de weer bent met complexe loonberekeningen en hr-administratie dan wel een team van specialisten aanstuurt, als hr-professional ben je maar beter goed geïnformeerd. Daarbij is up-to-date kennis van de sociaaljuridische wetgeving onmisbaar.

Inschrijven en meer info

Pas de arbeidsduur correct en flexibel toe

Is voor jou arbeidsduur een complex onderwerp waar je niet bekend mee bent? In deze opleiding analyseren we samen de wetgeving die spreekt over de verplichtingen van de werkgever én over de rechten. Glijdende uren, deeltijds werken, urenregistratie, overwerk, …. Achteraf heb je de arbeidswetgeving veel beter onder de knie!

Inschrijven en meer info

Starten met leidinggeven

Een nieuwe rol binnen je organisatie. Je gaat leidinggeven! Eerst was je een goede medewerker, professional, of expert en nu moet je de balans weten te vinden tussen diverse complexe vraagstukken. Aan de ene kant vraagt het management om resultaten en aan de andere kant eist je team duidelijke doelstellingen en een scherpe visie.

Inschrijven en meer info