SD Worx. For life. For work.
Is deze mail niet goed leesbaar? Klik hier
SD Worx
Newsflash
12 september 2022
Actueel en inspirerend hr-nieuws
Beste klant

Aan de finalisering van de arbeidsdeal heeft het parlement nog een stevige kluif bij de herstart van het politieke jaar. We delen druppelsgewijs de concrete details van dit akkoord in overzichtelijke blogs. Vandaag deel 1 over de vierdagenweek en het wisselende weekregime. Ook zoomen we in op de hoge indexprognoses en wat je precies kunt doen om de impact ervan te beperken. En we kijken al voorzichtig naar de sociale verkiezingen van 2024.

Vandaag start ook een nieuwe vaccinatiecampagne tegen COVID-19. Of werknemers opnieuw recht hebben op vaccinatieverlof voor de tijd die ze nodig hebben om een prik te laten zetten, is op dit moment nog onzeker. We volgen het op en houden je op de hoogte.
 
In deze onzekere economische tijden is een houvast meer dan welkom. Je kunt altijd op ons rekenen voor een persoonlijke toelichting, concreet advies en het zoeken naar werkbare oplossingen binnen jouw concrete context. Neem contact op met je vaste aanspreekpunt of via het kmo-kantoor in je regio.

 
Actua
Arbeidsdeal: de relevante regels uitgespit
 
Hoe de impact van de hoge loonindexering beperken?
 
Startschot voor sociale verkiezingen 2024
 
Indexering onkostenvergoedingen voor binnenlandse dienstreizen
 
Bedrag forfaitaire kilometervergoeding stijgt opnieuw
 
Inspiratie
#durftevragen: "Mag ik op de werkvloer de verwarming uitdraaien of thermostaat laten zakken om de energiefactuur te drukken?"
 
‘The Perfect Match’ lanceert derde puzzelstuk rond cultuur
 
Arbeidsdeal: de relevante regels uitgespit
Veelgestelde vragen over vierdagenweek en wisselend weekregime
In de vierdagenweek-regeling wordt de voltijdse wekelijkse arbeidstijd gespreid over vier dagen. Dan werkt iemand dus 9,5 uur per dag bij een effectieve wekelijkse arbeidsduur van 38 uur – of dagelijks 9,75 uur of 10 uur in een week met respectievelijk 39 of 40 arbeidsuren. Vraagt je medewerker een wisselend weekregime aan, dan loopt de normale arbeidsduur van 38 uur per week gemiddeld over twee weken, met een maximum van 9 uur per dag en 45 uur per week. Beide regimes moet de werknemer zelf aanvragen. Jij kunt instemmen of gemotiveerd weigeren.

In onze blog lees je hoe zo’n aangepast werkregime precies in elkaar zit.

Wat betekent de arbeidsdeal voor jouw organisatie? Je komt het te weten tijdens een live webinar op donderdag 29 september om 10.00 uur. In een sessie van anderhalf uur loodsen onze experten je doorheen de belangrijkste maatregelen.
Ik schrijf me in
 
Hoe de impact van de hoge loonindexering beperken?
Dringend tijd om je loonbeleid onder de loep te nemen
De indexprognoses waren nog nooit zo hoog. We stevenen af op een historisch hoge loonindexering in januari 2023 in sectoren waar het loon één keer per jaar indexeert. Andere sectoren hebben de voorbije maanden al één of meerdere indexmomenten achter de rug. Hierdoor wordt het verlies aan koopkracht tegengegaan, maar voor jou als werkgever betekent een hoge loonindexering ook een forse loonkostenstijging. Alternatieve verloningsvormen die buiten de index vallen, worden op zo’n moment erg aantrekkelijk. Lees in onze blog hoe de keuze voor flexibel verlonen de bittere pil van de inflatiestijging kan verzachten.
Lees meer
 
Startschot voor sociale verkiezingen 2024
De eerste deadline valt al op 30 september 2022
Elke vier jaar kiezen Belgische ondernemingen via de sociale verkiezingen hun werknemersvertegenwoordigers voor de Ondernemingsraad en het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk. Mei 2024 lijkt nog ver weg, toch moet je nu al achter de schermen de nodige juridische en administratieve voorbereidingen treffen. Zeker wie nog nooit eerder een stembusgang organiseerde. Heb je momenteel ongeveer 50 werknemers in dienst, lees dan zeker verder.

Aan de sociale verkiezingen gaat een lange en strikte procedure vooraf, die hr nauw moet opvolgen. Denk vandaag al na over de nodige resources en je plan van aanpak. Wij geven je een overzicht van de belangrijkste mijlpalen in de procedure.
Lees meer
 
Indexering onkostenvergoedingen voor binnenlandse dienstreizen
Hogere fiscale forfaits sinds 1 september 2022
Wanneer je medewerker een zakelijke reis maakt in eigen land, mag je die een forfaitaire vergoeding uitbetalen voor de gemaakte kosten. Door de hoge inflatie werden die forfaits dit jaar al een paar keer verhoogd. Op 1 september 2022 stegen de maximumforfaits opnieuw. De dagvergoeding bedraagt voortaan 19,22 euro; huisvestingskosten worden opgetrokken tot 144,16 euro per dag.

Respecteer je deze bedragen en de bijbehorende voorwaarden, dan beschouwt de fiscus de forfaitaire vergoedingen als kosten eigen aan de werkgever. Gevolg: voor je medewerker is het een niet-belastbaar voordeel, voor jou zijn het aftrekbare beroepskosten.

Een correct onkostenbeleid: waarop moet je letten?
In onze 'Samen aan de slag'-sessie op 3 oktober bekijken we de mogelijkheden rond onkostenvergoedingen en geven tips & tricks voor de uitwerking van een correct onkostenbeleid. Schrijf je in of gebruik onze handige toolkit en ga meteen zelf aan de slag.
 
Fiscale incentive voor wie maximale kilometervergoeding betaalt
Eveneens akkoord over retroactieve verhoging en kwartaalindexatie
Werkgevers die dat willen, kunnen werknemers die professionele verplaatsingen maken met de eigen wagen tegemoetkomen in de hoge kosten, bijvoorbeeld via de maximale forfaitaire kilometervergoeding. Die bedraagt sinds 1 juli 2022 0,4170 euro per kilometer.

Het bedrag is gelijk aan de kilometervergoeding voor federale ambtenaren en geldt in principe tot 30 juni 2023. Enkele wijzigingen die net voor de zomer aangekondigd waren, worden nu ook realiteit:
  • een tijdelijk belastingkrediet voor werkgevers die het bedrag van de kilometervergoeding optrekken, zowel in de personen-, vennootschaps- en rechtspersonenbelasting;
  • een retroactieve verhoging van de maximale kilometervergoeding naar 0,4020 euro per kilometer voor de periode van 1 maart tot 30 juni 2022;
  • indexatie van de vergoeding per kwartaal – en niet langer per jaar – vanaf 1 oktober 2022.
Welke duurzame mobiliteitsoplossingen neem je op in je loonbeleid?
Op maandag 12 september om 14.00 uur geven onze kmo-experts een update in onze 'Blijf bij met SD Worx'-sessie. Denk je zelf na over groene alternatieve verloningsvormen zoals de bedrijfsfiets, het mobiliteitsbudget of elektrische bedrijfswagens? Schuif dan zeker aan voor deze boeiende livestream.
Ik schrijf me in
 
#durftevragen: "Mag ik op de werkvloer de verwarming uitdraaien of thermostaat laten zakken om de energiefactuur te drukken?"
Veerle Michiels, juridisch adviseur bij SD Worx, zocht het voor je uit
“Nee, werknemers laten werken in de winterkoude kan niet zomaar. De Welzijnswet voorziet bepaalde minimumtemperaturen op de werkplaats. Deze variëren naargelang het type arbeid dat er wordt verricht, gaande van 18°C bij zeer licht werk tot 12°C bij zwaar werk en tot 10°C bij zeer zwaar werk. De temperatuur op de werkvloer enkele graden laten zakken tot deze minima kan zeker een kostenbesparend effect hebben, maar je kunt de verwarming nooit helemaal toedraaien. Dat zou trouwens weinig productief zijn.”

In onze blog lees je de antwoorden op enkele prangende vragen van werkgevers over de stijgende energie- en brandstofprijzen.
Lees meer
 
‘The Perfect Match’ onthult derde puzzelstuk
Bijna 4 op de 10 Belgische medewerkers hebben geen klik met de culturele waarden van hun organisatie
We vroegen aan bijna 600 Belgische werkgevers en ruim 1000 werknemers: welke klik is er nodig voor een succesvolle samenwerking? De meest verrassende resultaten delen we in onze ‘The Perfect Match’-campagne.

Vandaag leggen we het derde stuk van de puzzel: cultuur. Meer dan door de ‘wat’ zijn medewerkers gemotiveerd door het ‘waarom’ van een organisatie. Aantrekkelijke werkgevers brengen een verhaal dat medewerkers inspireert en kandidaten motiveert. Dat verhaal omzetten in een cultuur en leiderschapsstijl die engageren, is een van de sleutels tot aantrekkelijk werkgeverschap. Hoe je je bedrijfscultuur tastbaar maakt, ontdek je op onze campagnepagina van ‘The Perfect Match’. Ook beantwoorden we er enkele veelgestelde vragen en geven tal van nuttige tips.

Doorheen het jaar delen we regelmatig nieuwe info, inspiratie en advies. Kom dus regelmatig kijken of laat je gegevens achter als je meteen op de hoogte wilt zijn over de resterende thema’s. Er zijn nog vier andere puzzelstukken te onthullen.
Ik wil meer weten
 

World of work

Alle info makkelijk terugvinden: waar kun je terecht?
  Docu Icon   Mail Icon   Person Icon   Group Icon  
  Payroll-FAQ   Contacteer ons   Vorige newsflashes   Stel je vraag  
footer spark
SD Worx
Follow us
Linkedin    Facebook    Twitter    Instagram
Schrijf je uit voor de Nieuwsflash.
Kreeg je deze nieuwsbrief doorgestuurd en wil je hem voortaan liever meteen zelf ontvangen?
Abonneer je nu!
Privacy   Disclaimer   Rechtspersonen