SD Worx. For life. For work.
SD Worx
Newsflash
8 november 2022
Actueel en inspirerend hr-nieuws
Beste klant,

Het einde van de energiecrisis is nog niet meteen in zicht, zo blijkt ook uit de beslissing van de federale regering om de tijdelijke werkloosheid energie te verlengen. Deze steunmaatregel geldt sinds 1 oktober en zou in principe op 31 december 2022 aflopen. Maar een wetsvoorstel schuift die deadline nu vooruit naar 31 maart 2023. Verder is de kogel door de kerk over de afschaffing van het eendagsziektebriefje en de bescherming van klokkenluiders. Over de aangekondigde wijziging aan het fiscale gunstregime voor auteursrechten is het laatste woord dan weer nog niet gezegd.
Actua
Vierde overschrijding overheidsindex: vooruitzichten blijven hoog
 
Wijzigingen op til aan fiscaal gunstige regime auteursrechten: wat weten we al?
 
Bescherming klokkenluiders: heb jij al een intern meldingskanaal om inbreuken te rapporteren?
 
Startschot sociale verkiezingen 2024: hoe je werknemers tellen?
 
Hoe zat dat nu ook weer met de coronamaatregelen? Alle recente regels verzameld
 
Inspiratie
Leidt afschaffing doktersbriefje van 1 dag tot meer verzuim?
 
Rekrutering, het vijfde stuk van onze ‘The Perfect Match’-puzzel, is gelanceerd
 
Nieuwe index- en inflatiecijfers: vooruitzichten blijven hoog
Geen beterschap verwacht in eerste jaarhelft 2023
De inflatie blijft hoog. In oktober werd de spilindex opnieuw overschreden, voor de vierde keer al dit jaar. Ook voor november wordt een overschrijding verwacht en de prognoses voorspellen eenzelfde scenario voor de eerste helft van 2023.

In sectoren waar de lonen jaarlijks in januari indexeren is het nog even nagelbijten. Volgens de meest recente cijfers kijken werkgevers in het paritair comité voor bedienden (PC 200) aan tegen een loonindexering met ruim 11,59%. Op het definitieve indexpercentage is het nog wachten tot december.

Op zoek naar de loon- en indexeringscijfers voor jouw sector? Meld je aan via mysdworx, kies 'Ella', ga naar de rubriek ‘Lonen en premies’ en klik door naar ‘Loonevolutie’. Daar vind je – naast info over de voorbije periode – ook de prognoses voor je sector voor 2022 en 2023. Zo kun je onderbouwde beslissingen nemen en plannen maken.

Wil je weten hoe je de impact van de hoge loonindexering kunt verzachten? Je leest het in onze blog.
 
Wijzigingen aan fiscale gunstregime auteursrechten
Inperking van toepassingsgebied én maximale grensbedrag op til?
Het is een publiek geheim dat de federale regering het toepassingsgebied van de auteursrechten de komende twee jaar sterk wil terugschroeven. De wetsvoorstellen worden op dit moment nog uitgewerkt, dus alle gecommuniceerde wijzigingen zijn nog onder voorbehoud.

Wat weten we al?
Volgens de eerste berichten zijn dit de krachtlijnen van de nieuwe regeling:

* Beperkt toepassingsgebied: het fiscaal gunstige regime zou enkel nog gelden voor mensen met een kunstwerkattest en voor wie zijn/haar auteursrechtelijk beschermd werk aan derden heeft overgelaten om het openbaar te verspreiden.

* Beperkt maximaal grensbedrag als roerend inkomen: 64.070 euro wordt de absolute grens. Elke vergoeding boven deze grens valt niet meer onder het fiscale gunstregime. Ook mag de auteursrechtenvergoeding niet meer dan 30% van de totale vergoeding bedragen. Het resterende bedrag wordt belast als beroepsinkomen.

De nieuwe regeling zou al vanaf 1 januari 2023 in werking treden, maar er geldt een overgangsregeling van 1 jaar. Lopende rulings in strijd met de nieuwe regeling, vervallen.

Wat kun je nu al doen?
Onze consultants zitten hier dagelijks bovenop. Uiteraard houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Als je onderneming getroffen wordt door deze wetgeving, zullen we je persoonlijk contacteren. Toch is het geen slecht idee om nu al na te denken over de praktische gevolgen van een inperking op je organisatie. Voor een analyse en een gezamenlijke blik op de alternatieven, kun je zoals altijd bij ons terecht.
 
Heb jij al een intern meldingskanaal om inbreuken te rapporteren?
Akkoord over omzetting Europese klokkenluidersrichtlijn
Wat voorafging: een Europese richtlijn verplicht organisaties en ondernemingen een werkbaar intern meldingskanaal op te zetten ter bescherming van klokkenluiders. De deadline lag al in december 2021. België heeft nu pas het voorontwerp klaar dat de klokkenluidersrichtlijn omzet in nationaal recht voor de private sector.

Opvallend, het wetsontwerp gaat verder dan de Europese richtlijn. Ook meldingen over fiscale en sociale fraude vallen binnen de scope.

De krachtlijnen in een notendop:
  • klokkenluiders kunnen via 3 kanalen wantoestanden melden: een intern kanaal binnen de onderneming, een extern kanaal bij de overheid en een openbaarmaking.
  • het interne meldingskanaal is enkel verplicht voor bedrijven met minstens 50 werknemers én alle bedrijven actief in de financiële sector, ongeacht hun grootte.
  • ook anonieme meldingen zijn mogelijk.
  • klokkenluiders worden beter geïnformeerd en ondersteund door de federale ombudsman en het Federaal Instituut voor de bescherming en de bevordering van de Rechten van de Mens.
Wat doet SD Worx?
Wij kennen onze klanten door en door. Daardoor kunnen we het interne meldingskanaal oprichten via een integratie met mysdworx. Deze oplossing is laagdrempelig, gebruiksvriendelijk en tegelijk een van de meest veilige manieren om de privacy te garanderen. Daarnaast stellen we ook een pakket met een webinar, modeldocumenten en 1 uur consulting ter beschikking om het meldingskanaal compliance-proof te implementeren. 

Actie vereist?
Heb je minstens 250 werknemers in dienst, dan moet je nu in actie schieten. Want de wet treedt in werking twee maanden na de publicatiedatum in het Belgisch Staatsblad, vermoedelijk is dat al eind dit jaar. Telt je onderneming tussen de 50 en 249 medewerkers, dan heb je nog tot 17 december 2023 de tijd om het meldingskanaal op te zetten, tenzij je actief bent in de financiële sector of op het terrein van fraudebestrijding en terrorismefinanciering. Dan moet je nu al in orde zijn.
Bestel onze klokkenluiderstool
Meteen op de hoogte van alle details?
Tijdens een live webinar op vrijdag 18 november van 10.00 uur tot 11.30 uur gaan onze juridische experts dieper in op de Belgische wetgeving en wat die voor jou betekent.
Ik schrijf me in
 
Startschot sociale verkiezingen 2024
Hoe tel je je werknemers tijdens de referteperiode?
In mei 2024 staan er opnieuw sociale verkiezingen op de agenda. Dat lijkt nog ver weg, maar op 1 oktober begon al de referteperiode: de start van je personeelstelling. Schommelt je aantal medewerkers rond de 50 of 100, dan is de kans groot dat jij straks een stembusgang moet organiseren. Hoe ga je te werk om het exacte aantal medewerkers te kennen? En tellen stagiaires en uitzendkrachten ook mee? We vroegen het aan Jan Vanthournout, Senior legal manager bij SD Worx.
Lees meer
 
Wat als een medewerker corona krijgt?
Alle vragen en antwoorden over de coronamaatregelen gebundeld
Moet je werknemer je melden dat hij of zij positief heeft getest op corona? Mag hij of zij thuisblijven als een gezinslid corona heeft? En bestaat de coronawerkloosheid nog? Wat als je medewerker in isolatie moet? Hoe zat dat ook alweer?

Ook al gaan de coronacijfers in de goede richting, we krijgen er nog geregeld vragen over. Daarom hebben we onze handige FAQ geüpdatet met de meest recente vragen over corona. Nog meer vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.
 
Leidt afschaffing doktersbriefje van 1 dag tot meer verzuim?
Meningen verdeeld, SD Worx zelf zag geen toename
De wet is gestemd: het ziektebriefje voor de eerste dag van een afwezigheid wordt afgeschaft voor maximaal drie keer per jaar in organisaties met minstens 50 werknemers. Zal dat impact hebben op de afwezigheden op het werk? De meningen onder de kmo’s zijn verdeeld, maar het is te vroeg om de reële impact in te schatten. Wel kunnen we vergelijken met het verleden.

Maandag meest populair
We analyseerden het gebruik van het medisch attest van 1 dag bij 3.200 werkgevers (met minstens 50 werknemers) in de privésector. Wat bleek? Maandag is met stip de populairste dag (29,3%). Op vrijdag is dat slechts 3,5%. Maar ook: bijna 90% van de werknemers maakte in 2021 helemaal geen gebruik van het eendagsziektebriefje.

Onze ervaring
SD Worx schafte voor zijn medewerkers het eendagsziektebriefje vijf jaar geleden al af, eveneens voor maximaal drie dagen per jaar. Dit leidde niet tot een toename van het aantal afwezigheden. Ook bij ons staat maandag op kop (25%), nipt gevolgd door vrijdag (22%). Deze ziektedagen maken ongeveer 2,5% uit van het totaal. De meerderheid (82%) maakt er maar 1 keer per jaar gebruik van.

Heb je minstens 50 werknemers in dienst? Dan zul je je cao en arbeidsreglement moeten aanpassen. Maar daarvoor is het nu nog te vroeg, de nieuwe maatregelen treden pas in werking na publicatie in het Belgisch Staatsblad.

Tel je minder dan 50 medewerkers, dan heb je de keuze: het eendagsziektebriefje afschaffen of behouden.

Lees ons volledige persbericht over de studie.
 
‘The Perfect Match’: rekrutering vormt het vijfde puzzelstuk
65% van de bedrijven worstelt met het aantrekken van talent
Samen met 600 Belgische werkgevers en ruim 1000 werknemers zoeken we dit jaar naar de klik die er nodig is voor een succesvolle samenwerking. Het resultaat delen we maand na maand in onze ‘The Perfect Match’-campagne. Aan de hand van 7 hr-puzzelstukken bouwen we ons verhaal op.

Zag je het vijfde stuk rond rekrutering al? Vandaag kiezen werknemers hun werkgever, en niet langer omgekeerd. Dat vereist het herdenken van de rekruteringsaanpak: van het kiezen naar het verleiden van kandidaten. Hoe je toekomstige medewerkers kunt verleiden om zo de war for talent te winnen, lees je op onze campagnepagina van ‘The Perfect Match’. Je vindt er ook de antwoorden op enkele veelgestelde vragen, tal van nuttige tips en ervaringen van collega-ondernemers.

Deze campagnesite wordt voortdurend aangevuld met nieuwe info, inspiratie en advies. Kom dus regelmatig kijken of laat je gegevens achter als je meteen op de hoogte wilt zijn over de resterende thema’s. Nog twee puzzelstukken te gaan!
Ik wil meer weten

The p

Alle info makkelijk terugvinden: waar kun je terecht?
  Docu Icon   Mail Icon   Person Icon   Group Icon  
  Payroll-FAQ   Contacteer ons   Vorige newsflashes   Stel je vraag  
footer spark
SD Worx
Follow us
Linkedin    Facebook    Twitter    Instagram
Deze e-mail werd verstuurd naar .
Schrijf je uit voor de Nieuwsflash.
Kreeg je deze nieuwsbrief doorgestuurd en wil je hem voortaan liever meteen zelf ontvangen?
Abonneer je nu!
Privacy   Disclaimer   Rechtspersonen