SD Worx. For life. For work.
 
SD Worx
Newsflash
17 februari 2023
Actueel en inspirerend hr-nieuws
Beste,

Het jaar loopt weer als een sneltrein. Daarom deze geheugensteun: denk tijdig aan je opleidingsplan, werkgelegenheidsplan voor 45-plussers, analyseverslag genderneutraliteit en het jaarverslag welzijnsbeleid.
Actua
Administratie bij loonbonus (cao 90) vereenvoudigt
 
Vergeet het werkgelegenheidsplan voor 45-plussers niet
 
Opleidingsverplichtingen arbeidsdeal: deadline 31 maart 2023
 
Toch nog een ziektebriefje vragen voor elke ziektedag: afwijking moet mee in het arbeidsreglement
 
Fietsvergoeding steviger in het zadel
 
Het is weer tijd voor het jaarverslag intern welzijn
 
Is je loonbeleid genderneutraal?
 
Inspiratie
Uit de praktijk: hoe Vlaanderen Connect het verschil maakt met mobiliteitsbudget
 
Administratie bij loonbonus (cao 90) vereenvoudigt
Opmerkingenregister niet meer standaard verplicht
Wie een loonbonus toekent aan zijn medewerkers weet al dat er strikte spelregels zijn. Een daarvan is het verplichte opmerkingenregister, waarin werknemers opmerkingen kunnen formuleren bij een toetredingsakte of -plan. Werkgevers sturen dit register op hun beurt naar de bevoegde directie van het Toezicht op de Sociale Wetten, zelfs wanneer het geen opmerkingen bevat. Dit is veranderd.

Sinds 6 februari 2023 moet je het register niet langer opsturen als er geen opmerkingen zijn. Het volstaat om dit gewoon in de toetredingsakte te vermelden.

Weet ook dat er voor 2023 nieuwe maximumbedragen zijn, zoals je al kon lezen in onze newsflash van 20 januari.

Ook de loonbonus invoeren?
Onze toolkit ‘bonus cao 90’ begeleidt je stap voor stap. Liever persoonlijke ondersteuning? Contacteer ons en we helpen je met plezier verder.
Ik bestel de toolkit
Blijf bij rond ‘optimaal variabel verlonen’
Duik je graag in de verschillen tussen een loonbonus, winstpremie, warrants en andere extra's? Schrijf je in voor deze inspirerende sessie op donderdag 2 maart 2023 om 10.00 uur.
Ik schrijf me in
 
Vergeet het werkgelegenheidsplan voor 45-plussers niet
Deadline op 31 maart 2023
Wie meer dan 20 werknemers in dienst heeft, moet een werkgelegenheidsplan voor 45-plussers voorzien. Hierin staan de maatregelen die je onderneming onderneemt om de werkgelegenheid van deze medewerkersgroep te bevorderen. Je vorige plan moet ook op regelmatige basis geëvalueerd worden.

Wanneer actie vereist?
  • Heb je een jaarlijks werkgelegenheidsplan, dan moet je dit plan opnieuw opstellen. Daarin neem je ook een evaluatie van het vorige op.
  • Wie over een meerjarenplan beschikt, hoeft uiteraard geen nieuw plan te maken. Maar je moet wel informeren over de voortgang ervan.
Handen uit de mouwen en start!
Met ons doe-het-zelf-pakket kun je meteen aan de slag om een werkgelegenheidsplan uit te werken in lijn met de regelgeving. Liever persoonlijke ondersteuning? Contacteer ons en we helpen je met plezier verder.
Ik bestel de toolkit
 
Voldoe jij al aan de nieuwe opleidingsverplichtingen uit de arbeidsdeal?
Jaarlijks opleidingsplan moet er liggen tegen 31 maart 2023
De arbeidsdeal maakte van levenslang leren een van zijn focuspunten. Om dit concreet te maken, moeten werkgevers met minstens 20 werknemers een formeel opleidingsplan opmaken. Vanaf 10 werknemers moeten ze ook in een individueel opleidingsrecht voorzien. Het opleidingsplan moet je jaarlijks vóór 31 maart opstellen. Kortom, de deadline voor 2023 nadert.

Val jij onder deze verplichtingen? Lees in onze blog wat je te doen staat.

Voldoe jij al aan de opleidingsverplichtingen?
Met ons doe-het-zelf-pakket maak je een opleidingsplan dat voldoet aan alle opgelegde criteria. Je ontvangt een PowerPoint en video en alle ondersteunende documenten. Liever persoonlijke ondersteuning? Contacteer ons en we helpen je met plezier verder.
Ik bestel de toolkit
Overal en altijd een overzicht
Met HR Selfservice beheer je eenvoudig de reeds gevolgde en nog te volgen opleidingen van je medewerkers. Contacteer ons voor meer info.
 
Toch nog een ziektebriefje voor elke ziektedag?
Kmo’s < 50 medewerkers moeten afwijking opnemen in arbeidsreglement
Sinds 28 november 2022 is het doktersbriefje voor de eerste ziektedag niet langer verplicht, tot maximaal drie keer per jaar. Maar kmo’s met minder dan 50 werknemers op 1 januari 2023 kunnen hiervan afwijken en toch nog een ziektebriefje vragen voor elke dag van arbeidsongeschiktheid, ook voor die eerste ziektedag. Die afwijking moet wel uitdrukkelijk zijn opgenomen in een collectieve arbeidsovereenkomst of het arbeidsreglement.

Wat moet je doen?
Afhankelijk van je concrete situatie zijn er 3 scenario’s:
  • Scenario 1: je onderneming telt 50 of meer werknemers
    Je valt onder de nieuwe spelregels. Tot driemaal per jaar mag je geen ziektebriefje meer vragen, en dat voor de eerste ziektedag. Via een bijlage aan het arbeidsreglement vermeld je de aangepaste regelgeving rond het indienen van een ziektebriefje. 
  • Scenario 2: je onderneming telt minder dan 50 werknemers en je wilt geen ziekteattest (meer) voor de 3 eerste ziektedagen
    Via een bijlage in het arbeidsreglement voer je de nieuwe spelregels in. Je zieke werknemer hoeft tot drie keer per kalenderjaar voor de eerste dag ziekte geen ziektebriefje in te dienen.
  • Scenario 3: je onderneming telt minder dan 50 werknemers en je wilt voor elke ziekteperiode een ziektebriefje
    Ook in dit geval ben je verplicht je arbeidsreglement aan te passen – zelfs indien dat vandaag al voorziet in een verplicht ziektebriefje voor elke ziekteperiode, ongeacht de duurtijd.
Let op! Kun je via jouw sectorfonds een tussenkomst krijgen, kijk dan zeker de voorwaarden na. Zo vraagt bijvoorbeeld de patronale vereveningsdienst bij PC 124 (bouw) een attest op als voorwaarde voor de terugbetaling van het gewaarborgd loon.

Voor elk scenario hebben we modeldocumenten uitgewerkt. Contacteer hiervoor je payrollconsulent. Wil je ineens een volledige update van je arbeidsreglement? Meld je dan aan op mysdworx en kies daar de toepassing Arbeidsreglement.

Nog vragen hierover? Check onze Payroll-FAQ.
 
Fietsvergoeding steviger in het zadel
NAR verplicht een tussenkomst per getrapte woon-werkkilometer
Werknemers die naar het werk fietsen, hebben vanaf 1 mei 2023 recht op een fietsvergoeding van 0,27 euro per kilometer. Daarbij geldt een maximumgrens van 40 kilometer heen en terug. Zo’n tussenkomst is nu nog niet algemeen verplicht. Voorziet een cao al in een specifieke fietsvergoeding voor je sector of onderneming, dan blijft deze van toepassing, ook als het bedrag lager ligt.

Om de vergoeding te ontvangen, moet je werknemer niet dagelijks in het zadel springen. Wel moet er een zekere regelmaat zijn. Zo kan iemand in de herfst- en wintermaanden met het openbaar vervoer komen en tijdens de lente- en zomermaanden met de fiets. Maar let op: er kan geen dubbele vergoeding zijn voor eenzelfde traject op hetzelfde moment.

Voor jou kan deze vergoeding extra kosten met zich meebrengen. De regering voorziet daarom een compensatie voor 2023 en 2024, in de vorm van een belastingkrediet. Hoeveel die precies bedraagt, is nog onduidelijk. Wordt vervolgd!

Maak kennis met Bike Mobility
Kiezen voor een bedrijfsfiets, dat is interessant voor jou én je werknemers. Er zijn tal van mogelijkheden. Onze experts vertellen het je graag.

Nog meer inspiratie over duurzame mobiliteitsoplossingen? Check onze themapagina mobiliteit.
 
Het is weer tijd voor jaarverslag intern welzijn
Werk op de plank voor de preventieadviseur
Rond deze tijd moet je ook het jaarverslag rond preventie en bescherming af hebben en ter beschikking houden in geval van inspectie. Deze verplichting vloeit rechtstreeks voort uit de welzijnswetgeving en geldt voor elke onderneming. Op de website van de FOD WASO vind je hiervoor de nodige formulieren en de verklarende nota terug. Je kunt uiteraard ook terecht bij je Externe Dienst voor Preventie en Bescherming.
 
Is je loonbeleid genderneutraal?
Vergeet je analyseverslag 2021-2022 niet
Heb je minstens 50 werknemers in dienst? Dan moet je tegen 31 maart 2023 ook een analyseverslag over de bezoldigingsstructuur van je werknemers opstellen. Dit tweejaarlijkse verslag dient om te bepalen of je loonbeleid voldoende genderneutraal is. Het verslag wordt overgemaakt aan de ondernemingsraad of vakbondsafvaardiging. Ook hier verwijzen we je door naar de website van de FOD WASO voor de juiste formulieren.
 
Uit de praktijk: hoe Vlaanderen Connect het verschil maakt met mobiliteitsbudget
80% van de medewerkers stapt in
Ook bij Vlaanderen Connect, de Vlaamse Vereniging voor ICT-personeel, voelen ze de war for talent. Strategische ICT-profielen zijn schaars, dus zocht de organisatie een vernieuwende aanpak om die talenten binnen te rijven. Het mobiliteitsbudget bood de oplossing. Bekijk hun verhaal.

Alle info makkelijk terugvinden: waar kun je terecht?
  Docu Icon   Mail Icon   Person Icon   Group Icon  
  Payroll-FAQ   Contacteer ons   Vorige newsflashes   Stel je vraag  
footer spark
SD Worx
Follow us
Linkedin    Facebook    Twitter    Instagram
Deze e-mail werd verstuurd naar .
Schrijf je uit voor de Nieuwsflash.
Kreeg je deze nieuwsbrief doorgestuurd en wil je hem voortaan liever meteen zelf ontvangen?
Abonneer je nu!
Privacy   Disclaimer   Rechtspersonen