SD Worx. For life. For work.
 
SD Worx
Newsflash
13 Maart 2023
Actueel en inspirerend hr-nieuws
Beste

Is je opleidingsplan al klaar? De deadline van 31 maart nadert, dus maak er tijdig werk van. Tegen 31 maart moeten er ook concrete afspraken rond het recht op deconnectie vastliggen in je arbeidsreglement of ondernemings-cao. En we herinnerden jou in onze vorige newsflash ook aan enkele andere belangrijke maart-deadlines. Hou deze zeker in de gaten.

Het voorstel van minister Van Peteghem om het belastingstelsel te hervormen haalde volop de media. Voorlopig is het nog een discussie op regeringsniveau. Te vroeg dus om hieruit al conclusies te trekken. We volgen het nauw op en informeren je zodra maatregelen concreter worden.
Actua
Geen sector-cao rond recht op deconnectie? Werk aan de winkel tegen 31 maart 2023
 
Opnieuw gelijkstelling tijdelijke werkloosheid overmacht corona voor jaarlijkse vakantie
 
Sociale flitscontroles in de bouw-, elektro en metaalsector in april
 
Referentierentevoet voor renteloze leningen bekend
 
Sociale verkiezingen 2024: vraag vóór 1 april vrijstelling register uitzendkrachten
 
 
Geen sector-cao rond recht op deconnectie? Werk aan de winkel
Deadline van 31 maart 2023 komt in zicht
De arbeidsdeal van 2022 voorziet dat bedrijven met 20 of meer medewerkers afspraken vastleggen rond het recht op deconnectie in het arbeidsreglement of een ondernemings-cao. Doe je dat niet tegen 1 april 2023, dan riskeer je een sanctie.

Sector-cao’s in de maak
Werkt jouw sector aan een sector-cao, dan hoef je zelf niets te doen op ondernemingsvlak. Wil je weten of er voor jouw sector al afspraken zijn uitgewerkt? Meld je aan via mysdworx en kies ‘Ella’ (deze toepassing is enkel beschikbaar voor klanten van het sociaal secretariaat). Ga naar de rubriek ‘Sociaal overleg’ en klik door naar ‘Welzijn op het werk’. Je ziet meteen of er al een cao is voor jouw sector.

Wat moet je doen?
Ga zelf aan de slag met ons handige modeldocument dat je eenvoudig aan je arbeidsreglement toevoegt. Of kies voor persoonlijke begeleiding door een van onze experts.

Neem je deze bepalingen liever op in je ondernemings-cao, neem dan contact met ons op voor advies op maat.
 
Coronawerkloosheid gelijkgesteld voor jaarlijkse vakantie
Financiële compensatie voor werkgevers nog onduidelijk
Net als de vorige jaren worden de dagen tijdelijke werkloosheid overmacht wegens corona in de eerste helft van 2022 opnieuw gelijkgesteld met gewerkte dagen voor de opbouw van vakantierechten. De betrokken arbeiders en bedienden genieten dit jaar dus vakantierechten alsof ze op hun dagen coronawerkloosheid hebben gewerkt.

Omdat de gelijkstelling meerkosten betekent voor werkgevers (bedienden) en vakantiekassen (arbeiders) – zij betalen het vakantiegeld voor de gelijkgestelde dagen – komt er ook dit jaar een financiële compensatie. Hiervoor is zo’n 45 miljoen euro voorzien. Maar hoe dit concreet wordt uitgewerkt, is nog onduidelijk. Mogelijk komt er opnieuw een RSZ-korting. Het spreekt voor zich dat we dit nauwgezet opvolgen.

We hadden deze vakantiedagen al gelijkgesteld in de loonlijn van onze klanten, omdat we zijn uitgegaan van een nieuwe gelijkstelling. Je hoeft dus geen actie te ondernemen. Omdat de RSZ de financiële compensatie berekent en behandelt, kan SD Worx daar geen vragen over beantwoorden.
 
Sociale flitscontroles in de bouw-, elektro en metaalsector in april
Bereid je voor met een legal scan
In april strijkt de sociale inspectie met flitscontroles neer in de bouw-, elektro- en metaalsector. Belangrijk bij zo’n inspectiebezoek is dat je in orde bent met de sociale wetgeving. Op de website van de SIOD vind je een checklist die geldt als leidraad voor de controle. Hou er rekening mee dat de sociale inspecteurs alle documenten kunnen opvragen die ze nodig hebben voor hun onderzoek.

Later dit jaar staan er nog flitscontroles gepland in de horecasector (juli), land- en tuinbouwsector (september), de carwashsector en de grootsteden (november).

Een goede voorbereiding is het halve werk: boek een legal scan. Onze consultant neemt alle documenten door en checkt of jij klaar bent voor een bezoek van de inspecteur. We kunnen je ook begeleiden tijdens een aangekondigde sociale inspectie.
Meer info over de legal scan
Of schrijf je in voor onze Blijf bij-sessie sociale inspectie op donderdag 15 juni om 10 uur. Tijdens deze sessie overlopen we het soort vragen dat je kunt verwachten. En we lijsten de standaarddocumenten op die je bij een controle moet kunnen voorleggen.
 
Renteloze leningen: referentierentevoet is bekend
Retroactieve herziening voordeel van alle aard
Soms verstrekken werkgevers hun personeelsleden een renteloze of goedkope lening. Vanuit fiscaal oogpunt is dit een belastbaar voordeel van alle aard, gelijk aan het verschil tussen:
  • de jaarlijkse referentierentevoet, vastgesteld per type lening; en
  • de rentevoet die de werkgever aanrekent aan de ontlener
Deze rentevoeten wijzigen jaarlijks en verschillen naargelang het type lening. Voor leningen toegekend vanaf 1 januari 2022 bedraagt dit:
  • 1,77% voor hypothecaire leningen
  • 7,14% voor niet-hypothecaire leningen zonder vaste looptijd
  • 0,06% of 0,12% voor niet-hypothecaire leningen met vaste looptijd
Wat moet je doen?
Voor leningen toegekend vanaf inkomstenjaar 2022, moet je het voordeel van alle aard met terugwerkende kracht herzien. Er zal ook een nieuwe fiscale fiche nodig zijn. In afwachting van de bekendmaking van de percentages voor 2023, pas je de nieuwe percentages ook toe op leningen vanaf inkomstenjaar 2023.

Heb je hulp nodig bij het opzetten van een renteloze lening? Neem contact met ons op, we begeleiden je graag.
 
Sociale verkiezingen 2024: geen register uitzendkrachten nodig
Vraag vóór 1 april 2023 vrijstelling aan ondernemingsraad
Of je bedrijf sociale verkiezingen moet organiseren, hangt af van je gemiddelde tewerkstelling gedurende het refertejaar. Dit loopt van 1 oktober 2022 tot en met 30 september 2023. Ook uitzendkrachten tellen mee.

Overbodig papierwerk
Bereik je gedurende deze periode de drempels van 100 vaste werknemers, dan is het niet meer nodig om ook je uitzendkrachten mee te nemen in de personeelstelling. In dat geval kun je je ondernemingsraad om een vrijstelling vragen om het bijzonder register van uitzendkrachten bij te houden. Doe dit vóór 1 april 2023.

Heb je geen ondernemingsraad of gaat die niet akkoord met de vrijstelling, dan moet je wel een register bijhouden. Wie niet in orde is met deze verplichting riskeert een straf.

Actie vereist
Heb je het unanieme akkoord van je ondernemingsraad op zak? Neem dit ook duidelijk op in het verslag van de bijeenkomst. Je kunt hiervoor gebruikmaken van ons modeldocument.

Flirt je organisatie met de grens van 50 medewerkers en twijfel je of je sociale verkiezingen moet organiseren? Neem contact met ons op.

Zoek je een expert om de strikte verkiezingsprocedure in goede banen te leiden? Wij helpen je op weg. Ontdek alle info over de sociale verkiezingen op www.socialeverkiezingen.be.
 
Alle info makkelijk terugvinden: waar kun je terecht?
  Docu Icon   Mail Icon   Person Icon   Group Icon  
  Payroll-FAQ   Contacteer ons   Vorige newsflashes   Stel je vraag  
footer spark
SD Worx
Follow us
Linkedin    Facebook    Twitter    Instagram
Deze e-mail werd verstuurd naar .
Schrijf je uit voor de Nieuwsflash.
Kreeg je deze nieuwsbrief doorgestuurd en wil je hem voortaan liever meteen zelf ontvangen?
Abonneer je nu!
Privacy   Disclaimer   Rechtspersonen