SD Worx. For life. For work.
 
SD Worx
Newsflash
15 Mei 2023
Actueel en inspirerend hr-nieuws
beste

Het is nu echt officieel: de koopkrachtpremie komt er. Al is het voor de concrete uitwerking nog wachten op het sociale overleg in de sectoren. Maar ondertussen staat er nog heel wat op stapel. Zo worden de voorwaarden voor enkele steunmaatregelen een stuk strenger. En voor de opeenvolging van verschillende arbeidsovereenkomsten komt er ook regelgeving aan. Tijd voor actie!
Actua
Tijdelijke werkloosheid overmacht crisis gelijkgesteld voor jaarlijkse vakantie
 
Maximale opzeggingstermijn bij ontslag door werknemer altijd 13 weken
 
Opeenvolgende arbeidsovereenkomsten bepaalde duur (of bepaald werk) en vervangingsovereenkomsten: nieuwe regels
 
Vrijstelling doorstorting bedrijfsvoorheffing wetenschappelijk onderzoek: strengere regels vanaf 1 augustus
 
Flitscontroles horeca in juni
 
Subsidies ‘Impulsion’: minimale tewerkstellingsperiode vanaf 1 juli
 
Inspiratie
Verzuim opnieuw sterk gestegen in 2022: wat te doen?
 
Met 20% korting naar Work Smarter in Gent
 
Vanwaar komt die factuur? Check snel SD Worx Finbox
 
Tijdelijke werkloosheid overmacht crisis gelijkgesteld voor jaarlijkse vakantie
Ook compensatie voor werkgevers
De dagen ‘tijdelijke werkloosheid overmacht crisis’ van 1 januari 2022 t.e.m. 30 juni 2022 worden gelijkgesteld voor jaarlijkse vakantie. Het gaat om tijdelijke werkloosheid vanwege de coronapandemie, de overstromingen in de zomer van 2021 en het conflict in Oekraïne. Betrokken arbeiders en bedienden genieten dus gewoon vakantierechten (enkel en dubbel vakantiegeld) alsof ze op hun werkloosheidsdagen hebben gewerkt. Daarmee volgen we dezelfde regeling als in 2020 en 2021.

Om de meerkosten voor werkgevers van bedienden in tijdelijke werkloosheid op te vangen, heeft de federale overheid opnieuw een compensatieregeling uitgewerkt. Die is gelijk voor alle redenen van werkloosheid, maar geldt enkel voor de meest getroffen werkgevers: de minimumdrempel voor tijdelijke werkloosheid is 41%.

Werkgevers die in aanmerking komen voor de compensatie, ontvangen die in het derde kwartaal van 2023 als creditnota. Dat gebeurt automatisch, zonder aanvraag. De RSZ berekent de bedragen, daarom kan SD Worx daar geen vragen over beantwoorden. Wel hebben we deze vakantiedagen al gelijkgesteld in de loonlijn van onze klanten. Je hoeft dus geen actie te ondernemen.
 
Maximale opzeggingstermijn bij ontslagneming: 13 weken
Vanaf 28 oktober 2023
De wettelijke opzeggingstermijn voor een werknemer die ontslag neemt, kan vanaf 28 oktober nooit langer dan 13 weken zijn. Meer precies gaat het om de opzeggingstermijn die vanaf die datum door de werknemer betekend wordt. Een nieuwe wet maakt een eind aan de onduidelijkheid die ontstond bij arbeidsovereenkomsten van vóór 1 januari 2014. Het plafond van 13 weken is bereikt na een anciënniteit van 8 jaar.

Aan de opzeggingstermijnen bij een ontslag door de werkgever, verandert er niets. Voor wie al in de wettekst is gedoken: daar is onbedoeld een passage geschrapt waardoor een nieuwe onduidelijkheid ontstaat, maar deze onduidelijkheid zal nog vóór de inwerkingtreding worden rechtgezet.

Meer weten over ontslag? Schrijf je alvast in voor onze livestream op dinsdag 24 oktober om 10 uur. Onze kmo-experts leggen je uit waarop je moet letten.
Ik schrijf me in
 
Opeenvolgende arbeidsovereenkomsten bepaalde duur (bepaald werk) en vervangingsovereenkomsten: nieuwe regels
Meer dan 2 jaar opeenvolging? Contract van onbepaalde duur
Sinds 8 mei gelden nieuwe regels voor de opeenvolging van arbeidsovereenkomsten van bepaalde duur (of bepaald werk) en vervangingsovereenkomsten. Er bestonden al regels voor de opeenvolging van de twee categorieën apart, maar nog niet voor de gemengde opeenvolging.

De opeenvolging van vervangingsovereenkomsten en arbeidsovereenkomsten van bepaalde duur of welomschreven werk mag nu maximaal 2 jaar bedragen. Overschrijd je de 2 jaar? Dan gelden de regels van een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur.

Opeenvolgende arbeidsovereenkomsten gesloten vanaf 8 mei? Let op, want ook voorgaande arbeidsovereenkomsten tellen mee voor de twee jaar. Wees dus voorzichtig met verlengingen en opeenvolging als je niet onder de voorwaarden van onbepaalde duur wilt vallen. Meer info vind je in dit Ella-artikel.
 
Vrijstelling doorstorting bedrijfsvoorheffing wetenschappelijk onderzoek: strengere regels vanaf 1 augustus
Voortaan aanmelden vóór aanvang project
Stel je mensen tewerk in het kader van wetenschappelijk onderzoek? Onder bepaalde voorwaarden moet je dan een aanzienlijk deel van de ingehouden bedrijfsvoorheffing voor die werknemers niet doorstorten aan de fiscus. Om aanspraak te maken op die vrijstelling, moet je het project eerst aanmelden bij de Programmatorische Overheidsdienst Wetenschapsbeleid (Belgian Science Policy Office of BELSPO).

Momenteel mag je lopende projecten alsnog aanmelden voor de vrijstelling, maar vanaf 1 augustus 2023 moet je projecten aanmelden vóór ze beginnen. De fiscus volgt zo een recent arrest van het Hof van Cassatie.

Vanaf 1 augustus kun je dus geen lopende projecten meer aanmelden voor de vrijstelling bij BELSPO. Zorg er dus voor dat alle lopende projecten voordien en volledig – dus met alle verplichte gegevens – zijn aangemeld, anders verlies je de vrijstelling voor de volledige duur van het project.

Advies nodig voor de aanmelding bij BELSPO? Onze Tax Consultants helpen je graag.
 
Flitscontroles horeca in juni
Ga na wat de inspectie controleert
In juni voert de sociale inspectie flitscontroles uit in de horecasector. Die controles zijn voornamelijk informatief en preventief, maar let op: sancties zijn mogelijk bij ernstige inbreuken.

Voor de controle stelde de social inspectie een specifieke checklist samen, waar je kunt nagaan wat de inspectie controleert. Je bereidt je dus maar beter goed voor.

Na de horecasector zal de sociale inspectie zich met de flitscontroles dit jaar nog richten op: 
  • ​​​de schoonmaaksector (augustus)
  • de groene sectoren of paritaire comités 144, 145 en 132 (oktober)
  • de vleessector (december)
Advies nodig bij de voorbereiding op een controle? Wij kunnen je helpen met een legal scan. Onze consultant neemt alle documenten door en checkt of jij klaar bent voor een bezoek van de inspecteur. We kunnen je ook begeleiden tijdens een aangekondigde sociale inspectie.
Meer info over de legal scan
Meer weten over sociale inspectie? Volg onze livestream op donderdag 15 juni om 10 uur. Past deze datum niet? We organiseren deze sessie ook nog op donderdag 14 september om 10 uur.
 
Subsidies ‘Impulsion’: minimale tewerkstellingsperiode vanaf 1 juli
Ook interessant voor Brusselse en Vlaamse werkgevers
Het Waals Gewest kent subsidies toe voor de aanwerving van langdurig (meer dan 12 maanden) werkzoekenden en laag- en middengeschoolde jonge werkzoekenden (jonger dan 25 jaar). Vanaf 1 juli is er een bijkomende voorwaarde voor de subsidie. Het moet gaan om:
  • een arbeidsovereenkomst van bepaalde duur van minstens 2 maanden
  • een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur
Tot 1 juli is er geen minimumperiode van tewerkstelling vereist. Neem je een werkzoekende opnieuw aan, dan moet je vanaf 1 juli ook telkens een nieuwe aanvraag doen. Tot dan is dat niet het geval als je de werknemer binnen de 12 maanden opnieuw aanneemt.

Wat?
De werkzoekende krijgt een maandelijkse uitkering die de werkgever kan inhouden op het nettoloon. Voor beide doelgroepen is die degressief in de tijd van 500 euro tot 125 euro.

Woonplaats in Waals Gewest
De werkzoekende moet in het Waals Gewest wonen (Duitstalige gemeenten uitgezonderd) en ingeschreven zijn bij FOREM. Aan de werkgever worden geen voorwaarden gesteld. De subsidie is dus ook interessant voor Brusselse en Vlaamse werkgevers; de werknemer moet niet in Wallonië werken.

Voor contracten van bepaalde duur die vóór 30 juni beginnen, blijft de steun lopen tot het contract stopt. De subsidie vraag je aan bij FOREM.
 
Verzuim opnieuw sterk gestegen in 2022: wat te doen?
Maak werk van een verzuimbeleid
Vooral kort verzuim is in 2022 sterk gestegen, zien we in ons uitgebreide verzuimrapport. 68% van de medewerkers waren voor een korte periode ziek. Niet alle verzuim is problematisch, soms zijn je werknemers gewoon ziek. Maar soms liggen andere oorzaken aan de basis. Tijd om die aan te pakken, want we berekenden dat ziekteverzuim vorig jaar 1465 euro kostte per werknemer die minstens één dag afwezig was door ziekte, en dat nog zonder bijdragen en indirecte kosten. In ons blogartikel geven we al enkele tips mee.

Meer weten over verzuim? Er komen twee interessante livestreams op maat van kmo aan:
Download het verzuimrapport
 
Met 20% korting naar Work Smarter in Gent
Interessante workshops door SD Worx
Op 1 juni organiseert Teamleader opnieuw Work Smarter in ‘t Kuipke in Gent: een jaarlijks event dat ondernemers en hun teams samenbrengt om te connecteren en inspireren. Met gepassioneerde sprekers, diepgaande workshops en een partnerbeurs. Ook wij zijn erbij, met een beursstand (je kunt er meedoen aan onze fietsactie) en interessante workshops op de HR stage.

Goed nieuws: met de actiecode WS23BE_SD20 krijg je 20% korting.
Koop je tickets
 
Vanwaar komt die factuur? Check snel SD Worx Finbox
Altijd en overal overzicht over financiële documenten
Vragen over facturen – bijvoorbeeld de factuur voor het vakantiegeld voor je arbeiders? Met SD Worx Finbox behoud je het overzicht over je loondocumenten, openstaande facturen en je klantenrekening. Gratis en direct toegankelijk vanuit mysdworx, zonder registratie of extra inloggen. Je kunt er makkelijk:
  • facturen en boekingsdocumenten raadplegen
  • kopieën downloaden en afdrukken
  • je ‘rekening klant’ bekijken
  • openstaande facturen oplijsten
Bovendien integreert SD Worx Finbox naadloos met vrijwel alle boekhoudsoftware, voor nóg minder kliks.

Nieuwsgierig naar alle mogelijkheden?
SD Worx Finbox is gewoon toegankelijk vanuit mysdworx. Wil je alle opties samen doornemen? Contacteer je kantoordirecteur voor een gesprek.

WFM WOW-factor

Alle info makkelijk terugvinden: waar kun je terecht?
  Docu Icon   Mail Icon   Person Icon   Group Icon  
  Payroll-FAQ   Contacteer ons   Vorige newsflashes   Stel je vraag  
footer spark
SD Worx
Follow us
Linkedin    Facebook    Twitter    Instagram
Deze e-mail werd verstuurd naar .
Schrijf je uit voor de Nieuwsflash.
Kreeg je deze nieuwsbrief doorgestuurd en wil je hem voortaan liever meteen zelf ontvangen?
Abonneer je nu!
Privacy   Disclaimer   Rechtspersonen