SD Worx. For life. For work.
 
SD Worx
Newsflash
12 Juni 2023
Actueel en inspirerend hr-nieuws
Beste

We zijn er: het wettelijk kader voor de koopkrachtpremie is er. De boodschap is … wachten, want het sociaal overleg in de sectoren is nog bezig. Verder keurde de Nationale Arbeidsraad enkele kader-cao’s goed waardoor SWT vanaf 60 jaar mogelijk blijft in de meeste bijzondere stelsels. Landingsbanen met uitkering kunnen vanaf 55 jaar bij zware beroepen, lange loopbanen en in ondernemingen in herstructurering of moeilijkheden, maar enkel onder voorwaarden.
Actua
Koopkrachtpremie: wettelijk kader volledig rond
 
SWT blijft mogelijk vanaf 60 jaar
 
Sociale verkiezingen 2024: enkele optimalisaties
 
RSZ-vrijstelling tot 4500 euro voor amateursporters
 
Dienstboden en huispersoneel voortaan onder welzijnswetgeving
 
Inspiratie
De meerwaarde van geëngageerde werknemers
 
Koopkrachtpremie: wettelijk kader volledig rond
Best wachten op resultaat van sectoraal overleg
Sinds 1 juni kunnen werkgevers een eenmalige koopkrachtpremie toekennen aan hun werknemers, op voorwaarde dat het bedrijf in 2022 goede resultaten behaalde. Het wettelijk kader is ondertussen ook volledig rond. Je wacht nu best het sectorale overleg even af voor de effectieve toekenning. In onze FAQ vind je een overzicht van de sectoren die al onderhandelingen zijn gestart.

Het volgende weten we nu zeker:
 • De koopkrachtpremie is geen bedrag in geld, maar wordt toegekend in zogenaamde consumptiecheques en kan dus besteed worden voor voeding of ecologische producten en diensten.
 • De premie bedraagt maximaal 500 euro (bij hoge winst) of 750 euro (bij uitzonderlijk hoge winst) per werknemer.
 • De koopkrachtpremie is niet belastbaar voor de werknemer.
 • Ze is volledig aftrekbaar als beroepskosten voor de werkgever.
 • Er is enkel een bijzondere werkgeversbijdrage van 16,5% verschuldigd (en ook die is aftrekbaar).
 • De koopkrachtpremie is uitgesloten van de loonnorm.
Sociaal overleg
De toekenning verloopt via een sectorale of ondernemings-cao. Het sociaal overleg in de sectoren is nog volop bezig. Dat wacht je dus best even af vooraleer je op ondernemingsniveau actie zou nemen.

Check onze FAQ, je vindt er het antwoord op heel wat veelgestelde vragen rond de koopkrachtpremie, zoals ‘Kan ik de consumptiecheque (koopkrachtpremie) nu al bestellen of reserveren’.
 
SWT vanaf 60 jaar verlengd tot 30 juni 2025
Ook landingsbaan met uitkering vanaf 55 jaar blijft mogelijk
Eind mei verlengde de Nationale Arbeidsraad (NAR) verschillende cao’s over landingsbanen en SWT. Daardoor blijft het tot 30 juni 2025 mogelijk om:
 • werknemers op basis van de meeste bijzondere stelsels vanaf 60 jaar op SWT te laten vertrekken;
 • landingsbanen met uitkering te kunnen bieden aan werknemers vanaf 55 jaar met een zwaar beroep, lange loopbaan of in een bedrijf in moeilijkheden of in herstructurering.
SWT: algemeen vanaf 62 jaar
Het algemene stelsel voor SWT (cao 17) blijft op 62 jaar, maar de cao’s van de NAR maken SWT met uitkering mogelijk vanaf 60 jaar voor de bijzondere stelsels. Dat zijn:
 • zware beroepen (generiek);
 • bouw, nachtprestaties of zware beroepen;
 • zeer lange loopbanen;
 • mindervaliden (mogelijk vanaf 58 jaar);
 • ondernemingen in moeilijkheden of herstructurering.
Opgelet: de NAR-cao’s zijn noodzakelijk, maar niet voldoende. Ook sectorale cao’s zijn in een aantal gevallen nodig. De details lees je in dit Ella-artikel.

Landingsbanen: bijkomende cao vereist
Ook voor de landingsbanen met uitkeringen is naast de NAR-cao een bijkomende cao vereist om de leeftijdsgrens op 55 jaar te handhaven:
 • voor zware beroepen en lange loopbanen: sectorale cao;
 • voor de uitzondering 'onderneming in moeilijkheden of herstructurering': ondernemings-cao.​​​​
Meer info vind je in dit Ella-artikel.

Vragen over landingsbanen of SWT? Contacteer ons, onze kmo-experts helpen je graag.
 
Sociale verkiezingen van 13 t.e.m. 26 mei 2024
Wetsvoorstel met enkele optimalisaties
In 2024 komen er enkele veranderingen in de verkiezingsprocedure voor sociale verkiezingen, die plaatsvinden van 13 t.e.m. 26 mei 2024. Daarvoor is het wetsontwerp in het parlement al goedgekeurd, nu volgt nog de publicatie van de wet. De eerste stappen van de procedure zijn voor 15 t.e.m. 28 december 2023.

Uitzendkrachten
Sinds de vorige sociale verkiezingen (2020) hebben ook uitzendkrachten stemrecht. Vanaf deze editie (2024) versoepelen de voorwaarden en mogen uitzendkrachten die minstens 32 arbeidsdagen presteren tussen 1 november 2023 en 31 januari 2024 ook stemmen. Als werkgever mag je lijsten opvragen bij het uitzendkantoor.

Elektronisch oproepen
Voortaan kunnen kiezers ook onmiddellijk elektronisch worden opgeroepen als ze een professioneel e-mailadres hebben dat ze kunnen raadplegen ‘via een digitaal instrument dat hen door de werkgever wordt ter beschikking gesteld op hun gebruikelijke werkpost’. Als werkgever moet je deze alternatieve oproep nog altijd bewijzen.

Elektronisch stemmen
Ook elektronisch stemmen wordt nu breder, dat hoeft niet langer ‘via een drager die is aangesloten op het beveiligde netwerk van de onderneming’.

Flirt je organisatie met de grens van 50 medewerkers en twijfel je of je sociale verkiezingen moet organiseren? Neem contact met ons op.

Zoek je een expert om de strikte verkiezingsprocedure in goede banen te leiden? Wij helpen je op weg. Ontdek alle info over de sociale verkiezingen via deze link
 
RSZ-vrijstelling tot 4500 euro voor amateursporters
Verduidelijking door RSZ
Sportverenigingen moeten amateursporters die een vergoeding van maximaal 4500 euro per jaar ontvangen niet bij de RSZ aangeven. Volgens de RSZ gaat het hier om vrijetijdsbesteding, niet om een arbeidsovereenkomst.

In principe kun je ook boven de 4500 euro actief zijn als amateursporter. Maar dan zal de RSZ wel controleren of er geen sprake is van een arbeidsovereenkomst.

Het gaat hier om een verduidelijking, de regels rond sportbeoefenaars blijven dezelfde.

Meer info? Ons gespecialiseerde platform SportsPay organiseert op 16 juni een gratis webinar hierover. Voor vragen over de sportsector, contacteer onze experts ter zake.
 
Dienstboden en huispersoneel sinds 15 mei onder welzijnswetgeving
Overgangsregeling voor bestaande contracten
Sinds 15 mei 2023 is de welzijnswetgeving van toepassing op dienstboden en huispersoneel. Werkgevers moeten zich aansluiten bij een externe preventiedienst, maar er komen ook bijzondere verplichtingen. Denk aan een risicoanalyse, preventiemaatregelen, informeren over risico’s en preventie, gezondheidstoezicht en bepalingen rond de arbeidsplaats.

Voor bestaande contracten geldt een overgangsregeling tot 15 mei 2024. Werkgevers hebben tot dan de tijd om aan de nieuwe regels te voldoen.

Dienstboden voeren huishoudelijke handenarbeid uit (bv. kok, poetshulp), huispersoneel voert hoofd- of handenarbeid uit die niet van huishoudelijke aard is (bv. huisonderwijzer, chauffeur, tuinpersoneel), en dat telkens voor de werkgever (natuurlijk persoon) of zijn gezin.

Hulp nodig met de nieuwe regels? Neem contact op, onze kmo-experts beantwoorden al je vragen.
 
De meerwaarde van geëngageerde werknemers
Doe mee aan de Employee Engagement Awards 2023
13% meer productiviteit, 41% minder ziekteverzuim en 34% minder verloop: dat leveren geëngageerde medewerkers je op, blijkt uit onderzoek van SD Worx. Daarom zijn we opnieuw partner van de Employee Engagement Awards. Die awards bekronen bedrijven die volop inzetten op betrokkenheid.

Iets voor jou?
Staat engagement hoog op je agenda, schrijf je dan in. Een team van coaches en experts neemt je mee in een leertraject, met een pitch op Kanaal Z als bekroning.

Meer weten? Jurylid en hr-consultant kmo Ellen Van den Brande vertelt waarom de awards ook voor haar leerrijk zijn. Ze zal ook de kandidaten adviseren bij het optimaliseren van hun dossier en ze zal de ingediende dossiers finaal ook mee beoordelen.

Dag van de Payroll Professional

Alle info makkelijk terugvinden: waar kun je terecht?
  Docu Icon   Mail Icon   Person Icon   Group Icon  
  Payroll-FAQ   Contacteer ons   Vorige newsflashes   Stel je vraag  
footer spark
SD Worx
Follow us
Linkedin    Facebook    Twitter    Instagram
Deze e-mail werd verstuurd naar .
Schrijf je uit voor de Nieuwsflash.
Kreeg je deze nieuwsbrief doorgestuurd en wil je hem voortaan liever meteen zelf ontvangen?
Abonneer je nu!
Privacy   Disclaimer   Rechtspersonen