SD Worx. For life. For work.
 
SD Worx
Newsflash
17 Juli 2023
Actueel en inspirerend hr-nieuws
Beste

Wie de R&D-vrijstelling wil genieten, moet actie nemen, want 1 augustus nadert snel. Ook blijkt dat sommige bedrijven de deadline van 31 maart rond het formeel opleidingsplan en het recht op deconnectie hebben gemist. Daar moet je deze zomer echt werk van maken. Gelukkig verlies je dan geen tijd met het uitpluizen van enkele typische vakantiesituaties, want die hebben wij voor jou gebundeld.
Actua
30% van Belgische kmo’s met minstens 20 werknemers nog niet in orde met opleidingsplan, noch met het recht op deconnectie
 
BELSPO doet aanbevelingen rond deadline (1 augustus) voor R&D-vrijstelling
 
Mogen je arbeiders doorwerken tijdens het bouwverlof?
 
Zieke werknemers tijdens zomermaanden, boek je ziekte of vakantie?
 
Inspiratie
#durftevragen: “Wat als mijn medewerker door een geannuleerde vlucht niet op reis kan vertrekken of vastzit in het buitenland?”
 
Leiderschap maakt of kraakt een onderneming. Hoe zit dat bij jou?
 
1 op de 3 kmo’s met minstens 20 werknemers nog niet in regel met verplicht recht op deconnectie, noch met opleidingsplan
Jij ook niet? Breng dat dan deze zomer nog in orde
Uit onze recente bevraging bij 481 Belgische kmo’s blijkt dat 30% van de Belgische kmo’s met minstens 20 werknemers nog geen formeel opleidingsplan heeft. Ook heeft ongeveer één op de drie kmo’s met minstens 20 werknemers nog geen afspraken vastgelegd rond het recht op deconnectie. Nochtans is dat sinds 31 maart verplicht in het kader van de arbeidsdeal. 

Daarom nog eens kort: de details, tips en modeldocumenten bij het formele opleidingsplan lees je in onze kmo-nieuwsflash van 17 februari.

Met ons doe-het-zelf-pakket maak je een opleidingsplan dat voldoet aan alle opgelegde criteria. Je ontvangt een PowerPoint-presentatie, video en alle ondersteunende documenten. Ik bestel de toolkit.

Alle details over het recht op deconnectie en hoe je checkt of jouw sector werk heeft gemaakt van een sector-cao, lees je in onze kmo-nieuwsflash van 13 maart.

Heb je nog geen afspraken vastgelegd over het recht om offline te zijn? Ga zelf aan de slag met ons handige modeldocument dat je eenvoudig aan je arbeidsreglement toevoegt. 

Het opleidingsplan is ook het topic van enkele opleidingen en webinars. Check ons aanbod
 
Vrijstelling doorstorting bedrijfsvoorheffing wetenschappelijk onderzoek: aanbevelingen BELSPO
Nu actie nodig, 1 augustus is deadline
Onze kmo-nieuwsflash van 15 mei gaf de strengere zienswijze weer rond de vrijstelling doorstorting bedrijfsvoorheffing voor bepaalde werknemers in wetenschappelijk onderzoek n.a.v. een eerder gepubliceerde administratieve circulaire.

In een notendop: voor die R&D-vrijstelling moet je het project eerst aanmelden bij de Programmatorische Overheidsdienst Wetenschapsbeleid (Belgian Science Policy Office of BELSPO). Tot 1 augustus kan dat nog voor lopende projecten, daarna kan het alleen voor projecten die op de datum van aanmelding nog moeten starten.

Omdat daarover vragen kwamen, stuurde BELSPO deze key takeaways uit:
  • Het vroegere advies om jaarlijks projecten of programma’s te actualiseren, vervalt uitdrukkelijk.
  • Het is aanbevolen om de jaarlijkse aanmeldingen om te zetten naar meerjarige programma’s. Wel moet de looptijd realistisch zijn voor het programma dat je indient.
  • Meld nog voor 1 augustus je programma(‘s) met voldoende lange looptijd, waarin je de beschrijving van de bestaande projecten generiek verwerkt. Daarvoor is nu ook een dubbel zo groot toelichtingsvak voorzien. Ook via mail kun je nog altijd extra info bezorgen.
  • Overweeg daarbij om de start van het oudste (cluster van) deelproject(en) als begindatum te nemen. Omgekeerd kun je het langst lopende (cluster van) deelproject(en) als einddatum nemen. Als je tijdig nieuwe R&D-activiteiten met een langere looptijd toevoegt, kun je de einddatum nog aanpassen.
Bij die laatste aanbeveling plaatsen we evenwel een kanttekening, want het is voorlopig onduidelijk of de fiscus hierin wel zal volgen.

Advies nodig voor de aanmelding bij BELSPO? Onze Tax Consultants helpen je graag.
 
Werken tijdens het bouwverlof
Hoe zit het juridisch?
Voor bouwbedrijven betekent juli de start van het bouwverlof – in de ene regio al wat vroeger dan in de andere. Doorgaans is het alle hens aan dek om lopende werken tijdig af te ronden. Het komt dan ook steeds vaker voor dat arbeiders gewoon doorwerken tijdens het bouwverlof. Maar mag dat wel?

Anneleen Verstraeten, legal consultant kmo: “De periode van het zomerbouwverlof wordt aanbevolen door de sector zelf, maar is geen verplichting. Wel zijn er enkele aandachtspunten als je deze periode toch als collectief verlof hebt vastgelegd in je arbeidsreglement. Dan kun je er enkel van afwijken als je arbeiders uitdrukkelijk akkoord gaan.

Dit onderlinge akkoord leg je schriftelijk vast, zodat je dit kunt voorleggen aan de inspectiediensten bij een werfbezoek. Een voorafgaande melding aan de regionale sociale inspectie is evenmin verplicht, maar warm aanbevolen. Breng ook zeker je arbeidsongevallenverzekeraar op de hoogte. Maak tot slot duidelijke afspraken met je arbeiders over wanneer zij hun vakantie later in het jaar zullen opnemen.”
 
Zieke werknemers tijdens zomermaanden
Boek je ziekte of vakantie?
Wat als een werknemer ziek wordt vlak voor of tijdens zijn vakantie? Tot 2024 is dat verschil nog erg belangrijk. Of je hoort dat een langdurig zieke medewerker een reis heeft geboekt, mag die dat zomaar?

Ontdek deze en nog andere antwoorden bij afwezigheden in onze blog.

Antwoorden op veelgestelde vragen rond vakantiegeld, -attesten en -rechten lees je in onze FAQ. ⁠
Lees meer
 
#durftevragen: "Wat als mijn medewerker door een geannuleerde vlucht niet op reis kan vertrekken of vastzit in het buitenland?"
Anneleen Verstraeten, juridisch adviseur kmo bij SD Worx, weet het antwoord
“Kan je medewerker niet vertrekken op het geplande moment omdat zijn vlucht werd geschrapt? Dan kan die zijn verlof niet zomaar uit eigen beweging intrekken. De goedgekeurde vakantieperiode gaat dus gewoon door. De kans is groot dat je medewerker vraagt om de startdatum van zijn vakantie te verplaatsen. Je kunt dan voet bij stuk houden, bijvoorbeeld omdat de vakantiepuzzel van de onderneming al is gelegd, of je zoekt samen naar een oplossing die voor beiden haalbaar is.

Zit je medewerker vast in het buitenland omdat zijn terugvlucht werd verschoven naar een latere datum? Dan kan die het werk na de vakantieperiode niet hervatten zoals voorzien. Ging het om een aangekondigde staking, dan is er geen sprake van overmacht. Die is immers niet ‘plots en onvoorzien’. In dat geval beslis je samen over een verlenging via wettelijke vakantiedagen, adv-dagen, recup of extralegale dagen.

Zijn alle vakantierechten al uitgeput, dan behoort ook onbetaald verlof tot de mogelijkheden. Een andere optie is om te telewerken van op de vakantiebestemming, als dat kan. In elk geval moet je medewerker je tijdig verwittigen van zijn afwezigheid en de achterliggende reden. Anders is er sprake van ongerechtvaardigde en dus onbetaalde afwezigheid.”
 
Goed leiderschap maakt of kraakt een onderneming
Hoe zit dat bij jou?
Het langdurig verzuim en de burn-outcijfers blijven maar stijgen. Zeker niet altijd maar wel vaak speelt de relatie met de directe leidinggevende daarin een belangrijke rol. Logisch dat je als werkgever het leiderschap wilt bieden dat je medewerkers net vleugels geeft. Maar hoe ziet dat eruit?

In onze blog ontdek je al een aantal belangrijke aspecten.

Start je als leidinggevende? Tijdens een in-house training geven we je tips en handvatten. Contacteer ons voor meer info.

Dag van de Payroll Professional

Alle info makkelijk terugvinden: waar kun je terecht?
  Docu Icon   Mail Icon   Person Icon   Group Icon  
  Payroll-FAQ   Contacteer ons   Vorige newsflashes   Stel je vraag  
footer spark
SD Worx
Follow us
Linkedin    Facebook    Twitter    Instagram
Deze e-mail werd verstuurd naar .
Schrijf je uit voor de Nieuwsflash.
Kreeg je deze nieuwsbrief doorgestuurd en wil je hem voortaan liever meteen zelf ontvangen?
Abonneer je nu!
Privacy   Disclaimer   Rechtspersonen