SD Worx. For life. For work.
SD Worx
Newsflash
26 januari 2024
Actueel en inspirerend hr-nieuws
Beste,

Nu de januaridrukte stilaan achter de rug is, blikken we al even vooruit. Want 1 maart en 1 april zijn belangrijke deadlines voor wie gebruikmaakt van ploegendienst of in Vlaanderen niet-Europese buitenlanders tewerkstelt. Had je deze zaken al op de radar? We informeren je ook over de voorlopige berekening van het voordeel alle aard voor bedrijfswagens.
Actua
Vrijstelling doorstorting bedrijfsvoorheffing bij nacht-, ploegen- en volcontinuarbeid: formele voorwaarde vanaf 1 april 2024
 
Voorlopige berekening voordeel alle aard bedrijfswagens
 
Enkele veelgestelde vragen over flexi-jobs
 
Vlaanderen versoepelt en verstrengt regels economische arbeidsmigratie
 
Inspiratie
#durftevragen: ik twijfel of ik wel of niet aan 50 werknemers kom om het ziektebriefje voor één dag te behouden. Hoe en wanneer worden die geteld?
 
Vlaamse werkbaarheidscheques ook in 2024 mogelijk
 
Vormvereiste voor vrijstelling doorstorting bedrijfsvoorheffing bij nacht-, ploegen- en volcontinuarbeid
Vanaf 1 april 2024 verplicht in cao, arbeidsreglement of arbeidsovereenkomst
Werken je medewerkers minstens één derde van hun arbeidstijd in ploegen of ’s nachts en ontvangen ze een ploegen- of nachtpremie? Dan geniet je onder bepaalde voorwaarden een vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing. Sinds 1 april 2022 gelden er 2 afzonderlijke vrijstellingen als je een minimumpremie per uur toekent van 2% voor ploegen- en volcontinuarbeid en 12% voor nachtarbeid.

Wat wijzigt er?
Vanaf 1 april 2024 moet de ploegenpremie expliciet zijn opgenomen in een cao, arbeidsreglement of individuele arbeidsovereenkomst. Een andere bron volstaat niet meer om de fiscale vrijstelling nog langer te genieten.

Wat moet je doen?
Maak je al gebruik van deze vrijstelling? Ga dan zeker na of je premie is opgenomen in een cao, het arbeidsreglement of de individuele arbeidsovereenkomst van je werknemers. Zo niet, breng dit zeker in orde vóór 1 april 2024, want de controles zijn streng.

Wil je weten of je in aanmerking komt voor dit fiscaal voordeel of heb je nog andere vragen? Neem een kijkje op onze FAQ voor de meest recente info of neem contact op met ons.
 
Berekening voordeel van alle aard bedrijfswagens
CO2-referentie-uitstoot voor 2024 nog niet bekend
Sinds 2012 wordt het voordeel van alle aard (VAA) voor het privégebruik van een bedrijfswagen berekend op basis van de cataloguswaarde en CO2-uitstoot van het voertuig. De CO2-referentie-uitstoot wordt jaarlijks herzien volgens de evolutie van de gemiddelde CO2-uitstoot van nieuw ingeschreven wagens. Voor 2024 nemen deze waarden naar verluidt een fikse duik, o.a. door het toenemende succes van de elektrische wagens. De definitieve waarden voor 2024 zijn op dit moment nog niet bekend.

In afwachting berekenen we het VAA voor januari op basis van de referentiewaarden van 2023. Van zodra de waarden voor 2024 definitief bevestigd zijn, corrigeren we dit.

We evolueren naar een steeds groener bedrijfswagenpark. Maar er zijn ook alternatieven voor de auto. Welke duurzame oplossingen neem je op in je loonbeleid? Volg onze livestream op donderdag 29 februari om 10 uur.
Ik schrijf me in
 
Uitgebreid systeem van flexi-jobs
Enkele veelgestelde vragen
Welke sectoren kunnen sinds 1 januari 2024 flexi-jobs tewerkstellen? Wie komt in aanmerking om een flexi-job uit te oefenen? Nu het systeem van flexi-jobs werd uitgebreid, krijgen we heel wat vragen over de toepassing ervan. Breek er je hoofd niet over, wij hebben een aantal praktische vragen én antwoorden voor jou gebundeld in onze FAQ.
 
Vlaanderen versoepelt en verstrengt regels economische arbeidsmigratie
Wijzigingen gelden vanaf 1 maart 2024
Niet-EER-onderdanen kunnen in Vlaanderen werken met een single permit of arbeidskaart. Om meer buitenlandse werknemers aan te trekken en tegelijk fraude en misbruik tegen te gaan, paste het Vlaams Gewest de regels aan.

Dit zijn de belangrijkste wijzigingen vanaf 1 maart 2024:
  • Vacatures worden opgedeeld in 4 groepen: ‘hooggeschoolden’, ‘middengeschoolden’, ‘knelpuntberoepen’ en ‘overige functies’. Voor elk van deze groepen gelden andere voorwaarden.
  • Publicatie vereist voor knelpuntberoepen: werkgever moet bewijzen dat de vacature minstens 9 weken zichtbaar was op de platformen van de VDAB en EURES.
  • Bijkomende bewijzen nodig en minimale tewerkstelling voor ‘middengeschoolden’ en ‘knelpuntberoepen’: een uitgebreide beschrijving van de functie en het takenpakket en documenten die de kwalificatie van de werknemer aantonen. Deze buitenlanders moeten nu ook minstens 80% werken.
Op Ella lees je alle andere nieuwigheden in een notendop.

Detachering, salary split, expat, single permit, arbeidskaarten ... Buitenlandse werknemers aanwerven vereist flink wat knowhow. Onze experten zijn helemaal thuis in de essentie van internationaal tewerkstellen op het vlak van arbeidsrecht, sociale zekerheid en fiscaliteit. Neem vrijblijvend contact met hen op.
 
#durftevragen: ik twijfel of ik wel of niet aan 50 werknemers kom om het ziektebriefje voor één dag te behouden. Hoe en wanneer worden die geteld?
Anneleen Verstraeten, juridisch adviseur kmo bij SD Worx, geeft het antwoord
“Sinds 28 november 2022 moeten je werknemers geen medisch attest meer voorleggen voor de drie eerste ziektedagen, en dat tot driemaal per jaar. Als kmo met minder dan 50 werknemers mag je kiezen om daarvan af te wijken en toch een ziektebriefje opleggen. Die afwijking moet je dan uitdrukkelijk opnemen in een collectieve arbeidsovereenkomst of het arbeidsreglement.

De telling gebeurt in ‘koppen’ en per juridische entiteit. Elke werknemer, deeltijds of voltijds, telt als kop. Elk jaar – telkens op 1 januari – worden de koppen geteld en het resultaat geldt voor de rest van het jaar. Als je op 1 januari 49 werknemers in dienst had en op 1 juli 51 werknemers, mag je dus nog afwijken van de wet, tot en met 31 december van dat jaar.”

Op onze FAQ lees je alle details nog eens rustig na. Wil je meer weten over deze nieuwe regeling? Wij bundelden 7 vragen en antwoorden over het ziektebriefje voor één dag in onze blog.

Lees meer
 
Vlaamse werkbaarheidscheques ook in 2024 mogelijk
Dien je aanvraag in tegen 31 juli 2024
Met werkbaarheidscheques kun je als eenmanszaak, kmo, grote onderneming of socialprofitorganisatie met minstens 1 werknemer in dienst steun ontvangen om knelpunten rond werkbaar werk binnen je organisatie in kaart te brengen. In 2020 besliste de Vlaamse regering om het toepassingsgebied van de cheques uit te breiden naar social profit en sociale ondernemingen.

De steunmaatregel kan ook in 2024 gebruikt worden om advies in te winnen rond bijvoorbeeld welzijn, flexibele uurroosters of het opstellen van een werkgelegenheidsplan. Als erkend dienstverlener kan SD Worx je hierin perfect begeleiden.

Aanspraak maken op deze steunmaatregel? Het online aanvraagformulier vind je op de website van ESF Vlaanderen. Wil je graag meer informatie, neem dan contact met ons op.

Alle info makkelijk terugvinden: waar kun je terecht?
  Docu Icon   Mail Icon   Person Icon   Group Icon  
  Payroll-FAQ   Contacteer ons   Vorige newsflashes   Stel je vraag  
footer spark
SD Worx
Follow us
Linkedin    Facebook    Twitter    Instagram
Deze e-mail werd verstuurd naar .
Schrijf je uit voor de Nieuwsflash.
Kreeg je deze nieuwsbrief doorgestuurd en wil je hem voortaan liever meteen zelf ontvangen?
Abonneer je nu!
Privacy   Disclaimer   Rechtspersonen