SD Worx. For life. For work.
SD Worx
Newsflash
22 maart 2024
Actueel en inspirerend hr-nieuws
Beste,

De Federal Learning Account stuit op obstakels. Het ziet ernaar uit dat de vooropgestelde startdatum van 1 april 2024 wordt uitgesteld. Maar uitstel betekent voorlopig geen afstel. Ook de aanpassing van de regels over economische arbeidsmigratie loopt vertraging op: 1 mei is nu de nieuwe deadline. En hoe zat dat ook alweer met de regels rond klein verlet?
Actua
Uitstel en werkbaarheidsproblemen voor Federal Learning Account
 
Nieuwe regels economische arbeidsmigratie pas vanaf 1 mei 2024
 
Forfaitaire kilometervergoeding daalt licht
 
Inspiratie
#durftevragen: mijn medewerker is afwezig voor de plechtige communie van haar stiefdochter. Valt dit onder klein verlet?
 
Jobstudenten lopen meer risico op arbeidsongevallen
 
Uitstel en werkbaarheidsproblemen voor Federal Learning Account
Nog veel vragen en weinig antwoorden
1 april 2024: dat was de streefdatum voor de Federal Learning Account (FLA), de nieuwe digitale databank voor het beheer van het individuele opleidingsrecht. Concreet: vanaf dan moet je alle formele en informele opleidingen registreren in deze overheidsdatabank.

Maar de werkgeversorganisaties trokken aan de alarmbel: de pilootfase verloopt moeizaam en er zijn nog te veel onduidelijkheden. Deze nieuwe administratieve verplichting is niet werkbaar, stellen ze. Minister van Werk Dermagne heeft daar weinig oor naar, maar besliste wel om de FLA live te zetten op 1 april, maar de operationele inwerkingtreding uit te stellen naar 1 juni 2024. Je hebt vervolgens 6 maanden waarbinnen je de nodige gegevens voor het jaar 2024 moet registreren, vóór 1 december dus.

Tip!
Uitstel is geen afstel, dus hou alle gevolgde opleidingen bij. Zo heb je alvast een overzicht zodra er meer duidelijkheid is. Maak je al gebruik van bepaalde registratietools: gebruik die dan stipt. Dat zal de latere koppeling met de FLA alleen maar vereenvoudigen.

Het opleidingsplan en individuele opleidingsrecht zijn twee verplichtingen uit de Arbeidsdeal. Alle details hierover lees je op onze FAQ.
 
Nieuwe regels economische arbeidsmigratie pas vanaf 1 mei 2024
Niet 1 maart, zoals eerder aangekondigd
Niet-EER-onderdanen kunnen in Vlaanderen werken met een single permit of arbeidskaart B. Om meer buitenlandse werknemers aan te trekken en tegelijk fraude en misbruik tegen te gaan, paste het Vlaams Gewest de regels aan.

Dit zijn de belangrijkste wijzigingen vanaf 1 mei 2024:
  • Vacatures worden opgedeeld in 4 groepen: ‘hooggeschoolden’, ‘middengeschoolden’, ‘VDAB-knelpuntberoepen’ en ‘overige functies’. Enkel voor de 3 eerste groepen kan nog een single permit of arbeidskaart aangevraagd worden. Voor elke groep gelden andere voorwaarden.
  • Publicatie vereist voor VDAB-knelpuntberoepen: werkgever moet bewijzen dat de vacature minstens 9 weken zichtbaar was op de platformen van de VDAB en EURES.
  • Bijkomende bewijzen nodig en minimale tewerkstelling voor ‘middengeschoolden’ en ‘VDAB-knelpuntberoepen’: een uitgebreide beschrijving van de functie en het takenpakket, en documenten die de kwalificatie van de werknemer aantonen. Deze buitenlanders moeten nu ook minstens 80% werken.
Op Ella lees je ook beknopt de andere nieuwigheden.

Detachering, salary split, expat, single permit, werk- en verblijfsvergunningen ... Buitenlandse werknemers aanwerven of werknemers in het buitenland tewerkstellen, vereist flink wat knowhow. Onze experten zijn helemaal thuis in internationale tewerkstelling op het vlak van arbeidsrecht, sociale zekerheid en fiscaliteit. Neem vrijblijvend contact met hen op.
Ook voor de aanvraag van een gecombineerde werk-en verblijfsvergunning voor je buitenlandse werknemers kan je bij hen terecht.

Nood aan meer info over internationale tewerkstelling? Dan is onze 2-daagse opleiding precies wat je zoekt. Jij kiest de meest geschikte datum en locatie: op 27-28 mei (Gent) of 12-13 november (Antwerpen).
Ik schrijf me in
 
Forfaitaire kilometervergoeding daalt licht
Jaarlijkse indexering of per kwartaal: kies consequent
Werknemers die professionele verplaatsingen doen met de eigen wagen, kunnen daarvoor een sociaal en fiscaal vrijgestelde kostenvergoeding krijgen. Sinds 1 oktober 2022 wordt het maximumbedrag per kwartaal aangepast. Alles tot en met dat bedrag is vrij van socialezekerheidsbijdragen en belastingen. Voor het tweede kwartaal van 2024 is dat 0,4264 euro per kilometer.

Sommige sectoren verwijzen nog naar het eerdere jaarbedrag, dat ook nog altijd jaarlijks wordt geïndexeerd. Van 1 juli 2023 tot 30 juni 2024 bedraagt deze 0,4280 euro per kilometer. Problematisch, want hoger dan de kwartaalnorm die de RSZ volgde. De RSZ heeft nu bevestigd dat ze ook het jaarbedrag als ernstige norm aanvaarden. Wel moet je als werkgever consequent zijn: kies je voor het jaarbedrag, dan geldt die keuze voor al je medewerkers voor de volledige periode van 1 juli 2023 tot en met 30 juni 2024. Omschakelen naar het kwartaalsysteem kan dan pas vanaf 1 juli 2024.

Let op!
Je kunt als werkgever niet altijd vrij kiezen tussen beide systemen. Ga na welke afspraken in jouw sector gelden.

Stel je graag orde op zaken in je onkostenbeleid?
Met ons doe-het-zelfpakket werk je meteen zelf een onkostenbeleid uit in lijn met de regelgeving.

Of schrijf je in voor onze 'Samen aan de slag'-sessie op donderdag 18 april om 10 uur. We bekijken de mogelijkheden rond onkostenvergoedingen en geven tips & tricks om een correct onkostenbeleid op te stellen.
Ik schrijf me in
 
#durftevragen: mijn medewerker is afwezig voor de plechtige communie van haar stiefdochter. Valt dit onder klein verlet?
Anneleen Verstraeten, juridisch adviseur kmo bij SD Worx, heldert op

Voor de plechtige communie of het vrijzinnigheidsfeest van het eigen (adoptie)kind of dat van de partner, of pleegkind dat al minstens zes maanden in pleegzorg is bij je medewerker of partner, heeft je werknemer recht op één dag klein verlet op de dag van de plechtigheid. Is dat een zondag, feestdag of gewone inactiviteitsdag, dan mag die vrije dag onmiddellijk ervoor of erna worden opgenomen. Let wel, voor de eerste communie of het lentefeest is er geen klein verlet voorzien en geldt een gewone verlofdag.

Ontdek nog andere situaties die wel of geen recht geven op klein verlet

 
Jobstudenten lopen meer risico op arbeidsongevallen
Met onze 5 tips hou je de werkomgeving veilig
De paasvakantie staat voor de deur, ideaal om wat extra’s bij te verdienen met een studentenjob. Vaak is het voor deze jongeren de eerste keer op de werkvloer. Dat gebrek aan ervaring kan gevaarlijk zijn. Zo kunnen ze minder goed risico’s inschatten wat leidt tot meer arbeidsongevallen. Hoe ga je dit tegen?

Lees onze 5 stappen en hou het veilig
 

Alle info makkelijk terugvinden: waar kun je terecht?
  Docu Icon   Mail Icon   Person Icon   Group Icon  
  Payroll-FAQ   Contacteer ons   Vorige newsflashes   Stel je vraag  
footer spark
SD Worx
Follow us
Linkedin    Facebook    Twitter    Instagram
Deze e-mail werd verstuurd naar .
Geen interesse meer in onze Nieuwsflash? Schrijf je uit. Liever geen e-mails meer? Klik hier om je direct af te melden.
Kreeg je deze nieuwsbrief doorgestuurd en wil je hem voortaan liever meteen zelf ontvangen?
Abonneer je nu!
Privacy   Disclaimer   Rechtspersonen