SD Worx. For life. For work.
SD Worx
Newsflash
9 april 2024
Actueel en inspirerend hr-nieuws
Beste,

Heb je vragen over de nieuwe Federal Learning Account, maar weet je niet waar je terechtkunt? We wijzen je de weg. Ook helpen we met de nieuwe overgangsregeling voor de vrijstelling van doorstorting bedrijfsvoorheffing bij ploegenarbeid.
Actua
Federal Learning Account staat ‘live’, maar nog veel onduidelijkheid
 
Vrijstelling doorstorting bedrijfsvoorheffing ploegenarbeid: overgangsregeling tot eind 2026
 
Fiscale vrijstelling voor werken in onroerende staat: ook interessant voor jou?
 
Inspiratie
Zo brachten we rust in een complexe herstructurering
 
#durftevragen: mijn medewerker is afwezig voor de plechtige communie van haar stiefdochter. Valt dit onder klein verlet?
 
Federal Learning Account staat ‘live’, maar nog veel onduidelijkheid
Aandacht voor registreren van opleidingen
De nieuwe digitale toepassing Federal Learning Account (FLA) staat sinds 1 april live op www.federallearningaccount.be. Op 1 juni volgt de officiële lancering. Vanaf dan heb je tot 30 november om alle gevolgde opleidingen van dit jaar te registreren. Op de website vind je naast de registratielink ook instructiefilmpjes, een uitgebreide handleiding en veelgestelde technische en inhoudelijke vragen. Toch is er nog steeds veel onduidelijkheid.

Het gebruik van de FLA geldt voor alle werkgevers, ongeacht het aantal medewerkers. Per medewerker dien je – afhankelijk van de omvang van je onderneming – de individuele opleidingsrechten en/of de gevolgde formele en informele opleidingen te registreren.

Tip! Je houdt het best alle gevolgde opleidingen sinds 1 januari 2024 nu al goed bij, zodat je vanaf 1 juni kunt starten met de registratie in de FLA-databank. Zoek je nog een handige tool om de opleidingen van je medewerkers te beheren? Ontdek onze oplossing ‘Opleidingen’. We zijn die momenteel aan het optimaliseren met het oog op de FLA-registratie.

De FLA vormt het sluitstuk van een drieluik rond opleidingen. Boven op het jaarlijks opleidingsplan (verplicht vanaf 20 werknemers) en de toekenning van individuele opleidingsrechten (aantal opleidingsdagen hangt af van de bedrijfsomvang en sector), moet je vanaf 2024 de opleidingsrechten en/of opleidingen registreren in deze nieuwe overheidstool. Voor startjaar 2024 heb je hiervoor tijd tot 30 november 2024. Daarna volgt een registratie per kwartaal.

Gratis infosessie op dinsdag 23 april om 11 uur
Tijdens dit live webinar (duur: 45 min.) geven we een helder overzicht van de verschillende verplichtingen rond opleidingen (opleidingsplan, individuele opleidingsrechten en FLA). Je krijgt een antwoord op veelgestelde vragen.
Ik schrijf me in
Vragen over de FLA?
Stel ze via FLA@onssrszlss.fgov.be. Technische issues met de tool neem je op met het Eranova Contact Center van de Sociale Zekerheid.

Meer info
We bundelen veelgestelde vragen in onze FAQ, details over sectorale opleidingsverplichtingen vind je in Ella.

Heb je meer dan 20 werknemers en nog geen opleidingsplan? Met onze toolkit kun je meteen aan de slag.​​​​​
Ik bestel de toolkit
 
Vrijstelling doorstorting bedrijfsvoorheffing ploegenarbeid: overgangsregeling tot eind 2026
‘Vrijstelling-bis’ pro rata berekend
Maak je gebruik van de gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting bedrijfsvoorheffing (BV) voor ploegenarbeid? De criteria voor ploegenarbeid blijven dezelfde, maar mogen streng worden beoordeeld, aldus het Grondwettelijk Hof. Zo moet onder meer de omvang van het werk exact gelijk zijn. Daardoor vallen heel wat ploegensystemen uit de boot.

Minister Van Peteghem houdt ze deels aan boord via een overgangsregeling. Daar wordt de gedeeltelijke vrijstelling pro rata berekend: hoe ongelijker het werk, hoe minder je overhoudt. Je leest er alles over in ons blogartikel. Opgepast: de definitieve tekst is nog niet gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

De gedeeltelijke vrijstelling op de juiste (en gunstigste) manier berekenen, is erg ingewikkeld. Neem contact op met onze Tax Consultants voor een aanpak op maat. 

Of schrijf je in voor het gratis live webinar op vrijdag 19 april om 10.00 uur (duurtijd: 1 uur) en ontvang alle info meteen van een expert. Ik schrijf me in.
 
Fiscale vrijstelling voor werken in onroerende staat: ook interessant voor jou?
Een flinke besparing op je loonkosten
In de bouw – en enkele aanverwante sectoren – geniet je als werkgever onder voorwaarden een fiscaal voordeel wanneer je werknemers (arbeiders en bedienden) in ploegverband werken op locatie. Dankzij deze maatregel moet je 22,8% van het belastbaar loon van de ploegenwerknemers niet doorstorten naar de fiscus. Doelstelling van deze besparing voor jou is om zo de sector te stimuleren. Details, voorwaarden en antwoorden op praktische vragen lees je in onze FAQ.

Komen je werknemers in aanmerking voor deze vermindering?
Je geeft dit dan maandelijks door in Payroll. Ga onder ‘vaste gegevens’ naar het tabblad ‘werkregime’. Daar kies je onder de optie ‘vermindering voorheffing’ voor ‘onroerende staat’. Voldoet een werknemer in een bepaalde maand niet aan de voorwaarden, vergeet dan niet om ‘onroerende staat’ weg te halen en te vervangen door ‘geen vermindering’.
 
Zo brachten we rust in een complexe herstructurering
HR Excellence Award voor SD Worx
Niemand wil een herstructurering. Maar als dit onvermijdelijk is, is de juiste ondersteuning cruciaal. Zeker bij een klant met een complexe payroll en een strijdvaardig sociaal overleg. Toch slaagden we erin om alles vlot, correct, transparant en menselijk te laten verlopen: op minder dan drie maanden tijd hadden we het sociaal plan volgens de Wet-Renault voor meer dan 300 werknemers klaar. Bij zulke complexe en grote dossiers is daar normaal minstens dubbel zo veel tijd voor nodig. Een mooie prestatie, waarvoor we onlangs de ‘Best HR Service Providers’ HR Excellence Award in de wacht sleepten.
Lees onze klantencase over een complexe herstructurering
 
#durftevragen: mijn medewerker is afwezig voor de plechtige communie van haar stiefdochter. Valt dit onder klein verlet?
Anneleen Verstraeten, juridisch adviseur kmo bij SD Worx, heldert op
Er sloop een foutje in de vorige newsflash waardoor het antwoord op deze vraag ontbrak. Daarom nemen we het deze keer opnieuw mee.

“Voor de plechtige communie of het vrijzinnigheidsfeest van het eigen (adoptie)kind of dat van de partner, of pleegkind dat al minstens zes maanden in pleegzorg is bij je medewerker of partner, heeft je werknemer recht op één dag klein verlet op de dag van de plechtigheid. Is dat een zondag, feestdag of gewone inactiviteitsdag, dan mag die vrije dag onmiddellijk ervoor of erna worden opgenomen. Let wel, voor de eerste communie of het lentefeest is er geen klein verlet voorzien en geldt een gewone verlofdag.”
Ontdek nog andere situaties die wel of geen recht geven op klein verlet

HR-trends

Alle info makkelijk terugvinden: waar kun je terecht?
  Docu Icon   Mail Icon   Person Icon   Group Icon  
  Payroll-FAQ   Contacteer ons   Vorige newsflashes   Stel je vraag  
footer spark
SD Worx
Follow us
Linkedin    Facebook    Twitter    Instagram
Deze e-mail werd verstuurd naar .
Geen interesse meer in onze Nieuwsflash? Schrijf je uit. Liever geen e-mails meer? Klik hier om je direct af te melden.
Kreeg je deze nieuwsbrief doorgestuurd en wil je hem voortaan liever meteen zelf ontvangen?
Abonneer je nu!
Privacy   Disclaimer   Rechtspersonen