SD Worx. For life. For work.
SD Worx
Newsflash
24 mei 2024
Actueel en inspirerend hr-nieuws
Beste,

Zo vlak voor de verkiezingen vallen er geen grote nieuwigheden meer te rapen. Het belastingkrediet voor de hogere werkgeverstussenkomst in het treinabonnement voor woon-werkverkeer kreeg wel nog groen licht. Ondertussen zijn de sociale verkiezingen volop aan de gang. Maar wat erna?
Actua
Belastingkrediet compenseert hogere werkgeverstussenkomst in treinabonnement voor woon-werkverkeer
 
Wat na de sociale verkiezingen? Werk aan de winkel
 
#durftevragen: mijn medewerker komt regelmatig met de fiets. Hoe bewijs ik het aantal gefietste dagen om een vrijgestelde fietsvergoeding toe te kennen?
 
Inspiratie
Vacatures schrijven met AI: in 5 stappen naar een vlotte tekst
 
Ontvang 20% korting voor Work Smarter in Gent
 
Hogere werkgeverstussenkomst in treinabonnement voor woon-werkverkeer
Belastingkrediet verzacht de financiële impact
Je kon het al lezen in onze vorige newsflash: vanaf 1 juni 2024 moet je als werkgever minstens 71,8% van het treinabonnement voor woon-werkverkeer terugbetalen. Wil je graag meer tussenkomen dan dit forfaitaire bedrag? Dan kun je een belastingkrediet ter compensatie krijgen. Hierbij komt de overheid voor maximaal 7,5% tegemoet in de prijs van het treinabonnement van je werknemers. De federale regering keurde dit alvast goed. Nu is het nog wachten op de publicatie in het Belgisch Staatsblad.

Wat en wanneer?

Wil je in aanmerking komen voor het belastingkrediet, dan:
- moet je minstens 79,3% van de prijs van het treinabonnement terugbetalen,
- moet de verhoogde werkgeverstussenkomst vastliggen in een cao, arbeidsreglement of individuele arbeidsovereenkomst, zonder tijdsbeperking,
- mag je geen 80/20-derdebetalersregeling hebben met de NMBS of de tussenkomst betalen/toekennen in het kader van een mobiliteitsbudget.

Je kunt het belastingkrediet ontvangen voor tussenkomsten vanaf 1 januari 2024 tot en met 31 december 2027.

Lees alle details in dit Ella-bericht.
 
Wat na de sociale verkiezingen?
Nu begint het echte werk
De sociale verkiezingen (13 tot 26 mei) zijn bijna achter de rug. Binnenkort zijn de nieuwe werknemersafgevaardigden voor de ondernemersraad en het Comité voor preventie en bescherming op het werk gekend. Maar daarbij stopt het niet. Zo moet je:
  • De sociale overlegorganen installeren: welke opstartformaliteiten gelden en wat moet er in het huishoudelijk reglement?
  • Bouwen aan een professionele overlegsfeer en vertrouwensrelatie met je verkozen werknemersvertegenwoordigers: hoe vermijd je conflictsituaties?
  • Informatie delen met je overlegorganen: welk orgaan heeft recht op welke informatie?
Hulp nodig bij de volgende stappen?
  • Dompel je een halve dag onder in het sociaal overleg via drie workshops en een inspirerende keynote van Peggy De Prins. Deze training gaat door op donderdag 20 juni 2024 in Antwerpen. Reserveer je plek hier.
  • Of neem deel aan onze praktische dagopleiding rond de werking en bevoegdheden van de ondernemingsraad, het Comité voor preventie en bescherming op het werk en de vakbondsafvaardiging. Kies zelf de meest geschikte datum en locatie en schrijf je in.
  • Heb je liever persoonlijke begeleiding bij het vormgeven van je sociaal overleg? Doe een beroep op onze kmo-experts aan een voordelig tarief. Er zijn meerdere abonnementsformules, je kiest zelf welke ondersteuning best aansluit bij jouw noden en wensen. Ontdek het ‘Expert-on-call’-aanbod.
 
#durftevragen: mijn medewerker komt regelmatig met de fiets. Hoe bewijs ik het aantal gefietste dagen om een vrijgestelde fietsvergoeding toe te kennen?
Sofie De Keersmaecker, juridisch adviseur kmo bij SD Worx, licht toe
“Van en naar het werk fietsen wordt sterk aangemoedigd via de vrijgestelde fietsvergoeding. Bovendien kunnen werkgevers ook een fiets aan hun werknemers ter beschikking stellen, zonder sociale en fiscale bijdragen verschuldigd te zijn. De bedrijfsfiets groeit dan ook in populariteit. Maar volgens de wet mag je de fiets enkel vrijgesteld toekennen als je werknemer regelmatig zijn woon-werkverplaatsingen met deze betrokken fiets aflegt – dus geen occasioneel gebruik. Dit wordt ook effectief door inspectiediensten gecontroleerd.

Veel werkgevers beperken zich tot een ‘verklaring op eer’, ondertekend door hun werknemer. Maar dit geeft geen garantie bij controle. Wij raden aan om het aantal fietsdagen bij te houden via een eigen registratiesysteem in de werkplanning, een exacte doorgave via een maandelijkse onkostennota of het gebruik van fietswerkdagen in de maandkalender van Payroll. Zo ben je beter voorbereid wanneer de inspectie langskomt.”
 
Vacatures schrijven met AI
In 5 stappen naar een vlotte tekst
Een goede vacaturetekst schrijven, is complex. Hoe breng je de boodschap over zodat de juiste kandidaten zich meteen aangesproken voelen? AI biedt een helpende hand. Met deze 5 eenvoudige stappen kom je tot een overtuigend resultaat.
 
Lees hoe je aan de slag gaat met AI
 
Met 20% korting naar Work Smarter in Gent
Stel je vraag aan de experts op onze stand
Work Smarter is terug: hét hr-netwerkevent van het jaar, georganiseerd door Teamleader. Zak op 6 juni 2024 af naar ‘t Kuipke in Gent voor een inspirerende dag met indrukwekkende sprekers, diepgaande workshops en een partnerbeurs als kers op de taart. Ook wij zijn opnieuw van de partij: bezoek onze beursstand en stel er meteen je vraag aan onze experts of volg een van onze interessante workshops op de HR stage.

Goed nieuws: met de actiecode WSBESDWORX20 krijg je 20% korting.
 
Koop nu je tickets
 

https://event.sdworx.com/p/nl/ZKsPNqUcBkmUJamAKpPiww/AMZiB2ckMENtZgjcaPkLQg

Alle info makkelijk terugvinden: waar kun je terecht?
  Docu Icon   Mail Icon   Person Icon   Group Icon  
  Payroll-FAQ   Contacteer ons   Vorige newsflashes   Stel je vraag  
footer spark
SD Worx
Follow us
Linkedin    Facebook    Twitter    Instagram
Privacy   Disclaimer   Rechtspersonen