SD Worx. For life. For work.
SD Worx
Newsflash
5 mei 2025
Actueel en inspirerend hr-nieuws
Beste,

De federale regering sloot onlangs een ‘paasakkoord’, en maakt zo een aantal maatregelen uit het regeerakkoord concreter. De komende weken lichten we de beslissingen verder toe. In deze newsflash zoomen we in op het mobiliteitsbudget, lagere loonkosten en de fiscale aftrekbaarheid van plug-in hybride bedrijfswagens. Al moeten we bij al die maatregelen nog een kanttekening maken: zolang ze niet in wetgeving zijn gegoten, zijn ze nog niet definitief. We houden je uiteraard op de hoogte. Verder duiken we ook in de opvallendste cijfers uit ons verzuimrapport. Wist je dat we vorig jaar gemiddeld meer dan 10% van de werkdagen aan verzuim verloren?
Actua
Naar een verplicht mobiliteitsbudget vanaf 2026?
 
Plug-in hybride bedrijfswagens blijven langer fiscaal aftrekbaar
 
Paasakkoord kondigt loonkostenverlaging aan
 
Inspiratie
Hoe zit het met jouw verzuimcijfers?
 
Pay Facts kreeg een frisse update
 
 
Naar een verplicht mobiliteitsbudget vanaf 2026?
Voor alle werknemers met (recht op) een bedrijfswagen
In het regeerakkoord is sprake van de verplichting voor bedrijven om alle werknemers met (recht op) een bedrijfswagen een mobiliteitsbudget aan te bieden. Nu kreeg die maatregel ook een datum: vanaf 1 januari 2026 zou het zover zijn.

Via zo’n mobiliteitsbudget krijgen medewerkers de optie om hun bedrijfswagen in te ruilen voor een budget dat ze aan alternatieve vervoermiddelen kunnen besteden. Voor alle duidelijkheid: het aanbieden van het mobiliteitsbudget zou verplicht worden voor de werkgever, de werknemer blijft vrij om al dan niet gebruik te maken van het aanbod.

Volgens het regeerakkoord zou het mobiliteitsbudget trouwens ook beschikbaar worden voor werknemers zonder (recht op) een bedrijfswagen. Over dat ‘veralgemeend’ mobiliteitsbudget zijn nog geen details of timing bekend.

Je bedrijf voorbereiden op de aankomende verplichtingen rond het mobiliteitsbudget? Met onze tools en expertise helpen we jou op weg.
Bekijk onze oplossingen
Op dinsdag 20 mei om 13 uur organiseren we een gratis webinar over flexibel verlonen en het mobiliteitsbudget. Benieuwd hoe flexibele verloningsvormen jouw organisatie kunnen versterken? Schrijf je hier gratis in.
 
Plug-in hybride bedrijfswagens blijven langer fiscaal aftrekbaar
Het paasakkoord voorziet een overgangsfase vanaf 2026
Verschillende media berichtten al over de wijzigingen aan de fiscale aftrekbaarheid van plug-in hybride bedrijfswagens. Ook merken we dat er heel wat vragen zijn over dit topic. De voorgestelde veranderingen uit het paasakkoord zijn samen te vatten in 3 grote lijnen:

1/ De vorige regering had besloten om het fiscale voordeel voor plug-in hybrides vanaf 2026 te stoppen, maar de regering-De Wever voorziet een overgangsfase voor dat uitdoofscenario.

2/ Het jaar van aanschaf wordt vanaf 1 januari 2026 het criterium om de fiscale aftrekbaarheid te berekenen. Daarbij komen er drie categorieën, met telkens eigen aftrekkosten: elektriciteitskosten, benzine-/dieselkosten en overige autokosten.

3/ Voor plug-ins die vanaf dit jaar gehomologeerd worden, geldt de Euro 6e-bis norm. Aangezien de tests daarbij strenger worden, zal de CO₂-uitstoot van plug-in hybride wagens volgens deze norm hoger komen te liggen. Daarom zou de grens om als ‘fake’ hybride wagen beschouwd te worden, stijgen van 50 naar 75 gram CO₂/kilometer. Deze regeling zou al vanaf dit jaar van kracht worden.

Meer details over de plannen voor de fiscale aftrekbaarheid van plug-in hybride bedrijfswagens voor werknemers en bedrijfsleiders vind je in dit Ella-bericht

Hoe ga je aan de slag met elektrische bedrijfswagens, laadinfrastructuur en de tussenkomst in laadkosten? Ontdek het tijdens onze online training op donderdag 22 mei. 
Schrijf je hier in
 
Paasakkoord kondigt loonkostenverlagingen aan
Aan beide kanten van het loonspectrum
Om de competitiviteit van onze ondernemingen te verhogen, zet het paasakkoord in op een loonlastenverlaging. Voor twee doelgroepen:

1/ Een verlaging van de patronale bijdragen voor de (zeer) lage en middenlonen. Die zou zelfs retroactief gelden, vanaf 1 april 2025. Een tweede fase van die maatregel zou voor april volgend jaar zijn.

2/ Voor zeer hoge lonen komt er een plafond voor de werkgeversbijdragen. Verdient een medewerker meer dan die limiet – naar verluidt 90.000 euro bruto per kwartaal – dan zouden op het bedrag boven die grens geen gewone werkgeversbijdragen meer verschuldigd zijn.

Als deze maatregelen definitief worden – dat zijn ze in het paasakkoord nog niet – hoef je hier als SD Worx-klant niets voor te doen. We nemen deze aanpassingen automatisch mee in de loonberekening.

Wil je loonwijzigingen duidelijk kunnen simuleren, vergelijken en op die manier juist budgetteren? Dankzij onze Budgetmodule ken je het totaalplaatje.
Naar de budgetmodule
 
Hoe zit het met jouw verzuimcijfers?
Check ons verzuimrapport 2024
Net als voorgaande jaren analyseerden we ook in 2024 de verzuimdata van zo’n 800.000 werknemers bij ongeveer 23.000 werkgevers. Dat het verzuim problematisch blijft stijgen, is geen geheim. Ook onze regering stelt in haar paasakkoord maatregelen voor om het langdurig ziekteverzuim terug te dringen.

Enkele sprekende resultaten uit 2024
Voor het eerst sinds onze metingen verloren we in 2024 gemiddeld meer dan 10% van de werkdagen aan verzuim. Wanneer iemand uitvalt, is dat in de eerste plaats erg voor die persoon. Maar ook de rest van het team lijdt er vaak onder. En het is duur. In 2024 kostte kortdurend ziekteverzuim (< 30 dagen) naar schatting 1580,95 euro per voltijdse werknemer, exclusief patronale bijdrage. Let wel: niet per verzuimer, maar per werknemer. Telt je bedrijf 100 werknemers, dan kost verzuim je dus bijna 160.000 euro.

Er zijn uiteraard verschillen volgens provincie, statuut, leeftijd, sector, bedrijfsgrootte enzovoort. Check ons verzuimrapport en vergelijk de cijfers met de jouwe.
 
Download het verzuimrapport 2024
Graag meteen je verzuimbeleid aanpakken? Kom dan naar (een van) onze webinars:
 
Pay Facts kreeg een frisse update
Alles over verloning bij kmo’s
Pay Facts, onze digitale gids rond verloning, is toe aan de derde editie. Dit gratis magazine biedt kmo’s inzicht in alles wat speelt op het vlak van loon(beleid). Van basisprincipes tot 17 veelgestelde vragen, zoals: is variabele verloning weggelegd voor elk profiel? Sommige (jonge) werknemers willen geen bedrijfswagen meer, wat is het alternatief? Deze editie bevat frisse inzichten en geüpdatete data, zodat jij als werkgever altijd een stap vooruit blijft.
 
Bekijk Pay Facts hier

Payrollville

Alle info makkelijk terugvinden: waar kun je terecht?
  Docu Icon   Mail Icon   Person Icon   Group Icon  
  Payroll-FAQ   Contacteer ons   Vorige newsflashes   Stel je vraag  
footer spark
SD Worx
Follow us
Linkedin    Facebook    Twitter    Instagram
Privacy   Disclaimer   Rechtspersonen