Op weg naar slimmere en duurzame mobiliteit

Alle info voor jou gebundeld

De manier waarop we werk en mobiliteit organiseren, bevindt zich op een kantelpunt. Een duurzaam hr-beleid heeft daarbij oog voor de organisatie, de medewerkers en de maatschappij en stuurt aan op minder (ver) en anders verplaatsen. SD Worx helpt werkgevers om slimme mobiliteitskeuzes te maken: budgetneutraal én duurzaam. Hier bundelen we alles om jou te inspireren.

Travel and expense management

E-book: Op weg naar slimmere mobiliteit - Pistes voor duurzamere woon-werkverplaatsingen op maat van jouw organisatie

Slimmer woon-werkverkeer is een must. Maar hoe pak je dat concreet aan? In dit e-book gaan we hier dieper op in en we presenteren je interessante alternatieven voor de bedrijfswagen.

Download het e-book

E-Book
1. ANDERS WERKEN
Aandacht voor andere, flexibele werkvormen
2. ANDERS VERPLAATSEN
Aandacht voor duurzame verplaatsingsmodi
3. ANDERS VERLONEN
Aandacht voor alternatieve verloningsvormen

1. ANDERS WERKEN – aandacht voor andere, flexibele werkvormen

Het tijd - en plaatsonafhankelijk werken of hybride werken, zorgt ervoor dat mensen zich minder (ver) en op andere tijdstippen verplaatsen. Een duurzaam hr-beleid streeft dan ook naar een optimale mix tussen afstandswerken en werken op kantoor, met aandacht voor het optimaal functioneren van teams en de organisatie.

SD Worx is ambassadeur van het charter Baanbrekende Werkgever 

SD Worx zet sinds vele jaren in op ‘Future of Work’, de ruimere benadering van het ‘nieuwe werken’. Dit beperkt zich niet tot tijds- en plaatsonafhankelijk werken, maar gaat over een cultuur gebaseerd op vertrouwen, erkenning en autonomie. Deze basisprincipes vinden we ook terug in het charter Baanbrekende Werkgever, een initiatief van De Lijn, Antwerp Management School en Jobat dat milieuvriendelijke mobiliteitsmodi stimuleert. 

Meer info

2. ANDERS VERPLAATSEN – aandacht voor duurzame verplaatsingsmodi

Moeten werknemers zich toch verplaatsen, dan gebeurt dat best zo duurzaam mogelijk. Zo zet de regering in op een versnelde vergroening van het bedrijfswagenpark. Ze doet dit door in te grijpen in de aftrekbaarheid van auto - en brandstofkosten. Salariswagens zullen nooit helemaal verdwijnen, maar ze moeten wel groener worden. Vanaf 2026 worden bedrijfswagens die koolstofemissievrij zijn zelfs helemaal de norm. 

Je kunt het mobiliteitsgedrag van je medewerkers ook sturen door alternatieven voor de wagen aan te bieden. Zo wint het systeem van fietsleasing aan populariteit.

Tool

Een bedrijfsfiets voor je medewerkers? Eenvoudig en voordelig met SD Worx Bike Mobility

De fiets is een interessant alternatief voor de bedrijfswagen. Minder stress, een gezonde portie lichaamsbeweging én een pak sociale en fiscale voordelen. Makkelijk en snel via SD Worx Bike Mobility.

Meer info

Ook de deeleconomie krijgt wind in de zeilen, zeker bij de jongere generatie. Deelsteps en -fietsen duiken overal op in het (grootstedelijk) straatbeeld. Het lijkt een kwestie van tijd vooraleer ook de deelwagens een doorbraak kennen. Ook in de relatie werkgever-werknemer. Misschien moeten de geesten hiervoor nog wat ‘rijpen’ – het is alleszins een optie om te evolueren naar ‘minder wagens’.

Kmo-sessie mobiliteit

Welke duurzame mobiliteitsoplossingen neem je op in je loonbeleid?

Koning Auto blijft populair als pendelmiddel, maar we evolueren wel naar een steeds groener bedrijfswagenpark. Of zijn je medewerkers de files beu? De bedrijfsfiets of het mobiliteitsbudget zijn dan een mogelijk alternatief. 

Op donderdag 29 februari geven onze kmo-experts geven een update over dit complexe onderwerp. Zo maak jij met kennis van zaken de beste keuze.

Ik schrijf me in

3. ANDERS VERLONEN – aandacht voor alternatieve verloningsvormen

Soms maakt de wagen deel uit van het verloningspakket, omwille van het gunstige (para)fiscale statuut. Maar nu de spelregels zijn veranderd, is dat nog altijd zo? Misschien wordt het tijd om de salariswagen in te ruilen tegen – of minstens aan te vullen met – een combinatie van duurzamere mobiliteitsmodi.

Advies op maat

Hulp nodig bij de berekening van het belastbaar voordeel van alle aard van je bedrijfswagenpark of wens je een kritische blik op je mobiliteitsbeleid? We helpen je graag.

Neem contact op met mij

Er staat een nieuwe generatie werknemers klaar die duurzaamheid hoog in het vaandel draagt. Om ook voor hen een employer of choice te zijn, is een aangepast mobiliteitsbeleid essentieel. Door op zoek te gaan naar alternatieve verloningsvormen bijvoorbeeld. Denk aan het mobiliteitsbudget of de methode van flexibele verloning. In beide gevallen kan dit budgetneutraal voor jou.

Tool

Mobiliteitsbudget: naar een duurzame mix

Hoe gaat het mobiliteitsbudget concreet in zijn werk? Met deze tool krijg je een idee van welk budget overeenstemt met de firmawagen. Vervolgens stel je voor dat budget een nieuwe mix van vervoersmiddelen samen.

De tool opstarten

Belangrijk is dat je werknemer, binnen het mobiliteitspakket die je hem aanbiedt, zijn eigen keuzes kan maken die op dat ogenblik het beste aansluiten bij zijn persoonlijke en professionele wensen en behoeften. Zo speel je meteen in op de toegenomen vraag naar flexibiliteit en autonomie. Je mobiliteitsbudget handig op volgen doe je met Mbrella.

Case: Teal Partners: pionieren met een vooruitstrevend mobiliteitsbudget

Bij softwarebedrijf Teal Partners is flexibiliteit een must. 36 medewerkers ontwikkelen er dagelijks state-of-the-artprogramma’s. Om aan te sluiten bij de wensen van hun werknemers, werkte founding partner Jelle Huygen samen met SD Worx een ambitieus mobiliteitsbudget uit. “Dat past perfect bij het dynamische en zelfsturende imago van ons bedrijf.”

Lees meer

Toolkit mobiliteitsbudget voor kmo’s: hoe zet je het mobiliteitsbudget op in 4 stappen?

Met ons doe-het-zelf-pakket kun je zelf aan de slag om het mobiliteitsbudget te implementeren binnen je kmo. Het pakket omvat een PowerPoint en 4 korte video’s waarin onze expert alles stap per stap toelicht. Je ontvangt ook alle ontwerpdocumenten, zo ben je meteen startensklaar.

Ik bestel de toolkit mobiliteitsbudget

Tool

Flexibel verlonen via FIP

Kies je voor flexibel verlonen, dan bied je je medewerkers inspraak in de samenstelling van hun loonpakket. Een meerwaarde voor hen tegen dezelfde loonkosten voor jou. In ons cafetariaplan Flex Income Plan™ (FIP) shoppen je medewerkers zelf de voordelen uit de korf die jij hebt samengesteld.

Meer weten over FIP

Ook een bedrijfsfiets kun je op een budgetneutrale manier financieren, via het systeem van flexibel verlonen.

Bike FIP: een fiets als eindejaarspremie?

Met Bike FIP sla je twee vliegen in een klap. Ideaal voor bedrijven die de stap naar flexibele verloning willen zetten én hun personeel willen helpen om het woon-werkverkeer vlotter te laten verlopen.

Contacteer ons

Tool

Onze opleidingen over mobiliteit

Is je mobiliteitsbeleid aan een update toe, maar weet je niet waar te beginnen? Onze opleidingen helpen je op weg.

De bedrijfswagen: van co2-taks tot carpolicy

De versnelde vergroening van het bedrijfswagenpark wordt een belangrijke pijler van duurzame mobiliteit. In deze opleiding lichten we de laatste nieuwigheden toe.

Inschrijven en meer info

Zo verloon je werknemers optimaal

Wist je dat je als werkgever ondertussen al uit meer dan 80 voordelen kunt kiezen om je werknemers te belonen? Tijdens deze opleiding krijg je een overzicht van de meest courant gebruikte benefits. Ze worden belicht vanuit sociaal, arbeidsrechtelijk, en fiscaal standpunt.

Inschrijven en meer info

Bike Mobility: een fietsplan in de praktijk

Fietsleaseplannen zijn een hot topic. Na deze opleiding ben je helemaal mee met het wetgevend kader en de payroll-technische aandachtspunten. Krijg meteen zicht op wat een fietsleaseplan voor jou kan betekenen.

Inschrijven en meer info